[每日闲聊] 你還有留下前度的東西在身邊嗎?

alkiu 发布于2024-3-12 08:00 1657 次浏览 311 位用户参与讨论   [复制分享主题]
adhk 发表于 2024-5-22 09:25:40 | 显示全部楼层
klozepyj 发表于 2024-5-22 08:39
* l2 g& J% z: x$ \5 ?8 A得力既人都会有主见 咁就肯定有冲突
# p' l1 {5 O, f
咁講又好啱, 當佢發號司令時嗰啲人係度阻頭延勢, 自己人更加無情講

klozepyj 发表于 2024-5-22 21:41:55 | 显示全部楼层
adhk 发表于 2024-5-22 09:25
1 k3 k; f! |* ~5 u/ o2 [# E& U咁講又好啱, 當佢發號司令時嗰啲人係度阻頭延勢, 自己人更加無情講

r3 i% w- W8 ^0 u% R. R! c就是啊 一个要话事晒所有嘢 你手下只需要执行 唔需要你思考

adhk 发表于 2024-5-23 01:23:30 | 显示全部楼层
klozepyj 发表于 2024-5-22 21:415 |9 {& m" s( m1 ~' B; b1 @; i
就是啊 一个要话事晒所有嘢 你手下只需要执行 唔需要你思考

7 O1 G# ^% ^7 ?但係叻人好多時會睇到問題所在而發言, 咁就變咗伴君如伴虎

麦乐猫 发表于 2024-5-23 07:50:21 | 显示全部楼层
留下了挺多东西,等等,你们都没开始过

klozepyj 发表于 2024-5-23 13:21:55 | 显示全部楼层
adhk 发表于 2024-5-23 01:23
/ f2 E& q5 `6 A  P3 @3 a但係叻人好多時會睇到問題所在而發言, 咁就變咗伴君如伴虎
5 l+ P1 j0 w' }) R
有本事 又服侍老细得周到 都是得孔明嗻

adhk 发表于 2024-5-23 14:49:38 | 显示全部楼层
klozepyj 发表于 2024-5-23 13:21
  u- a4 B+ K5 B  X( S; \有本事 又服侍老细得周到 都是得孔明嗻

; G( h& f- T6 j* K$ o. g5 X0 @其實都未必, 只不過劉備未得江山, 如果得咗嘅話可能孔明都一樣要着草

夢芙拉 发表于 2024-5-24 01:06:52 | 显示全部楼层
圖也太好笑了,那位爸爸完蛋了XD

klozepyj 发表于 2024-5-24 21:30:56 | 显示全部楼层
adhk 发表于 2024-5-23 14:49! h( d$ s& I% D1 q# h4 p
其實都未必, 只不過劉備未得江山, 如果得咗嘅話可能孔明都一樣要着草
( e9 d# e, e. `$ A7 G: G3 H
哈哈 历史无俾佢机会 或者得江山之后 孔明自己做都唔定

adhk 发表于 2024-5-24 23:03:26 | 显示全部楼层
klozepyj 发表于 2024-5-24 21:30% Q2 ]% m/ y  w8 o
哈哈 历史无俾佢机会 或者得江山之后 孔明自己做都唔定

8 e" _6 U* g0 s+ m5 D我又唔係咁睇, 我覺得阿斗其實係一個好叻嘅人, 識得玩朝臣互相牽制

klozepyj 发表于 2024-5-27 16:37:11 | 显示全部楼层
adhk 发表于 2024-5-24 23:03
7 A$ t; U- M; C2 E我又唔係咁睇, 我覺得阿斗其實係一個好叻嘅人, 識得玩朝臣互相牽制
- o6 `# M2 D  x5 J/ N/ x
如果有孔明统一 咁可能后面就有孔明对阿斗既夺位戏了 可惜

adhk 发表于 2024-5-27 19:09:20 | 显示全部楼层
klozepyj 发表于 2024-5-27 16:37
$ z3 O- s6 p2 K4 o( v如果有孔明统一 咁可能后面就有孔明对阿斗既夺位戏了 可惜

/ z0 }$ h, }* o% g我一直都覺得孔明能力有限, 先唔好講佢六出祁山無寸土, 就講到佢運籌帷幄咁叻, 但係劉備咁多次出征都一直無帶佢去過, 而劉備好識用人, 咁就知其實孔明只會紙上談兵名過其實而劉備就係借呢點講大佢將佢放係朝度擺佢上枱牽制其他人

klozepyj 发表于 2024-5-27 21:29:19 | 显示全部楼层
adhk 发表于 2024-5-27 19:09- h+ X7 ^' [1 `
我一直都覺得孔明能力有限, 先唔好講佢六出祁山無寸土, 就講到佢運籌帷幄咁叻, 但係劉備咁多次出征都一直 ...
; ~5 ^' V5 [/ k+ P/ K
你啱 其实佢用人都好多失误 北伐既时候都有啲刚愎自用