[每日闲聊] 你還有留下前度的東西在身邊嗎?

alkiu 发布于2024-3-12 08:00 1166 次浏览 257 位用户参与讨论   [复制分享主题]
adhk 发表于 2024-5-11 01:15:44 | 显示全部楼层
klozepyj 发表于 2024-5-10 21:09' b: l" D$ e2 b: d# R7 b
其实本来谂住限制啲水货客 点知搞到本地人
) b9 r" @" j4 N9 M$ v/ N. S
不過都好過深圳, 之前去過深圳搭地鐵, 入地鐵都要好似搭飛機咁要安檢過, 真係連私隱都無埋

klozepyj 发表于 2024-5-11 13:52:47 | 显示全部楼层
adhk 发表于 2024-5-11 01:15; Z7 r  U; i3 B5 V* I
不過都好過深圳, 之前去過深圳搭地鐵, 入地鐵都要好似搭飛機咁要安檢過, 真係連私隱都無埋 ...
2 g9 ~  B" d5 N  v  ?
全中国都是咁 无计啊

adhk 发表于 2024-5-11 15:13:06 | 显示全部楼层
klozepyj 发表于 2024-5-11 13:52
, [7 F* x; u3 I# e3 I全中国都是咁 无计啊
1 K) b6 S) X1 t  h" @9 g
我去成都旅行搭當地嘅地鐵好似又無要安檢嘅記憶喎, 可能唔係度度都要啩

klozepyj 发表于 2024-5-13 08:54:39 | 显示全部楼层
adhk 发表于 2024-5-11 15:136 w! u0 F: f" I! G5 c* G. n
我去成都旅行搭當地嘅地鐵好似又無要安檢嘅記憶喎, 可能唔係度度都要啩

0 R5 |% p  N! W0 V5 K其实安检是有原因既 不过呢啲唔方便留文字 咁唔方便同安全二选一 咁都只能是咁了 所以宜家出门可以唔带袋都尽量唔带

adhk 发表于 2024-5-13 10:47:37 | 显示全部楼层
klozepyj 发表于 2024-5-13 08:54: h% t9 {# E. @) H
其实安检是有原因既 不过呢啲唔方便留文字 咁唔方便同安全二选一 咁都只能是咁了 所以宜家出门可以唔带袋 ...
4 b! e! h, u( n" V; d+ g$ Z
我哋呢邊慣咗出親街去遠小小嘅地方就會帶背囊, 唔帶有啲嘢要起手好似唔係好方便, 由其而家買嘢唔提供膠袋

klozepyj 发表于 2024-5-13 21:44:06 | 显示全部楼层
* ?8 A$ C+ @. Z! J! s
( {/ v6 |7 a5 a3 O% H[quote]adhk 发表于 2024-5-13 10:47
) C% {! ^  d. A9 Z1 w我哋呢邊慣咗出親街去遠小小嘅地方就會帶背囊, 唔帶有啲嘢要起手好似唔係好方便, 由其而家買嘢唔提供膠袋 ...[/quote

adhk 发表于 2024-5-14 08:51:15 | 显示全部楼层
klozepyj 发表于 2024-5-13 21:44
. \8 ?+ W% M1 V7 ], j我带环保袋 然后加工装裤 贪佢多袋 然后环保袋行过打开俾佢睇睇就得 可以唔过机 ...

* P& w3 j4 c* f# c$ u8 j哦, 真係上有政策下有對策, 咁就無咁煩

klozepyj 发表于 2024-5-14 13:47:37 | 显示全部楼层
adhk 发表于 2024-5-14 08:51# U7 z& C+ `/ E, S( x' k% l- @
哦, 真係上有政策下有對策, 咁就無咁煩

# u  t; `: P. i/ Z, p+ \好多大妈都识走位 宜家就变咗默契 只要你肯打开个袋俾佢睇 都唔使过机

adhk 发表于 2024-5-14 17:25:55 | 显示全部楼层
klozepyj 发表于 2024-5-14 13:47+ d0 ^" U) o$ G4 f7 a, J
好多大妈都识走位 宜家就变咗默契 只要你肯打开个袋俾佢睇 都唔使过机
  B* \- F# B1 i3 V
咁真係無哂私隱, 好話唔好聽連女人帶姨媽巾都要俾佢哋知咁際

klozepyj 发表于 2024-5-14 23:21:12 | 显示全部楼层
adhk 发表于 2024-5-14 17:25, Q  f# v7 z! c0 ]
咁真係無哂私隱, 好話唔好聽連女人帶姨媽巾都要俾佢哋知咁際

& ^/ y" G  W# ^4 Q其实主要是睇 两三样既 一个是液体 一个是有攻击性既嘢 反而携带体积无咩点管

adhk 发表于 2024-5-15 16:29:48 | 显示全部楼层
klozepyj 发表于 2024-5-14 23:21
9 N5 ?2 d& i7 \: ]2 U* H其实主要是睇 两三样既 一个是液体 一个是有攻击性既嘢 反而携带体积无咩点管 ...

# I4 p" B$ s7 b! C咁大國個個城市原來都係咁危險架, 我哋從來無咁嘅恐懼

klozepyj 发表于 2024-5-15 20:36:49 | 显示全部楼层
adhk 发表于 2024-5-15 16:29
% l" N5 p% k& @. S8 K4 `6 r8 }咁大國個個城市原來都係咁危險架, 我哋從來無咁嘅恐懼
# j. h9 Z5 n1 \% |
我哋唔恐惧噶 但是老细恐惧呢 我哋都是路边社知道点解要咁做