跳转到指定楼层   *输入需要访问的楼层直接跳转

[新手问题] 回帖得分同星梦係唔係有限制呢

adhk 发布于2024-1-14 11:11 644 次浏览 92 位用户参与讨论   [复制分享主题]
Kiver 发表于 2024-1-16 18:14:11 | 显示全部楼层
十月围城 发表于 2024-1-16 16:31
+ n4 @9 @3 u) ~  S4 P, k2 C/ D其实唔简单。但係我又几好运,因为呢度嘅全部旧帖啱啱够我赚够500积分,再多就冇啦,因为已经挖尽咗,又唔 ...
8 b3 h' m( q. n/ t
点解是朝鲜?

十月围城 发表于 2024-1-16 18:45:28 | 显示全部楼层
Kiver 发表于 2024-1-16 18:14
* t  q- B& G6 F, r  f6 C2 X% k点解是朝鲜?
' z' m# U/ N* F
呢个係我国家嘅论坛啲网友俾嘅称号,係讲有人唔小心犯咗规则,就被版主“执行家法”,咁巧嗰时又兴kpop、韩剧,所以大家就用诙谐嘅讲法“朝鲜”来明示“被处理”嘅意思,因为朝鲜嗰时好似比较军事极端啲~听闻係咁,换句话讲,係送某人去“荷兰”嘅意思,可以有几种意思,睇情况。

Kiver 发表于 2024-1-16 19:53:09 | 显示全部楼层
十月围城 发表于 2024-1-16 18:45
; ]# B3 s; P0 ~, o7 L; g呢个係我国家嘅论坛啲网友俾嘅称号,係讲有人唔小心犯咗规则,就被版主“执行家法”,咁巧嗰时又兴kpop、 ...

+ ]5 w" n* c( w# ]) _& {因为网站今天从韩国搬左去日本. j% K4 j$ S3 @% X
/ }/ W# E( K& x1 @, O/ V* a
仲以为因为网站当时在韩国的原因添8 h, `9 s9 K+ Z' K# a( O$ n
送佢去北韩

十月围城 发表于 2024-1-16 23:14:58 | 显示全部楼层
Kiver 发表于 2024-1-16 19:53, f& {+ R# z* ~$ L/ ]
因为网站今天从韩国搬左去日本( Z) K7 |7 I9 p! c
' G" _6 s3 F4 t7 |* O6 p1 J% J5 g
仲以为因为网站当时在韩国的原因添

7 R" O& N" p$ ~3 K& r' C嗰时我一得闲就上嗰个论坛,所以就见到佢哋啲创意叫法,就慢慢学到网上潮语,但係都学唔晒。讲开又讲,原来网站可以咁样搬来搬去,唔讲真係唔知。

shiraishi 发表于 2024-1-17 11:15:36 | 显示全部楼层
adhk 发表于 2024-1-16 16:374 x2 i# c5 {( W, u0 G7 k
所以見好就收
! n- B" y. Q# c0 \6 s8 Z
你要多多收

adhk 发表于 2024-1-17 12:23:08 | 显示全部楼层
shiraishi 发表于 2024-1-17 11:15
% m. ], n9 d( h+ |) P* f你要多多收

; z- O6 }+ V4 F; E其實都出得唔多啦

Kiver 发表于 2024-1-17 12:36:09 | 显示全部楼层
十月围城 发表于 2024-1-16 23:14" Y/ `1 Y) A0 O$ q- y
嗰时我一得闲就上嗰个论坛,所以就见到佢哋啲创意叫法,就慢慢学到网上潮语,但係都学唔晒。讲开又讲,原 ...
: ]# L6 O$ c  {
就系不能搬回国内和香港

Kiver 发表于 2024-1-17 12:36:15 | 显示全部楼层
十月围城 发表于 2024-1-16 23:14
0 Z" h( a; i" ?3 h1 w1 [9 I嗰时我一得闲就上嗰个论坛,所以就见到佢哋啲创意叫法,就慢慢学到网上潮语,但係都学唔晒。讲开又讲,原 ...

) S4 u. T5 p& R# ~; F, Y5 t2 b就系不能搬回国内和香港

十月围城 发表于 2024-1-17 14:20:45 | 显示全部楼层
Kiver 发表于 2024-1-17 12:36
: b8 F# }6 T2 W" y8 r! z4 A3 d  A就系不能搬回国内和香港
' G: ?5 V' h6 I, e# K7 J6 K
如果我冇估错,你惊被带去“朝鲜”~食海鲜。

十月围城 发表于 2024-1-17 14:24:02 | 显示全部楼层
Kiver 发表于 2024-1-17 12:367 T( u5 k6 g% l( m  x( {" q
就系不能搬回国内和香港

9 t# y3 b% T% E: A* X; Z因为我有睇到有啲帖~几敏感下。

Kiver 发表于 2024-1-17 14:31:30 | 显示全部楼层
十月围城 发表于 2024-1-17 14:24
0 Z& f7 Q- _: y. @$ F: P9 A* w5 d因为我有睇到有啲帖~几敏感下。

( H  I2 h5 _+ c9 }2 k国内开站要备案,现在论坛以个人身份基本不会通过备案
. ?8 s3 N$ V# `8 k  w5 Z香港,本身这里的资源都出自香港为主,那就是属地侵权

十月围城 发表于 2024-1-17 14:47:55 | 显示全部楼层
Kiver 发表于 2024-1-17 14:31
: \4 K# h$ ?. S& ]0 h/ ]国内开站要备案,现在论坛以个人身份基本不会通过备案
, N9 i9 B/ r7 c* [2 W香港,本身这里的资源都出自香港为主,那就是属地 ...

/ s5 w" ^+ G: u: m“属地侵权”!?听落嚟,好似唔係嘢少~