[粤漫动画] 【转载】横山光輝 三国志 粵日雙語 47集

klozepyj 发布于2023-9-15 19:58 4469 次浏览 551 位用户参与讨论   [复制分享主题]
klozepyj 发表于 2024-5-23 13:25:12 | 显示全部楼层
adhk 发表于 2024-5-22 23:17
' f3 Y0 w( f: E. ]0 \最弊係而家都唔知算唔算係低, 一買咗就一世唔甩得身如果樓價繼續跌

, F* p$ d* h7 P$ N6 Z- p成世人不容易供过楼 变咗负资产

klozepyj 发表于 2024-5-23 13:26:02 | 显示全部楼层
adhk 发表于 2024-5-22 23:17# Y% Q2 c- w- |; j$ a6 `7 z% }
行完山重可以去飲下茶添, 食番籠燒賣, 食下义燒腸...

$ n# Y$ x9 F) s6 a9 M; O香港既茶楼真是唔错 我都好过几间 有细个广州饮茶既感觉

adhk 发表于 2024-5-23 14:46:50 | 显示全部楼层
klozepyj 发表于 2024-5-23 13:25
1 ]: i/ c& p3 g3 R成世人不容易供过楼 变咗负资产

; w1 H3 J3 e2 m3 k所以要人買樓原理上係好難, 比如買股票基金債券唔掂都可以唔要即刻賣咗佢, 樓你想賣都未必有人接

adhk 发表于 2024-5-23 14:47:14 | 显示全部楼层
klozepyj 发表于 2024-5-23 13:26% t* g& p/ ]- L6 H0 J0 D6 @2 T
香港既茶楼真是唔错 我都好过几间 有细个广州饮茶既感觉
0 ^( |8 c) ?( X+ r
香港租貴, 太大間成本又會更大, 都會用盡哂所有空間, 所以會覺得迫夾啲

klozepyj 发表于 2024-5-24 21:39:44 | 显示全部楼层
adhk 发表于 2024-5-23 14:47! P1 O! Z0 T' x1 @% R* F
香港租貴, 太大間成本又會更大, 都會用盡哂所有空間, 所以會覺得迫夾啲
& U5 _7 K$ v. \8 l5 d/ O  E1 Q
喺长洲饮过 喺莲香楼饮过 有翻啲茶居既感觉 而唔喺酒楼饮茶

klozepyj 发表于 2024-5-24 21:40:19 | 显示全部楼层
adhk 发表于 2024-5-23 14:46
( q3 H# X/ n& Q0 F  p. I; e! {所以要人買樓原理上係好難, 比如買股票基金債券唔掂都可以唔要即刻賣咗佢, 樓你想賣都未必有人接 ...
% y$ K) E, b1 H$ M( C
无人接 即系爆咗煲了 喺咪咁理解

adhk 发表于 2024-5-24 23:00:39 | 显示全部楼层
klozepyj 发表于 2024-5-24 21:39) U9 Q9 d% h, s. v3 q) _
喺长洲饮过 喺莲香楼饮过 有翻啲茶居既感觉 而唔喺酒楼饮茶
! ]) P  X! Z8 ?  Q1 H% @( v. r
可能新界嗰邊會多茶居多啲, 市區而家興點心舖

adhk 发表于 2024-5-24 23:01:19 | 显示全部楼层
klozepyj 发表于 2024-5-24 21:40  H. i0 X  F( }9 ?  E' T3 v
无人接 即系爆咗煲了 喺咪咁理解
/ p/ O" ?) ~- G2 e: |& j
就算太平盛世有急事要賣樓搵番筆錢都唔係咁易搵到買家, 所以買樓其實係一世

klozepyj 发表于 2024-5-27 16:39:31 | 显示全部楼层
adhk 发表于 2024-5-24 23:00
* o5 {- ^) a; ~* W可能新界嗰邊會多茶居多啲, 市區而家興點心舖
" b, H& O; z$ `& Q* f3 H
第一次去旺角既时候 就帮衬过点心铺 赶时间又想食一盅两件 都是几好选择

klozepyj 发表于 2024-5-27 16:43:25 | 显示全部楼层
adhk 发表于 2024-5-24 23:011 o& B  w( N( z" E  h
就算太平盛世有急事要賣樓搵番筆錢都唔係咁易搵到買家, 所以買樓其實係一世 ...
; _. |) t' v# {2 o
平民都是一到两间屋就差不多了 成世人既努力

adhk 发表于 2024-5-27 19:07:44 | 显示全部楼层
klozepyj 发表于 2024-5-27 16:39+ h3 u- H8 {! d" O$ g
第一次去旺角既时候 就帮衬过点心铺 赶时间又想食一盅两件 都是几好选择  ...

) l' ?! U7 d9 t- F+ E8 N  {點心舗唔收加一所以有一班人好鍾意去, 可惜好多無炒粉麵, 淨係得碟頭飯

adhk 发表于 2024-5-27 19:08:01 | 显示全部楼层
本帖最后由 adhk 于 2024-5-28 02:33 编辑 % f4 b# I* x3 ]* }- i+ J0 b
klozepyj 发表于 2024-5-27 16:43
* j" A8 i& ^" i平民都是一到两间屋就差不多了 成世人既努力
  C) x; [! I+ F
現世代有樓遭遇隨時都好似過山車咁, 買咗唔一定係好事, 唔好講難尾血本無歸而且重要咩債, 就係樓價跌三四成隨時都被附拍樓, 來個無無妄之災