[每日闲聊] 个人肥胖的主要原因

Kiver 发布于2022-5-12 09:17 8666 次浏览 143 位用户参与讨论   [复制分享主题]
hkgolden 发表于 2022-5-12 18:17:29 | 显示全部楼层
hk112801 发表于 2022-5-12 11:119 N, L. ?+ c" r/ |5 V
OT完就食野

! q/ [: \  {; d! |OT完吃第四餐,等於宵夜了,確實不健康,不過不吃又睡不着

hkgolden 发表于 2022-5-12 18:18:45 | 显示全部楼层
rantarou 发表于 2022-5-12 11:27+ ?( {- e0 ]- a
天朝人既体质应该冇咁易压力肥,小日子过得唔错既人比较容易压力肥

' y8 r5 P( }8 y8 @+ ?壓力肥我以為是因為壓力導致的?你們都沒啥壓力嗎?

hkgolden 发表于 2022-5-12 18:21:18 | 显示全部楼层
rantarou 发表于 2022-5-12 11:29
) F; W* m/ O: I1 |$ i脂肪唔及时消耗就会
, `) a# O% y6 z6 h  k3 H7 m
基本上吸收熱量大過所消耗的就會肥了。
: l0 d1 m( z' W) Y. d所以好多靚仔靚女每餐都要計著數食嘢。

hkgolden 发表于 2022-5-12 18:22:20 | 显示全部楼层
rantarou 发表于 2022-5-12 11:29
% _. x" r  L  }我都系咁样
! P, S- f/ ~7 l: M" }% r
呢到原來咁多排骨仔,羨慕你地

我冇野讲 发表于 2022-5-12 21:33:53 | 显示全部楼层
宜家每个星期2次3次羽毛球,瘦了几斤了

rantarou 发表于 2022-5-12 22:55:51 | 显示全部楼层
hkgolden 发表于 2022-5-12 18:22
8 a, x/ h7 e" O/ L' f' F2 ^/ L; ?) A- G呢到原來咁多排骨仔,羨慕你地

2 x) _5 h: p" I$ l& I# K作为成年人仲排骨仔唔系好事啊,你仲羡慕

rantarou 发表于 2022-5-12 22:56:37 | 显示全部楼层
hkgolden 发表于 2022-5-12 18:21$ _0 I1 y0 y: R, ?
基本上吸收熱量大過所消耗的就會肥了。" U# Q* d( |/ Q  O4 _/ F
所以好多靚仔靚女每餐都要計著數食嘢。 ...
. c) f9 H' V. m7 J9 ]3 A8 k$ b/ K
计好就冇 必要,生D肉系好事,只系唔好肥过头

NekkiBasara 发表于 2022-5-12 23:02:32 | 显示全部楼层

回帖奖励 +5 星梦社区币

我178高,去年体重135斤,其实都几满意的~但去年戒烟之后两个月开始体重飙升!!
% n! i! B  G9 l( S8 h
2 F: _% I0 |& Q1 z! C+ j上到180斤,节食同坚持跑步机跑步30分钟/天.现在还是170斤,感觉冇乜动力了~

shiraishi 发表于 2022-5-13 08:53:46 | 显示全部楼层
HQS 发表于 2022-5-12 12:21
' W% B* v8 F6 J+ F) F7 Q: K那么巧,你竟然在线。我是标准的肥穷宅,不锻炼,又胖又矮
8 ^* o" X) l, g# r$ ~) N3 f
在线有乜咁出奇?) C0 _* V" o$ C' r6 }# B

HQS 发表于 2022-5-13 11:30:20 | 显示全部楼层

回帖奖励 +5 星梦社区币

shiraishi 发表于 2022-5-13 08:53
& m; C. V" t8 }+ O在线有乜咁出奇?

) _* f: n1 b! ^( T7 `& u巧呀,一般,我现在,你不在线

hkgolden 发表于 2022-5-13 11:41:29 | 显示全部楼层
rantarou 发表于 2022-5-12 11:30: V. N! ^# I$ X+ n
以前穷到死冇得食,架阵有米了食到要减肥

) @; _' Q9 K% y1 Y 富貴病其中一種

hkgolden 发表于 2022-5-13 11:43:11 | 显示全部楼层
shiraishi 发表于 2022-5-12 12:19% Y& k4 m) Z" o( @# U% Y0 u4 F
食得是福

1 R) W$ L5 h5 r8 J1 D但係禍從口入
9 g& x) W( X! f( U* C/ J" }3 m. l( }享受可能有代價