[版务建议] 粤语音轨分享区-.-

help6288 发布于2010-3-24 15:48 5740 次浏览 40 位用户参与讨论     [复制分享主题]
help6288 发表于 2010-3-24 23:03:08 | 显示全部楼层
按快咗少少,发错咗地方,已经删除咗啦。。。3 D( U8 ~/ l, B" {1 ~: o' e+ Z
alexhus 发表于 2010-3-24 23:02
1 y" F) W6 ?' W- W

! J* J( I' Q; x- W( q2 d# ~) K, W$ ]# i
    甘5小心..........

help6288 发表于 2010-3-24 23:03:29 | 显示全部楼层
我谂佢係米唔小心发错地方呢?2 |! S( i- q4 H0 V# a# m. w; v/ [
kevinchan 发表于 2010-3-24 22:50
6 [9 O4 G4 K7 T% H

$ T6 ?2 ^6 b/ ^. V
+ V+ P9 }, u7 P2 x( b: R0 Q: F    我觉得系.............

maplep 发表于 2010-3-24 23:03:41 | 显示全部楼层
哈哈。。原来是发错地方,。。

alexhus 发表于 2010-3-24 23:04:03 | 显示全部楼层
你是在"支持"我??: Z8 b% r* }- ^2 W3 t$ B
(你应说明一下你果D系乜野来)
# }$ Q+ h# v( e! V$ ]help6288 发表于 2010-3-24 22:44
; M2 S1 r  ?) |  i

! {# e- Y4 B8 g5 _8 R  C+ N3 b% V; U8 C3 x9 H- L$ k+ W
    岩岩有人问我要死&#亡&%笔@记真人版720P版,我咪顺手发俾佢咯,按快咗发错地方。。。

kevinchan 发表于 2010-3-24 23:04:25 | 显示全部楼层
按快咗少少,发错咗地方,已经删除咗啦。。。
+ }( z+ |+ |) l) Kalexhus 发表于 2010-3-24 23:02
果然我无估错
$ x$ ?& e8 v! Z0 a* I# k# ]4 i' T$ D- z
我觉得不是发错地方,请问声,在这可以发siwan笔记的动漫主题吗?有可能是不能所以才在这发~~= =/ C* |2 f- Y. Q+ P
maplep 发表于 2010-3-24 23:00
唔可以噶

netasa 发表于 2010-3-25 02:37:16 | 显示全部楼层
如果集數多的, 每人adjust 幾集音頻, 然後 share! 總比一個人好.  w% D# h2 A1 C! u% S1 V2 _
alam 发表于 2010-3-24 18:14

& r, G/ T% w0 d! M" }9 v; z$ R5 d# m* _4 }. e7 I
1 J7 o# W6 l, t' E
    讲就好好听,做就未必个个坚持到! 有D人稳到音频自己合完算了。 有D人识合不过唔识SHARE 有D上传到嘅不过唔识合! 
# ]( A5 F) E( ]6 U' P. y' ?1 J) d
1 C% A/ e  x; e. ~; b5 m0 Y如果係有志者想为粤社做D贡献嘅,米多合多分原则咯!等级提升信誉好,唔讲都自然会有人帮助你向你提供须要嘅音频文件。再者可以通过求档达成音频文件嘅分享!!

kailu 发表于 2010-3-25 13:35:27 | 显示全部楼层
tvb成日cut野。。。搞到點音軌跟片源都唔同步。。。。。。

kevinchan 发表于 2010-3-25 13:51:11 | 显示全部楼层
tvb成日cut野。。。搞到點音軌跟片源都唔同步。。。。。。
1 o' s8 m' y3 s, u3 bkailu 发表于 2010-3-25 13:35
习惯就好了,接受现实吧

alam 发表于 2010-3-25 17:11:49 | 显示全部楼层
讲就好好听,做就未必个个坚持到! 有D人稳到音频自己合完算了。 有D人识合不过唔识SHARE 有D ...
" q  k( i! r8 ?netasa 发表于 2010-3-25 02:37
& j: ~' E# P0 L4 H9 Q  W  w

' {7 n! |6 S2 d9 K  {" G/ T" R+ b" z  z2 S+ Z5 s0 H, `
   Hi!  Netasa,
" U4 M# Q3 H: X- Q) E6 ?5 s( E" ]0 L' \
唔怪之得那麼熟口面啦, 原來你是發 圣斗士星矢 [合成更新1-15集][音频1-20] http://www.dreamxt.com/bbs/thread-66921-1-6.html
$ k( h  u; b! U5 `$ z我之前見到 Jshare 有齊114集, 最近, 又見有人發了tv 114集及movie, 但所有都是日語/法語的, 我看到 Jshare 有人試發 合成的28, 29, 有粵語 mkv.
( a* j- T; v0 o, p9 E* y( X所以先說 集數多可 share adjusted 音頻!  我也希望有合成高手幫手合幾集圣斗士星矢,  你的音頻 是否從 rmvb and then adjust? 其實我都嘗試合, 但前,中間, 後有部分要補上日語, 之後要變速度(好麻煩, 我也唔識合), 合了也不同步, 所以就放棄了.
, V4 c/ E  T: b) ~+ j無論如何, 多謝你的1-20集的音頻!

netasa 发表于 2010-3-26 05:40:12 | 显示全部楼层
Hi!  Netasa,
; I5 J( _- i+ E8 {: S( g) _
* z" W0 q  K' ^5 q4 j% Z. o, X唔怪之得那麼熟口面啦, 原來你是發 圣斗士星矢 [合成更新1-15集][音频1-20]
. O, d* `' ]8 f. F# l...
# W" K3 r1 T* o( Ralam 发表于 2010-3-25 17:11
' v" u4 Q8 A4 c
3 J0 v, o5 e/ `4 V% f& m1 ~9 t5 P
圣斗士1-114 一直有在进行合成中,不过进度好慢,因为有其他好多新番进行中(所谓新番係指D新出左粤语配音嘅旧动漫),另外最近本人有点迷上粤语日剧,同时也忙于下载相关其他片源。SO没咩时间放出圣斗士嘅更新,在VC上下载左国语嘅部份集数,本想加上国语嘅配音,不过也有心无力!慢慢来吧!+ n# X2 i* m9 ^

* o) x, X* |0 Q0 h* {8 @粤语音源来自于早期(好早咯!)嘅VCD RMVB版本! 无广告无过场,就係要补一下片源文件嘅过场音乐同埋一D空白贞之嘛,播放速度调节好容易一般慢放3%咁上下就得了,可惜嘅係牺牲小小音质! JS空间越整越细,所以基本上在JS空间係放唔完114集嘅(我指我个ID)SO有机会再发埋后面果D出嚟。9 L" T6 L  A* i0 L

0 g3 L+ V0 a; N4 r. EPS:无需要感谢D咩,若有心就算不懂合成也可以为此出力,有好多种方法。分流、找片源、找BUG、分享你嘅经验、等等都係帮忙。最后我制作嘅音频能够对你嚟讲有用,我感到很高兴!

kdash2o 发表于 2010-3-26 12:48:17 | 显示全部楼层
同意,都系听粤语比较适应!

Kiver 发表于 2010-3-27 11:55:44 | 显示全部楼层
tvb成日cut野。。。搞到點音軌跟片源都唔同步。。。。。。/ q/ s6 S# m. r4 r- v0 G1 i- A
kailu 发表于 2010-3-25 13:35
( [( v; ^6 ~! P0 ~* E

4 s' a: V  R$ }1 H7 |; ?
/ T6 l4 I& K" c' F; _    这个是事实