[I T 资讯] 粤漫社DVD+R或DVD-R质量汇布专集帖子,打造强而有力的DVDR质量资料库

Kiver 发布于2009-2-22 13:48 60130 次浏览 341 位用户参与讨论     [复制分享主题]
aubert22 发表于 2009-2-25 20:21:44 | 显示全部楼层
光盘品牌:钻石6 R9 _# N$ M' c- n* S2 ~. i  ^
光盘型号:双鱼(020)9 q- a' G7 A  ?6 v
光盘类型:CD-R4 I1 o# E0 P/ w! K4 h2 H% [& \
刻 录 机:先锋 DVR-216BXL
6 r* l9 C& ~/ y" p! `
光盘价格:1元/只) d2 H3 C0 V# h8 O; I
购买年份:07年

' }/ w: Q* E9 R- b: p ; o9 c/ d  D- B: u. E6 q
盘面左右两部系蓝色,右边范围大D,而且有两条好Q嘅鱼同泡泡,左边系"CD-R"字样同泡泡~上下面都系白色,上面有"ZUANSHI"字样~
6 h  g  |, l) N" _7 X' [$ V3 R

) Z6 K4 u, O' J+ t
3 k5 ~8 {( W* f- i+ m! \[ 本帖最后由 aubert-22 于 2009-2-25 20:43 编辑 ]

评分

Kiver + 10 重要信息

Kiver 发表于 2009-2-25 20:44:53 | 显示全部楼层
原帖由 aubert-22 于 2009-2-25 20:15 发表 5 M. R  _4 @* w; x
8 o2 ]0 _: L+ K# u. _( T, N) @
K社叫到话仲有乜牌子嘅碟就做下测试添,我话可能好垃圾嘅碟,但区话我谂嘅不一定垃圾,咁米测试下咯,又真系用过好多款嘎~~虽然唔系靓嘢~
8 Y$ r, X2 ], N# P" y0 z5 V; t+ t
2 |, [; m* ~" j
的确这些又不太差啵~~~

aubert22 发表于 2009-2-25 20:46:37 | 显示全部楼层
光盘品牌:魔速(MOOR)8 a" q& a& x5 H% ]* m. L. |8 L
光盘型号:玫瑰(MH-003)

: w0 O0 {+ l6 h' F2 J, x( }/ p光盘类型:CD-R
5 `1 _8 Z' o, ?: x  s5 B刻 录 机:先锋 DVR-216BXL

/ D$ r8 J& o' n. k/ d6 c光盘价格:1元/只
; G- r' `( ~6 K1 s购买年份:08年
7 f  P# J9 \) r" I7 v) H

- y. \! L: D* w! _, m9 `只稳到呢两只嘅图,我嘅系白色盘面红色图同字~下面系几朵玫瑰(应该系了呱~)上面系"MOOR 魔速"字样~下面系两只碟嘅测试数据~: l' n. Z) W3 D  u. P8 Y

" c% |6 ~. F& X( L2 c. Q[ 本帖最后由 aubert-22 于 2009-2-25 21:20 编辑 ]

评分

Kiver + 20 重要信息

aubert22 发表于 2009-2-25 20:46:58 | 显示全部楼层
光盘品牌:怡敏信(imation)3 v/ }+ T% U' @4 r. X9 }
光盘型号:非SOHOT系列9 i4 D; M+ {3 q7 [7 G* Q3 v8 H
光盘类型:CD-R+ S; U4 N2 Z# F5 ~
刻 录 机:先锋 DVR-216BXL

0 v6 s! I4 n# D8 w6 r# {光盘价格:1元/只
6 a) V) K2 |: R' `购买年份:08年
/ o! p- a  A: x' t

8 z& H8 i8 Y* J, j: H3 H之前K社提到有无人用怡敏信,我都唔知道原来就系imation~原来自己都有用过~不过我果两只唔系SOHOT果D猪仔系列~只系下图果D~以下系两只怡敏信嘅CD测试数据~
' U6 T& S5 Z, J) j  ~9 c* C
; ^* O+ v, y4 R/ [/ V+ J' u[ 本帖最后由 aubert-22 于 2009-2-25 21:50 编辑 ]

评分

Kiver + 20 重要信息

aubert22 发表于 2009-2-25 20:47:48 | 显示全部楼层
原帖由 Kiver 于 2009-2-25 20:44 发表 7 C( v% I8 w: P: V! `# `0 d
& t) q) j  g! \3 A, k, y, S( O' e, G
. v5 U+ h6 l6 `# I1 F* ^0 e& R
的确这些又不太差啵~~~
% o8 d% P. T& k  s
有D系CD黎嘎呢D~CD嘅话梗系无DVD咁差嘎啦~装D嘢都少D啦~仲有两只牌子~等我整埋区先~

aubert22 发表于 2009-2-25 21:53:33 | 显示全部楼层
OK~到现时为之就咁多牌子同型号啦~以后有新嘅再做测试啦~

Kiver 发表于 2009-2-25 21:59:04 | 显示全部楼层
原帖由 aubert-22 于 2009-2-25 21:53 发表
8 w5 L2 j; _  R' KOK~到现时为之就咁多牌子同型号啦~以后有新嘅再做测试啦~
# L2 M& L+ I5 c; G

! K; C- f- l& M5 U! K( x# A水猫厉害啊~~~~
" ~9 K1 M( Q  [  G) D
# R# f2 @+ ?4 k. ?好多的盘子

ninaomu 发表于 2009-2-25 22:22:58 | 显示全部楼层
咁点解咁多都係0分嘅?即係咩意思?

aubert22 发表于 2009-2-25 22:31:25 | 显示全部楼层
原帖由 Kiver 于 2009-2-25 21:59 发表
# K* }  G; O+ F1 |' p- ^5 w/ b- K( \, P. b" t

6 S5 T# s  t6 S/ G" s# b水猫厉害啊~~~~- h( V- N, Z" _9 Y; h

9 t* }& s$ l; y& c% |/ B0 h好多的盘子

) _' |8 j2 P2 I5 Z, E: q$ c数量一般般啫,以后想试下D靓嘢~唔记得问你罗个TXT就真~
5 c' e* G! F+ T% H. ~! M  h& [& i  G
0 Q. ?% z; ?/ C4 Y[ 本帖最后由 aubert-22 于 2009-2-28 21:53 编辑 ]

aubert22 发表于 2009-2-25 22:33:27 | 显示全部楼层
原帖由 ninaomu 于 2009-2-25 22:22 发表
! ~$ J# O7 U1 w咁点解咁多都係0分嘅?即係咩意思?
: l3 |2 N  k. B
呢个无办法,我都唔知点解~不过最重要都系下面D数值~

Kiver 发表于 2009-2-25 22:51:09 | 显示全部楼层
原帖由 aubert-22 于 2009-2-25 22:31 发表
- q! C: t4 L8 x; H- ]. J! C
0 Z6 d% r# T  i5 b数量一般般啫,以后想试下D靓嘢~唔记得问你罗个TXT就真~

" z) |2 W. F5 w: q6 V" D0 J& R# R) X3 R; g
白天又吾上Q问我拿~~~

jerry3418 发表于 2009-2-26 15:11:26 | 显示全部楼层
建议分牌子这样好找点,没这么乱。分开每个牌子的可以跟帖研究下。我也在考虑入手,不知
+ D( L8 n- y+ I" H9 b) m# I( i& q7 V/ @' ]6 W: X
威宝老电影 16速 DVD刻录光盘
. g" d, K1 V3 \# Z! y$ \0 \2 O威宝DVD+R 16速 DVD刻录光盘 全球版
! H. q2 c6 ?! g3 {三菱(Mitsubishi)DVD+R 16速 4.7G 五彩樱花% _0 W9 E- z9 B7 c( n7 L1 o. V

H2 A) d  f8 L2 z4 i那个会好点呢??贵拿几毛没关系的,最紧要刻录保存的好