[每日闲聊] 夜晚回家处理工事吗

Kiver 发布于2024-3-6 07:51 1241 次浏览 328 位用户参与讨论   [复制分享主题]
adhk 发表于 2024-4-29 00:53:26 | 显示全部楼层
klozepyj 发表于 2024-4-28 20:51
- {' J( T4 c# f. t1 z1 E. U是啊 论坛嗰阵都仲是比较热
/ i' k( B! u1 w
當時都有好幾個大壇

klozepyj 发表于 2024-4-29 09:07:58 | 显示全部楼层
adhk 发表于 2024-4-29 00:53
! U( I  U% W. Q$ H當時都有好幾個大壇
2 x& m3 P% N- b6 `
宜家都走得七七八八了,而且粤语有资源既,本来就唔多

adhk 发表于 2024-4-29 09:59:09 | 显示全部楼层
klozepyj 发表于 2024-4-29 09:07
( K, N0 n, }, R' Z宜家都走得七七八八了,而且粤语有资源既,本来就唔多

4 C. n& j' t; Y+ R: X主力都係香港方面, 國內粵語節目好似無咩見過

iamckalok 发表于 2024-4-30 01:20:31 | 显示全部楼层
有時有大客,幾夜都要覆。真打工人。

klozepyj 发表于 2024-4-30 09:20:15 | 显示全部楼层
adhk 发表于 2024-4-29 09:59
, V$ {: I6 a. B主力都係香港方面, 國內粵語節目好似無咩見過
# s9 e" s, P3 n; f
国内可以讲是无咩粤语节目

adhk 发表于 2024-4-30 11:00:06 | 显示全部楼层
klozepyj 发表于 2024-4-30 09:20: V; o* G( Q0 S2 Q
国内可以讲是无咩粤语节目

1 V1 Z( |! f6 A( M1 R$ A0 B+ B! _係唔係廣東台都有個粵語處境劇好似叫乜家房客

klozepyj 发表于 2024-4-30 19:27:22 | 显示全部楼层
adhk 发表于 2024-4-30 11:00/ |+ U* c8 g8 C, y, r6 Y( m
係唔係廣東台都有個粵語處境劇好似叫乜家房客

& U3 U( N! X, P8 W2 p2 w但是做咁长真是有啲不知所谓 如果你睇过 都会觉得有同无 区别不大

adhk 发表于 2024-5-1 11:21:17 | 显示全部楼层
klozepyj 发表于 2024-4-30 19:279 J8 e8 z* u0 J0 k3 g5 D0 H
但是做咁长真是有啲不知所谓 如果你睇过 都会觉得有同无 区别不大

! j- Y* V& [; s7 n, M; G+ D可能國內題材始終有限, 集集都係多數用被壓迫做題材多, 做咗咁多年梗係少人睇, 好似而家套愛回家做咗幾年都無咩人睇啦 大台係要貪方便唔改新劇收視唔係一直都唔好囉, 但係收視衰得嚟又高過劇集先成日話收得, 其實係劇集根本都無人睇

klozepyj 发表于 2024-5-1 22:39:41 | 显示全部楼层
adhk 发表于 2024-5-1 11:21
4 i: L' g3 z5 S  I可能國內題材始終有限, 集集都係多數用被壓迫做題材多, 做咗咁多年梗係少人睇, 好似而家套愛回家做咗幾年 ...

1 V" b: H3 T0 J& r" [, v' ~0 `国内电视台的确成日播啲垃圾剧 你话佢质素低但是又喺咁拍 然后喺咁卖 你话佢洗黑钱都有可能 其实爱回家已经好好噶啦

adhk 发表于 2024-5-2 00:13:51 | 显示全部楼层
klozepyj 发表于 2024-5-1 22:39
3 e4 M8 n0 q1 L6 M, u: k# Y国内电视台的确成日播啲垃圾剧 你话佢质素低但是又喺咁拍 然后喺咁卖 你话佢洗黑钱都有可能 其实爱回家已 ...

1 f5 e4 _; B9 W比起之前嗰啲處境劇嚟講就有啲垃圾味道, 人物除咗林叔外個個都好似HEA住做咁

klozepyj 发表于 2024-5-4 23:04:51 | 显示全部楼层
adhk 发表于 2024-5-2 00:13' @5 P1 f, |" q: D0 D' A4 I9 K
比起之前嗰啲處境劇嚟講就有啲垃圾味道, 人物除咗林叔外個個都好似HEA住做咁 ...
3 I: X1 e3 l6 w3 g, i8 [
搞咁长 都其实几难为个编剧

adhk 发表于 2024-5-5 04:12:35 | 显示全部楼层
klozepyj 发表于 2024-5-4 23:04
" n% [& ], S4 N' B# @: o搞咁长 都其实几难为个编剧

$ ?$ k* f3 V  c# s" L$ C2 E其實啲劇一長除咗觀眾會悶之外, 全TEAM人都會越做越HEA, 人通常處理沒完沒了嘅工作都會出現HEA嘅悄況