[吃喝玩乐] 大家暑假旅行最推薦咩國家 / 地區(亞洲區)?

amenngan 发布于2024-1-19 11:02 275 次浏览 39 位用户参与讨论   [复制分享主题]
klozepyj 发表于 2024-1-20 20:30:15 | 显示全部楼层
水皮跳跳 发表于 2024-1-19 11:54* \- K$ K* K5 I" m0 G! K7 U2 a9 z
国内游吧 ,没钱出去
2 ?7 B: C5 U& s" P1 G& h* [
国内有啲地方都唔平

amenngan 发表于 2024-1-22 08:50:16 | 显示全部楼层
Kiver 发表于 2024-1-19 11:04) }2 F0 b2 S9 j9 V0 l
寒假刚放,就讨论暑假了?

( V- i3 L1 u  M上星期五買票了﹐去泰國。+ o! i3 W7 I2 P/ }7 t/ y' ?1 e
* [6 \+ r$ p1 W' T) z. r% x6 \
2大2細﹐機票加埋約HKD$7,000﹐大灣區航空

Kiver 发表于 2024-1-22 09:33:08 | 显示全部楼层
amenngan 发表于 2024-1-22 08:50
, `. t, j& m1 G5 X0 {' |5 p上星期五買票了﹐去泰國。
4 z  y7 l, O" J
  Z& ]  p+ Q( n+ S; D  Y# H2大2細﹐機票加埋約HKD$7,000﹐大灣區航空 ...

; ^& t0 ]$ T" N0 b2 A7 r大灣區航空??
, ^4 U# h5 L( Z$ a8 V香港吾系以国泰为主的?

ringkay 发表于 2024-1-22 09:58:10 | 显示全部楼层
推荐去霓虹国,还有湾湾

amenngan 发表于 2024-1-22 11:04:34 | 显示全部楼层
Kiver 发表于 2024-1-22 09:333 P' g3 o% c+ L
大灣區航空??) p+ o3 D" Y! f
香港吾系以国泰为主的?
7 ~! k/ |) j! a8 v& c4 w. ?) P: P& e2 I
國泰比較貴﹐正好大灣區航空有機票做特價
2 i9 b# K5 n7 E, l& }* q( h! E+ @我一般都係睇價錢﹐唔係睇牌子(化妝品除外)﹐所就買了

amenngan 发表于 2024-1-22 11:05:08 | 显示全部楼层
ringkay 发表于 2024-1-22 09:58$ n1 e' G$ o, G) t* N- C' M( Z! b
推荐去霓虹国,还有湾湾

~+ g) \: Q( d2 x1 c( n/ n霓虹國我知﹐但灣灣是哪個國家?

isoraeva 发表于 2024-1-22 11:22:15 | 显示全部楼层
有钱的话,我想直接去日本

james23 发表于 2024-1-22 19:52:53 | 显示全部楼层
1日本,2泰國,3台灣

Kiver 发表于 2024-1-22 22:03:00 | 显示全部楼层
amenngan 发表于 2024-1-22 11:048 E2 T, y8 p6 u! C* Z" }" M
國泰比較貴﹐正好大灣區航空有機票做特價1 m. [0 N0 B, e' V8 i/ G; a+ a& E
我一般都係睇價錢﹐唔係睇牌子(化妝品除外)﹐所就買了 ...

" Z+ H8 O! [: W. x: r! D其实坐飞机来讲,我有点心惊的!

ringkay 发表于 2024-1-23 08:52:54 | 显示全部楼层
amenngan 发表于 2024-1-22 11:05) w; F8 v+ N& X7 p# p  c
霓虹國我知﹐但灣灣是哪個國家?
9 V# @; \$ z% W
台湾省嘛,不过而家未有三通,去就麻烦d,要先拿着美日澳之类既签证,出国之后再申请入境

amenngan 发表于 2024-1-23 08:55:39 | 显示全部楼层
ringkay 发表于 2024-1-23 08:52
: q0 r  o0 b; E) Q台湾省嘛,不过而家未有三通,去就麻烦d,要先拿着美日澳之类既签证,出国之后再申请入境 ...
$ h% v# O7 w9 V9 H3 x% V9 d) b
謝謝解惑 第一次聽佢叫「灣灣」
8 V+ R  m0 s+ k) x  }8 {
* d. m+ W) a2 [我都好想好想去…COVID之前係一年至少去一次的﹐但疫情後﹐佢D機票仲貴過去泰國﹐僅次去日本 唔捨得買

ringkay 发表于 2024-1-23 09:23:18 | 显示全部楼层
amenngan 发表于 2024-1-23 08:552 n$ i$ B7 c) Z1 Z! |% `+ q
謝謝解惑  第一次聽佢叫「灣灣」
) a, t: J, a9 c! q( r2 ?
/ T! G1 F% c6 F2 d# R) W我都好想好想去…COVID之前係一年至少去一次的﹐但疫情後﹐佢D機 ...

* `: G  }3 Z# B9 M9 a你地都系贵遮,仲有机会去,我地大陆去就又贵又麻烦