跳转到指定楼层   *输入需要访问的楼层直接跳转

[其它更多] [粵文字幕][超级马力欧兄弟大电影.超級瑪利歐兄弟大電影.2023.粵字幕]

loengwaifun 发布于2023-6-8 20:44 1202 次浏览 49 位用户参与讨论   [复制分享主题]
loengwaifun 发表于 2023-6-9 12:13:21 | 显示全部楼层
gigiff 发表于 2023-6-9 09:114 ~6 m% x$ E1 v2 P' Y
加返 d 颜色仲好
! l; p/ `+ ]/ `! N. c) _* p: ~
點解唔加顏色,貼正文有講原因

quanyu 发表于 2023-6-9 12:14:15 | 显示全部楼层
loengwaifun 发表于 2023-6-9 01:02  W& g3 U4 {1 Z& B  l; L  D
冇辦法,俾上面打壓,一家獨大,第二已經唔錯啦
$ N$ `& b& z; u" F
无论东南亚还是国内,新一代会讲粤语的人越来越少,第二很快保不了。

loengwaifun 发表于 2023-6-9 12:15:02 | 显示全部楼层
kenhai74 发表于 2023-6-9 05:30+ U+ n& r( W! {4 K3 L
多谢分享啊!不过最期待还是粤語音轨喇,继续等吧!

/ y& w: G* y  v0 q音軌有排等嘑,要影片嘅話就容易,因為一早有人喺論壇發咗

HQS 发表于 2023-6-9 14:23:43 | 显示全部楼层
  h5 ~2 Y& s6 O
loengwaifun 发表于 2023-6-9 12:08
7 ?2 h- J, v" W' \- j2 p( K所以你係正常嘅,我唔正常?

( B0 M5 ?0 q3 O" A
! o  X9 v0 @3 A8 {+ G
你是正常的,不正常的我,大佬,我错了,放过小弟我吧秦始皇一统六国,都是书同文,车同轨。难道 你能对抗獨大的那一家?
. h& S% F7 K2 i
再说说真实的情况,邻居的那个娃,由于他父母给他的名字用了繁体,老师布置作业,就是写自己的名字,,结果别的同学都写好。就他写了两节课都没写完,班上一见到他的名字,既然不会读,也不知咋叫他。
2 L, K4 F$ D7 [: V: s现在好多登记部门的系统,还有可能无法录入某些字,影响工作不说,还影响生活。你喜欢发粤语字幕,喜欢的自然也喜欢,他们也愿意为你的付出点赞,这是你的爱好之一,做你感兴趣的就行了,爱你所爱。' O. @+ k  c2 C- x5 Q0 a
常不常的,其实100年后,你我皆是灰尘' X7 e, j2 S4 q$ S5 j3 t" w3 w
9 T- r( o8 m+ \

loengwaifun 发表于 2023-6-9 16:17:35 | 显示全部楼层
本帖最后由 loengwaifun 于 2023-6-9 16:27 编辑 : D" q2 u/ j" m) O& O
HQS 发表于 2023-6-9 14:230 a1 l+ t3 h& \" I6 _2 w# Y
你是正常的,不正常的我,大佬,我错了,放过小弟我吧。秦始皇一统六国,都 ...
: m- y2 {% V* U  H- m
1. 冇諗過要對抗
4 n/ q$ I  R, S4 K* ~, U  K, [- u$ j2. 老師有啲過份咗嘞,唔識因材施教,因地制宜
! I3 C7 f/ L' {9 F3. 唔識讀可以問人1 t4 X/ M# j  L8 y. |/ g1 T9 T2 D: v
4. 無法錄入系統,部門都有責任改進
3 O5 H* {: t+ n2 ]9 Q" o5 ^5 m, J5. 100年就等100年後嘅人自己話事啦。幾千年後有人覺得秦始皇係好皇帝,佢覺得係咪係囉,不過秦始皇係好係壞我唔係好知,我唔知當時我嘅祖宗係喺潮庭做官定係喺底層耕田,唔知係下命令衝鋒嗰個抑或係喺前面做炮灰嗰個,我無法得知我祖宗對秦始皇嘅睇法,我無法代替祖宗話秦始皇係好定係壞

HQS 发表于 2023-6-9 16:32:45 | 显示全部楼层
loengwaifun 发表于 2023-6-9 16:17% b! O  i% M1 i9 U. S3 Y* f+ N
1. 冇諗過要對抗
9 t5 O" w2 W- p9 q2. 老師有啲過份咗嘞,唔識因材施教,因地制宜' [2 b8 T; }% j; y& E" P
3. 唔識讀可以問人
  _: h# p- j* z# d9 x5 T
所以说繁体字有好有坏,父母给孩子取名繁体字,让孩子写繁体字真是一种折磨,也影响长大以后的生活。若是简体字,就方便很多,毕竟时代在前进,去繁化简,无法避免

loengwaifun 发表于 2023-6-9 16:46:31 | 显示全部楼层
HQS 发表于 2023-6-9 16:32
1 l$ O7 i8 I& U  U) }. {' ^所以说繁体字有好有坏,父母给孩子取名繁体字,让孩子写繁体字真是一种折磨,也影响长大以后的生活。若是 ...

( L: J' C/ ~2 a2 L作大,“折磨”有冇咁誇張啊?咁大影響?

HQS 发表于 2023-6-9 16:54:03 | 显示全部楼层
loengwaifun 发表于 2023-6-9 16:46
: M7 |$ `# R. w% O, L作大,“折磨”有冇咁誇張啊?咁大影響?

# v: ~4 h2 b& r  A4 ?2 g这不是吹牛嘛。信则有,不信则无

loengwaifun 发表于 2023-6-9 16:55:51 | 显示全部楼层
HQS 发表于 2023-6-9 16:54! c1 E0 S: p$ R  c% q+ X' ~
这不是吹牛嘛。信则有,不信则无

! V0 s3 }5 p* C6 }潮流係唔興手寫㗎喇,撳下掣或者講一聲就出字

HQS 发表于 2023-6-9 17:03:28 | 显示全部楼层
loengwaifun 发表于 2023-6-9 16:55! U2 K- D# X! h$ t
潮流係唔興手寫㗎喇,撳下掣或者講一聲就出字
2 o6 I& ~9 `: [/ P$ q/ D
等AI成熟了,到时用嘴,更方便是吧

gigiff 发表于 2023-6-9 20:59:29 | 显示全部楼层
loengwaifun 发表于 2023-6-9 12:13
. j, V# C) `2 m3 _( V% i* u點解唔加顏色,貼正文有講原因

% d3 d8 ?  x: Q0 r: F1 y你嘅贴我好认真睇咗,又睇咗第二次,都系唔明

young02 发表于 2023-6-10 00:26:44 | 显示全部楼层
个粤语正啊
回复 支持 1 反对 0