[每日闲聊] 睇见别人流泪,你眼浅吗?

Kiver 发布于2022-12-12 08:42 7968 次浏览 181 位用户参与讨论   [复制分享主题]
早前,巴西输球无缘世界杯4强,许多巴西球迷也是万分失望。( j7 f. f4 K5 H/ s- N, z0 w& U
其中青海的一位小球迷看到比赛结局后难掩悲伤,穿着巴西队放声痛哭,哭声撕心裂肺的视频引得不少网友出言安慰。
5 P9 U& `! I( L7 }; P* ?! _网友表示:当天巴西队员也有哭得好伤心的。
5 c5 f; i7 W: }7 i; s4 E  U
那么问题来了,看到其他人哭,会刺激到你产生共情的泪水吗?1 l  g4 K( x0 J( h/ m  E
多选投票: ( 最多可选 4 项 ), 共有 71 人参与投票
您所在的用户组没有投票权限

已有(181)人评论

yukinababy 发表于 2022-12-12 09:57:42 | 显示全部楼层
睇电视剧睇到别人哭 特别系女仔 眼睛就酸咗

yukinababy 发表于 2022-12-12 09:59:38 | 显示全部楼层
我唔喜呢种睇别人哭 一直盯着看概人 人家多尴尬.......

crespo 发表于 2022-12-12 10:06:49 | 显示全部楼层
唔会,除非身同感受

hkgolden 发表于 2022-12-12 10:08:06 | 显示全部楼层

回帖奖励 +3 星梦社区币

要看是什麼情況,輸球賽這等事情看到別人哭應該不會流淚吧

crespo 发表于 2022-12-12 10:08:31 | 显示全部楼层

yukinababy 发表于 2022-12-12 09:571 S3 I% ?+ W) ~2 U0 A; a
睇电视剧睇到别人哭 特别系女仔 眼睛就酸咗
: }+ \3 X( \- n9 W
睇电视剧因为代入感强,真係可以喊得出,大时代係最代表性,刘松仁嘅经典一幕,真係冇人可以超越到

hkgolden 发表于 2022-12-12 10:09:29 | 显示全部楼层
yukinababy 发表于 2022-12-12 09:57
- G2 Z; S# ?" _- j睇电视剧睇到别人哭 特别系女仔 眼睛就酸咗

) y( a4 m6 ~& M要劇情感人才會有感覺

crespo 发表于 2022-12-12 10:10:20 | 显示全部楼层
yukinababy 发表于 2022-12-12 09:59
3 L1 ]2 {2 W  u) F. x9 E我唔喜呢种睇别人哭 一直盯着看概人 人家多尴尬.......

3 C: B/ z2 X/ n$ Y! O8 W葡萄牙输波,我见到抖音有国内女球迷喊晒,只能理解佢係买咗葡萄牙,唔係真唔知点解喊得出

hkgolden 发表于 2022-12-12 10:11:17 | 显示全部楼层
crespo 发表于 2022-12-12 10:06
8 p# v- k( H8 N7 i$ Y9 w& E) m唔会,除非身同感受

" t& s* p  `) ?. p! G7 _& t會哭是因為同理心,要真心感受到那份難過才會哭

hkgolden 发表于 2022-12-12 10:13:54 | 显示全部楼层
crespo 发表于 2022-12-12 10:08
$ }/ c2 A1 y- u3 G2 o睇电视剧因为代入感强,真係可以喊得出,大时代係最代表性,刘松仁嘅经典一幕,真係冇人可以超越到 ...
1 s4 k/ c1 K" l' T; ?! h: k
嗰幕我都有哭,之後重看都難受。
# A1 F  L2 N! s4 z不過最有感覺是藍潔英死前放的那首歌,再加上和劉松仁回憶的鏡頭...

crespo 发表于 2022-12-12 10:21:23 | 显示全部楼层

hkgolden 发表于 2022-12-12 10:11
! W$ x: o: R6 d) K會哭是因為同理心,要真心感受到那份難過才會哭

4 F5 g, ?: t8 ]( `# E: |$ N) k6 [係啊,起码要知道对方伤心嘅立场同经过先可以有感觉

kingv 发表于 2022-12-12 10:24:08 | 显示全部楼层
感同身受就会,其他最多感概一下