[每日闲聊] 家里过中秋的必食品

Kiver 发布于2022-9-2 09:46 6673 次浏览 92 位用户参与讨论   [复制分享主题]
OGRE_凰 发表于 2022-9-4 10:44:29 | 显示全部楼层

回帖奖励 +5 星梦社区币

HQS 发表于 2022-9-4 02:43# @' H; W, B0 ]5 a
我都好奇,柚子其实代表什么意头?
( g, @8 |# y6 d0 {  s, l$ @
可能要老一辈先知

HQS 发表于 2022-9-4 12:40:57 | 显示全部楼层

OGRE_凰 发表于 2022-9-4 10:44
& z8 b, ?5 |' \1 _8 k- [$ _可能要老一辈先知
5 [: w/ t; l; r+ e+ `
话说,想要买好好的柚子,不容易呀,又不能直接切开

gomicxja 发表于 2022-9-4 13:48:56 | 显示全部楼层
shiraishi 发表于 2022-9-2 19:17
* A* Z% s# ~7 B) C仲有好多其他水果都要食
5 E5 V- F0 |& j( N$ {1 r
我平時每日都有吃生果,例如蘋果橙咁,但中秋節有楊桃比較特別

rantarou 发表于 2022-9-4 14:34:22 | 显示全部楼层
HQS 发表于 2022-9-4 02:423 g+ E: b# m3 R  m, C
是的,就是4个,
7 {0 P  @: v/ h3 r当年 农村中秋节送礼,都是这种,虽然包装简陋、没档次,但是我觉得好吃! ...
* S! b3 Z  ^3 y" N. Z* Q
其实当时买呢D月饼人哋系睇唔起,一般人都系买盒装,只有我哋先系咁

rantarou 发表于 2022-9-4 14:40:47 | 显示全部楼层
OGRE_凰 发表于 2022-9-3 18:14' _2 T8 C: g  L" ~3 _- V( ]( _
都系以前D纸包装月饼好食

/ H; ~! A$ t0 w9 n3 j  V. t你哋果度多唔多人食纸包装架

rantarou 发表于 2022-9-4 14:42:45 | 显示全部楼层
一片晴天 发表于 2022-9-3 19:25
( c" V. n- @# [; k+ T野食是现在的好吃。不过主要是人变左

) m4 _9 x+ Q! J+ ~$ ]# p9 ]* `' N本黎人大左同以前既情情唔同,再加上社会气氛都变左,好憎果D商家成日将年节做商业宣传,架阵一到年节,好多年轻人都系谂住边度有减价,而冇谂到年节既意义

rantarou 发表于 2022-9-4 14:43:25 | 显示全部楼层

OGRE_凰 发表于 2022-9-3 19:28
1 Y& @& g; I* D* P, v) `; l  k用料都唔一样,边可能好食喔

. w# _4 ~- ^  W: q+ ^9 |架阵既皮同馅都比以前好,梗系好食D既

shiraishi 发表于 2022-9-4 16:24:53 | 显示全部楼层
gomicxja 发表于 2022-9-4 13:48
0 i* ]* ^% j3 ]- n; j我平時每日都有吃生果,例如蘋果橙咁,但中秋節有楊桃比較特別
4 D( G, o( O+ d
杨桃好似好耐冇食过

HQS 发表于 2022-9-5 05:22:33 | 显示全部楼层
  @) o( z  b! u* V. c9 U6 c( X
rantarou 发表于 2022-9-4 14:34
% Y) t) X+ F  \; _$ T其实当时买呢D月饼人哋系睇唔起,一般人都系买盒装,只有我哋先系咁
6 V. h: {; p+ k5 B( P7 ^: L
是会这样,但是现在的人就傻了,包装越来越好看,里面的月饼越来越垃圾。以前的红纸包着,还用绳子提着的

HQS 发表于 2022-9-5 05:23:19 | 显示全部楼层
gomicxja 发表于 2022-9-4 13:48
8 t- r. @* A0 K: s我平時每日都有吃生果,例如蘋果橙咁,但中秋節有楊桃比較特別

# f  x7 D2 o! K  d% P0 S杨桃不怎么好吃吧?

HQS 发表于 2022-9-5 05:24:08 | 显示全部楼层
OEC554 发表于 2022-9-4 09:55
/ e! o* S; @2 T; W! J6 h雪糕?? 系埋白色月糕 大大圆圆扁扁
1 j% c8 _- Z5 h' d
其实好多奇形怪状的月饼。。。

HQS 发表于 2022-9-5 05:24:36 | 显示全部楼层
crespo 发表于 2022-9-2 20:11
" F* _7 n% @1 x! j5 \原本中秋最好既就系水果,但上年雨水少,今年既水果都唔系好得,月饼唔食啦,应节都系咁话 ...

" M! b7 {% _) \) P4 k* M% @: P, J你不买,你家人会买吧?