[每日闲聊] 可识别的汽车品牌数

Kiver 发布于2022-5-27 08:29 6741 次浏览 79 位用户参与讨论   [复制分享主题]
hkgolden 发表于 2022-5-27 21:16:19 | 显示全部楼层

回帖奖励 +5 星梦社区币

snzt79 发表于 2022-5-27 12:25& j6 e# [+ ^6 U& z7 V! {
应该平时家长有教
! ^- N7 N2 }( s& P+ M
家長會教細路仔汽車品牌知識?3 }! X% _+ @8 d% _, E
那一定是有錢人家了  + ]' ?( s2 ~# {' L  A

( F! s& W6 Q' {4 W4 Z) j6 c2 H

hkgolden 发表于 2022-5-27 21:19:46 | 显示全部楼层
Zany 发表于 2022-5-27 21:15
  C! D6 G- ~; b( k: k6 c# c寶馬同Tesla仲有Toyota, 我只識呢3個
: Z/ Y) n, x# g3 p
仲有ISUZU,幾乎邊到都見到
; d" Z# \) s( c. P  v2 [/ I5 {* o; S$ Z; B8 i
images (1).png 0 E& e  V7 d3 u' z6 ?2 ]

Zany 发表于 2022-5-27 21:24:48 | 显示全部楼层

hkgolden 发表于 2022-5-27 21:19
5 e; t2 _  ^( a: B' M9 p) n仲有ISUZU,幾乎邊到都見到

" K+ P; ~, ~7 t8 {0 `呢個只限貨車見過

xiaomamazi 发表于 2022-5-27 22:48:38 | 显示全部楼层

读书时期被身边同学仔逼到熟晒d车的牌子同型号,果时距地人人都讲

satldm 发表于 2022-5-28 00:17:02 | 显示全部楼层
进口的知名品牌大概都记得,国产的新牌子基本完全简直唔清楚。

satldm 发表于 2022-5-28 00:18:45 | 显示全部楼层
Kiver 发表于 2022-5-27 08:36
- |; \' @; I/ u% G& U, l7 Q7 V依家有些新电动车品牌LOGO真的吾识佢

+ j: A% P6 H8 y5 X- _7 M, W我就认识小牛咋!NIU啊吗,其他除非有中文写住唔系基本唔知道。

satldm 发表于 2022-5-28 00:20:55 | 显示全部楼层
hkgolden 发表于 2022-5-27 13:44
. d* i& z( y/ m5 ?9 {細個時咩私家車都覺得豪,大個才知道好多車都好平,二手更平

2 V4 L- l4 t0 m4 L, J% m* X& f哈哈的确,原来靓车进口同国产价位可以相差甘Q远的。

satldm 发表于 2022-5-28 00:23:16 | 显示全部楼层
gomicxja 发表于 2022-5-27 16:13
: B% N  h5 A9 d數數先,比亞迪、benz、寶馬、Lexus、奧迪、豐田、本田、大眾、保時捷、法拉利、林寶堅尼、勞斯萊斯、tesla ...
, `7 x5 f  ?0 I
恩恩,基本认识叫得出嘅基本同你差不多数量最多多果一两个。基本入晒脑。有个特别过瘾的叫屎忽烂=雪佛兰哈哈!

satldm 发表于 2022-5-28 00:24:41 | 显示全部楼层

HQS 发表于 2022-5-27 17:29
+ }1 ?; C/ C! w7 c5 B/ b全部看不出,共享单车到时可以

( R$ W4 Q0 @9 T共享单车就唔系睇牌子啦!而系睇佢当前有无缺陷啦!

satldm 发表于 2022-5-28 00:28:07 | 显示全部楼层

HQS 发表于 2022-5-27 17:30/ C) f* {6 `. c2 G
你说的这些,全都不知道logo,我们这样会不会很落后?
: Z2 z. V6 ^6 a! I5 y
唔知道点会落后呢,又不是必须产品,问题系你踩部共享单车唔好撞到D进口品牌汽车就得了!,所以认识下见到D贵野千奇唔好产埋去!我就系甘记得甘多牌子架咋!

satldm 发表于 2022-5-28 00:32:24 | 显示全部楼层
hkgolden 发表于 2022-5-27 21:163 O' b  b9 h% D
家長會教細路仔汽車品牌知識?1 Q6 M/ B" d: X' n# ?" M
那一定是有錢人家了

7 d/ W% d: G" c, E! r5 G4 j- p4 E有钱的小朋友系唔知道自己坐紧部车系咩牌子的,通常系旁人话佢知,问:你部车***贵野黎个波!答:系咩?我成日用黎坐翻学架咋。

HQS 发表于 2022-5-28 02:17:57 | 显示全部楼层
satldm 发表于 2022-5-28 00:24
. r: R( Y# M# I  n, d共享单车就唔系睇牌子啦!而系睇佢当前有无缺陷啦!

7 d) B! @# _$ D5 s/ K这也是,不过随便扫一辆车,开不动就尴尬了