[新闻资讯] 內地推出「禁止炫富」新政策!大晒名牌收據/購物戰利品 一律都唔俾?

hkgolden 发布于2021-12-31 08:02 1390 次浏览 22 位用户参与讨论   [复制分享主题]
* T4 k" z! X1 _8 H6 G( f+ B
& s! }$ f& i) N近來,內地為咗整頓社會風氣,唔單止開始嚴格管理娛樂圈藝人嘅品行,仲實行咗唔少政策嘗試糾正大眾嘅行為。最近,內地又再公佈新政策「禁止網絡炫富」,一旦喺社交媒體見到有炫富嘅post或者圖片都會被刪除!8 z# d$ V8 D  G/ g" b# ]
1 G9 v) z2 i5 F+ ^) w+ V( Q" i
其實內地一直都致力改善緊「貧富懸殊」嘅問題, 希望達到社會和諧。早於今年3月,內地知名社交平台「抖音」就已經率先「清除」有關炫富嘅帖文,認為佢哋有損社會公序良俗,部份帳號仲因此而被永久封禁!當時,抖音就已經一共刪除接近3,000條影片以及封禁咗約4,000個帳號。; E1 v) C0 n  m- \6 O7 M( [

9 q! I6 c5 N/ @, W' d根據內地媒體報導,抖音未來都將會全面打擊平台上嘅所有違規行為,而管理嘅內容包括有宣揚拜金主義、幻想暴富等嘅生活方式都被佢哋視為不良行為。有用戶就曾經因為上載喺屋企大量拋撒現金,而被禁止使用!, c7 h1 K# |' O1 [

, f# X: }$ }8 Y8 O2 T) b 9ae344f0.jpg
& o1 }1 ~8 z' _# _# c
+ R. I; v- ]9 G  Z( l' o內地另一個社交平台「小紅書」亦「處理」咗接近9,000個疑似「炫富」嘅帖文,並向接近300個用戶發出提醒。
% I5 ^6 b/ B8 u) f/ |
2 ~& j4 U& h# K8 E# k其實內地尚為對「網絡炫富」一詞立下標準嘅定義,但就暫時列舉咗幾個例子,例如「展現購買收據」、「點過多嘅餸菜」、「刻意展現名牌」等,亦即係話大家買完戰利品想喺網上開心share;或者一大班人食大餐都分分鐘被喻為違規行為喇!
9 f# C! B: a# o: c) S/ n2 Y- f$ C9 I( X
6 t0 g! `% `6 H# T; b d69d94e9.jpg
1 p9 U  y& x4 S: m展示買名牌等嘅收據都可能會成為違規行為!* c! N" X* c7 V! H8 ?- Z( [+ j5 v

$ l' E6 j% ]# [5 P唔少網民都好奇喺呢個政策下,將會影響咗一批為名牌宣傳嘅網紅或者藝人。其實一直以來唔少藝人都會喺社交平台都大晒名牌收藏品,其中黃子韜、周揚青本身就已經係富二代嘅藝人們,就經常都會喺網上share佢哋嘅富貴生活,睇嚟呢班藝人以後都要小心啲先得喇!! o" F& T5 l" u) k5 r3 E

{& `7 X4 F# U' a1 U5 N, ?: h8 P8 U- X$ N
# p' }' [) m6 h/ _
呢個政策好似唔錯,大家點睇: ]4 z5 H5 y9 ~' w$ \& o9 B* k: V
2 [* D$ U+ X$ Y9 K/ U( z0 L: S4 h

已有(22)人评论

shiraishi 发表于 2021-12-31 09:07:33 | 显示全部楼层
有钱都系罪

matth 发表于 2021-12-31 09:21:46 | 显示全部楼层
邊個再炫就共同富裕咗佢先- V- B5 K3 w( G
咁就自然無架啦
: Q. |- n2 W  F7 F; \2 c: R% [

manghk 发表于 2021-12-31 09:52:16 | 显示全部楼层
國內特別多拍片曬命真定假啲錢何來!

bingojerry 发表于 2021-12-31 10:17:16 | 显示全部楼层
matth 发表于 2021-12-31 09:21
) q( A3 E- e1 M; p+ m6 ?# d邊個再炫就共同富裕咗佢先( t8 G1 Q" z7 Z7 @; Y7 z
咁就自然無架啦

* R. Z& g6 D: z我赞同你嘅观点

bingojerry 发表于 2021-12-31 10:18:52 | 显示全部楼层
我觉得呢啲政策好滑稽,应该边个炫富就查下距富嘅来源先啱

Kiver 发表于 2021-12-31 10:27:42 | 显示全部楼层
有甘嘅政策咩??吾知啵

Kiver 发表于 2021-12-31 10:29:05 | 显示全部楼层
shiraishi 发表于 2021-12-31 09:07
6 U4 G' O1 A0 X* ?4 S* J有钱都系罪
0 t% b5 V- U4 a- k- p' a  u4 [$ g
有钱不是罪
9 H4 d2 l5 j' u. b) B2 B7 t1 Y) {2 g) |
但在当今社会,太有钱是罪

loengwaifun 发表于 2021-12-31 10:36:34 | 显示全部楼层
shiraishi 发表于 2021-12-31 09:07
; o$ y) e) H9 I4 K1 o. j有钱都系罪

: {2 E0 y+ V5 ?; K睇邊個階級啦

zhgabo 发表于 2021-12-31 10:42:49 | 显示全部楼层
主要晒单的那些,穿名牌拍照片觉得没什么

chrisrex 发表于 2021-12-31 11:29:56 | 显示全部楼层
首先要ko某舟,一件衫几万,而且净係着1次

_M_U_ 发表于 2021-12-31 11:52:06 | 显示全部楼层
最主要系带坏风气,成个社会都太浮躁了

12下一页