[每日闲聊] 你去茶饮店的习惯是啥?

Kiver 发布于2021-10-29 08:54 4043 次浏览 49 位用户参与讨论   [复制分享主题]
Kiver 发表于 2021-10-30 07:41:39 | 显示全部楼层
_M_U_ 发表于 2021-10-30 00:11
* k9 \# G" l+ s4 U觉得呢个词好贬义,好唔好都叫网红,带坏风气, 最主要好多网红产品都系噱头大于实际 ...

7 l  r' t1 f- [) I$ v! @的确,我都好反感下7 x& M& N  I6 d" k
' ^5 _+ S" R; B
依家乜都叫网红产品,网红打卡点
7 M( i4 R' G. c( Z) N) b# E6 A好似今年甘,个个景点都话要搞网红雪糕,雪条甘' D- `# S4 C! b5 K+ P6 C

hkgolden 发表于 2021-10-30 08:59:52 | 显示全部楼层
Kiver 发表于 2021-10-29 22:31* s0 A% ^9 K6 \* ~+ {& w/ F  _+ _
依家政府的工作文件,都讲在,大力发展网红经济!!!

; j3 f2 s/ ?: V' y& }一時一樣啦,唔知幾時又會話網紅完全無生產力,又要打壓架啦" W; N% Z  ~7 h+ s4 R6 K, V
2 {. Y/ a- z( I/ V3 e% _; C- H
(其實我真的覺得看網紅跟打電玩差不多...)

bingojerry 发表于 2021-10-30 09:12:51 | 显示全部楼层
鸭屎香唔係都几耐下喇咩?其实我去茶饮店嘅目的好简单,基本都係同朋友去坐低吹水或者打发时间,所以饮乜嘢对我嚟讲无分别,口渴可能会饮柠乐柠茶之类,唔係就奶茶,嗯,就咁

Kiver 发表于 2021-10-30 10:08:06 | 显示全部楼层
hkgolden 发表于 2021-10-30 08:59! s& F" w/ p3 X; ]
一時一樣啦,唔知幾時又會話網紅完全無生產力,又要打壓架啦
' u# ~3 X% V) i9 D6 v
2 p8 X6 z6 Q  T7 G! B+ a1 B(其實我真的覺得看網紅跟打電玩差不多...) ...

: i1 ]% b: {( M7 s' `" V以前真的无法想像3 ]1 {7 q  G8 P) ~/ X5 |, d; c

0 C3 s6 }" l7 I+ ~9 q5 l& A打机都可以成为职业,仲可以系大学里开一门专业!
8 I+ g5 W& G/ k( j  J$ }& U1 ?& z0 I
过些时间真的有可能,网红完全是娱乐化,流量至上的腐化产物

Kiver 发表于 2021-10-30 10:09:39 | 显示全部楼层
bingojerry 发表于 2021-10-30 09:125 H. ~5 w5 ^4 t) o" N
鸭屎香唔係都几耐下喇咩?其实我去茶饮店嘅目的好简单,基本都係同朋友去坐低吹水或者打发时间,所以饮乜嘢 ...

8 X0 n/ E% w' j! J  Z" q) S! [- {+ p$ B鸭屎香,我都是近依一两年才见的
+ o# a! g7 H  a0 \. L( M2 L& [) T8 p" p7 C( f% h% ^
且我去依D店,多数是口干,又冇带水先会去" [; @. m1 {) }

9 ?( g/ x7 ~: |: h0 m" s! V去亲都是柠檬茶、烧仙草类为主

bingojerry 发表于 2021-10-30 10:12:32 | 显示全部楼层
Kiver 发表于 2021-10-30 10:09
# h/ P, S, }7 ]) K/ h! T/ ~5 j鸭屎香,我都是近依一两年才见的* }& |$ f1 h4 ~& o

W, ]% {# l4 k& m% i" g* w& J且我去依D店,多数是口干,又冇带水先会去

; X( @$ D: i; `* l4 T时间上差不多啦,我见你张帖写“近日“嗟
+ C5 ^) f% C5 _2 A# |口干我都係去便利店买水或者可乐就算

hkgolden 发表于 2021-10-31 13:33:54 | 显示全部楼层
Kiver 发表于 2021-10-30 10:08
" B- W" J. ?3 k# [* S$ P以前真的无法想像
- h8 j* P: \0 x* p8 p; U( n$ f* F, Q. V  e0 G
打机都可以成为职业,仲可以系大学里开一门专业!

& |4 e! |0 S7 V4 u, _& E6 m限制打機時間,宜家搞到內地好多職業電競手失業,好多後生仔黎,無求生技能
0 u7 M3 C2 H% \# J9 u5 b' b& k; y7 C$ T& G6 k8 d

cl103811 发表于 2021-11-2 00:10:56 | 显示全部楼层
上各种可爱的糕点

Kiver 发表于 2021-11-2 07:29:58 | 显示全部楼层
cl103811 发表于 2021-11-2 00:10
7 I+ r' N1 L  F# d0 Y上各种可爱的糕点

0 d+ {6 }3 [6 I' W6 ?3 e) h吾系甜品店啊

Kiver 发表于 2021-11-2 07:30:33 | 显示全部楼层
hkgolden 发表于 2021-10-31 13:33  y" X( [& e" d5 h
限制打機時間,宜家搞到內地好多職業電競手失業,好多後生仔黎,無求生技能* m+ _; i. w3 B; Q# H

7 v9 r6 O9 s9 C& l/ s" A2 A: v! p# s ...
5 T) f' A7 L1 ~2 D" M1 ~7 T( J5 g
甘就冇求生技能
5 L, Y- g' O4 Q, H8 D4 b) o: i2 C, G4 q  Z/ R0 V
甘打机也吾会叻得去边咯

hkgolden 发表于 2021-11-2 07:37:58 | 显示全部楼层
Kiver 发表于 2021-11-2 07:29' k' G$ U* Q* S3 y0 U  ]
吾系甜品店啊
" f' X5 q7 s3 C0 h% I5 \6 s7 q, G
那些茶店真的只有茶喝嗎?沒糕點什麼的伴茶喝?' r2 V- d  x) o" F) N

cl103811 发表于 2021-11-2 22:59:49 | 显示全部楼层
Kiver 发表于 2021-11-2 07:29
; v2 j$ O0 k2 U6 l0 K1 k( [吾系甜品店啊
& Q6 U8 J0 Y  F  |
仲以为系去饮茶,应该直接说奶茶店