星梦
    星券
跳转到指定楼层   *输入需要访问的楼层直接跳转

[其它更多] 硬盘的分类

laijiaxin 发布于2011-8-26 11:34 2412 次浏览 25 位用户参与讨论  关闭   [复制分享主题]
kwanyeung 发表于 2011-8-26 13:17:07 | 显示全部楼层
貌似WD external harddisk都係green规格............咁你哋国外卖嘅西数有咩种类噶?
, E4 `* @4 x0 tkevinchan 发表于 2011-8-26 13:15

: w0 M0 n6 }% f0 d3 n, m# P哦,有幾種囉不過我都唔係太知有咩分別多數係買第二平嗰隻。  o& C$ I9 t" o3 c$ B0 n: T
你去官網睇睇。

我冇野讲 发表于 2011-8-26 13:48:03 | 显示全部楼层
回复 7# Kiver
6 N+ y3 n) R% L: N  |# g: C' m$ B, W  B; N9 d: x7 t
/ a8 X1 f, ~% J; v2 G
   绿盘用作系统盘ok吗

Kiver 发表于 2011-8-26 14:23:33 | 显示全部楼层
回复  Kiver
: N0 k  y/ w$ J  i# a# C/ K  \
. f' d7 C7 R6 T% \! X, k
$ Q7 j( |% c# s) Q5 ~7 z2 j( e( J   绿盘用作系统盘ok吗1 p4 e2 V7 Q3 W8 Z9 `
我冇野讲 发表于 2011-8-26 13:48

0 t: ~, b4 v+ W) X
& Q! u8 b$ X! M0 a- ?9 V4 v1 \
) X9 |. D3 r2 k( G$ Y2 c: J% c) p    可以啊~~
+ X# V* U  S1 O9 ^# t很多低端D的机子都这样配~~~
5 l% `# w. G' Y$ h省钱~~~

shadowlxl 发表于 2011-8-26 19:41:14 | 显示全部楼层
买咗几只黑盘,感觉只不过系西数公司呃人噶嘢嗻

235600 发表于 2011-8-27 08:11:29 | 显示全部楼层
以前真没留意这么专业的。

oolym 发表于 2011-8-27 09:20:25 | 显示全部楼层
入黎系增广见闻的

碇シンジ 发表于 2011-8-27 10:25:21 | 显示全部楼层
本帖最后由 碇シンジ 于 2011-8-27 10:30 编辑 ' Y  f  \7 t# w2 n, w  J9 Q
9 ~4 B' `( Y2 g: Q6 y
绿盘----仓库盘,指在降低功耗以及转数.虽然话5400-7400自适应- -不过都系唔好捻太多....只盘啰来做仓库就算啦....另外就系好多人传,系D差嘅蓝盘降一级做成嘅.而且绿盘啰来装系统好慢噶如果系XP+多个分区.装完系统之后除非用WD ALIGN重新矫正D数据区啦(最好就系分好区之后即时用WD ALIGN矫正).同时唔准用GHOST做系统同埋重新分区,如果唔系又要来多一次WD ALIGN矫正,如果个盘数据多.矫正非常非常非常浪费时间....如果系单一一个主分区嘅话就唔使.不过都无咩人嘅硬盘系一个区做系统了挂- -又唔系SSD硬盘.WIN7系统嘅话咁就是但随便用无问题.4 h5 T, t* O% d, Z
蓝盘----中性盘,转数7400,性能质量都比绿盘好.用起来会比绿盘热.不过速度上快.明显感觉的出来.
1 A1 Q9 L7 i4 a2 c% {9 z黑盘----性能最好,质量最高.不过同时贵的好离谱....无用过,太贵.; E, ]- @+ w2 q8 U; s
----
* f7 \5 z4 \, B, p; F自己就用过绿盘同埋D蓝盘....不过买绿盘果阵咧都系要注意下咯....好多人传EARS呢个型号唔掂噶,话系咩返修率好高.自己呢排新买过只盘都系EURS....不过价格比EARS贵佐差唔多70蚊....

DARK0088 发表于 2011-8-27 16:21:56 | 显示全部楼层
我听电脑城D人话。绿盘系环保盘,黑盘系服务器用盘。。

noddyy 发表于 2011-8-28 04:50:30 | 显示全部楼层
绿盘--  节能盘,作数据储存盘用途居多,廉价;8 p8 {5 ^2 r9 C/ }* z
    蓝盘--  稳定盘,性能稍比绿盘优越,适中价 ..., E, {' c! ?- `! R
Kiver 发表于 2011-8-26 12:37

5 n' T" S0 Y. @3 q% B8 x1 G
. `) D- Q: K% c# P长知识啦

dgztlwj 发表于 2011-9-26 18:03:08 | 显示全部楼层
直接买黑盘!够稳定!

laijiaxin 发表于 2011-10-1 20:27:02 | 显示全部楼层
好像都没什么分别啊

fd3870 发表于 2011-10-2 14:35:33 | 显示全部楼层
绿盘 顾名思义就系节能版在电脑中同年份的硬件一般来讲就系能耗越大性能越好 绿盘属于节能系列
; N: J' c, i" `2 `3 g蓝盘 普通硬盘,适合家用。优点是性能较强,价格较低,性价比高;缺点是声音比绿盘略响,性能比黑盘略差
: R) C% h; I6 Z$ m; s1 r% V- T黑盘:高端盘,适合游戏爱好者使用。优势是性能强,低延迟,大缓存;缺点是价格高,声音较响