[其它更多] 乞嗤大魔王 是一套1969年制作卡通

manghk 发布于2011-8-24 05:17 2347 次浏览 15 位用户参与讨论   [复制分享主题]

$ ?6 `! ?  @8 k廣告!乞嗤大魔王 是一套1969年制作卡通1 B8 H. I- x1 O) }. f
6 U5 V8 M) R  P6 P1 D# c
說起"乞嗤大魔王",(當年譯名:乞嗤怪瓶)
4 s1 r: f# c# U* Q# G我忽然間想起於七十年代,無線當年早過叮噹播…其後沒有重播直到九十年代, 7 O* [8 s/ r% ]
在TVB中看過其中有一集單元的故事是如下這樣:
7 M! A% w& d, _2 _- q/ y主角堅仔的父親有一次買了一隻活生豬仔回家,
8 o, u+ N7 `; k4 x+ v7 f並吩咐堅仔要養大牠, 但那隻豬仔似乎是有意不盡吃,5 t1 _# k$ D+ v, M
堅仔反因而被其父呵責不夠盡力去養豬, 堅仔及乞嗤大魔王便唯有用盡法寶,& \. E' L2 i) z0 U4 z5 [+ a
監生地餵飽牠.誰知堅仔父親於其後見豬仔已肥胖起來, / j* }4 B. _& `+ L+ l% p* T7 c3 N
便打算送牠予屠夫以屠宰牠來吃.之後堅仔更發現該可憐的豬仔有一故事,
8 {5 |7 G/ j! _/ U1 G原來豬仔以前的親生豬母是於其肥胖後而被送往屠宰, 4 ~1 ?8 j' e  r5 f" @7 z
以供食用, 而該豬母亦於被送往屠宰場前,
2 O  `: z# ^- H, S+ I  B2 m/ A. u悲哀地叫豬仔: "豬仔! 唔好食咁飽! 唔好被人劏!"
# \! F  ?3 J* Q當堅仔及乞嗤大魔王知悉此事後, 便很憐憫豬仔的慘況,
( s% t4 Q" A/ j) `; s亦覺得自己是間接累了該豬仔, 於是便設法去使牠脫險.
: Z0 i0 y* E2 |$ u2 I8 Y; }最後他們成功地帶該豬仔回歸大自然田園, 而他們更找隻老虎狗當豬肉給堅仔父親吃!
4 L1 t+ _  B% o( q3 X) o此卡通多年以來都深深地刻在我腦海中, ) y) W4 K% |& N% N
除使我很喜歡不同類型的豬仔外, 亦使我對某些人物動物都產生憐憫之心
+ d' a2 \4 l6 g: s: z# s7 g
同你們回到童年時…1 |! k8 _- r- n- S0 x0 f! P8 K" {
回到MU…地帶見…
( {4 R* N' a& E+ R$ a

! v! I1 n4 r* k8 M# A
$ K$ Q. B4 t0 Y  ~) O1 k0 b3 j: d% _$ w7 a4 G

# [9 Y5 }" Q$ \  H# B3 p  M0 s; ~/ c5 [/ [2 I
! A: F* z2 g  B- J3 C
乞嗤大魔王 1969.jpg

已有(15)人评论

noddyy 发表于 2011-8-24 07:04:21 | 显示全部楼层
1969年来讲,水平唔差啊

エツクス 发表于 2011-8-24 08:42:52 | 显示全部楼层
本帖最后由 エツクス 于 2011-8-24 08:56 编辑 % `+ u. P1 }: }8 y' A0 K3 s" C
* [( k2 O. u3 M3 `
哇...呢套嘢真係经典都无人有啊...要顶顶顶....
/ e5 Y* A, t  y4 q1 {3 |有得睇吓就好咯...(妄想当中...)

基拉杰特 发表于 2011-8-24 09:20:20 | 显示全部楼层
MANG这部够老啰

lovepx 发表于 2011-8-24 11:44:38 | 显示全部楼层
原来发在这里啊~纯粹支持mang

jeyoo 发表于 2011-8-24 11:53:02 | 显示全部楼层
未看過, 唔知好唔好睇呢

manghk 发表于 2011-8-24 12:04:45 | 显示全部楼层
原来发在这里啊~纯粹支持mang
7 u% S8 q% P- W9 ]6 q# |& q7 s/ blovepx 发表于 2011-8-24 11:44
3 l2 m" ^. s3 A" a% N

z% m* i8 C. @2 F+ r. y1 U: Y$ N: c/ D. s# @3 x3 v! `
    我沒有發文件檔…自己到MU下載地帶下載!

help6288 发表于 2011-8-24 12:19:39 | 显示全部楼层
稀有經典物.......thx

eegbook 发表于 2011-8-24 12:36:01 | 显示全部楼层
1969年制作嘅,正斗!比中国最新动画,咩蛮吉,正九千几亿倍。

lovepx 发表于 2011-8-24 12:52:53 | 显示全部楼层
我沒有發文件檔…自己到MU下載地帶下載!+ u6 e3 P2 D) C
manghk 发表于 2011-8-24 12:04

/ G/ G# s2 v- l. _6 n: E4 q  K/ m& ~+ h

) v" i2 I& O7 a- X& \0 v/ t$ h5 F    哈哈~MU地带我早就回帖了 早down了

kwanyeung 发表于 2011-8-24 13:48:33 | 显示全部楼层
噉算唔係算係宣傳其他論壇帖。。
6 u! g4 V, X1 T  |0 K不過就算係都冇所謂啦。9 s2 t, N8 M. P1 |! e
我想要有線兒童台版多啲囉因為我係睇佢個版。。好懷念。

lwj23 发表于 2011-8-24 14:49:19 | 显示全部楼层
老片,纯支持~~

12下一页