[115空间] [J2] 美少女戰士R (01-43話) [720x576 AC3][粵日雙語](更新至第06話)

chanwm123 发布于2011-6-4 03:36 6775 次浏览 112 位用户参与讨论     [复制分享主题]
梦之星际 发表于 2011-6-4 16:10:55 | 显示全部楼层
回复  梦之星际
' ?  N+ E$ R/ N! C2 D) ^! T1 ^% P* @
係呀,得台標無台名!
# ~" h2 {1 h1 F( I8 ?  }% Hchanwm123 发表于 2011-6-4 16:07
* @3 x- r2 C  c2 S) m
% v3 m! M, @9 N2 r% w
哦,系甘噶,系喔,我记翻起,之前都好似见过类似的,有的下面好似有时间的

马桶帅哥 发表于 2011-6-4 16:36:13 | 显示全部楼层
回复  马桶帅哥
& F: S: T, v, h% t3 c% Y) O% ~
+ y0 i8 {& M7 T* Q做外掛字幕都可以,不過D字幕會無咁靚架喎?9 h( S& G( j4 V' s+ R: D+ F* W
chanwm123 发表于 2011-6-4 15:53
: [: p% n5 G/ c) T. {' q

* B9 t, \+ h6 A
+ w: J! g7 X6 K$ [" a    系咪D字会压到瘦晒身?  甘啊,就按照你而家甘啦~~  支持你!呵呵  希望之后D集数唔会有甘多格仔。

chanwm123 发表于 2011-6-4 16:37:24 | 显示全部楼层
回复 37# 梦之星际 0 i7 J) \3 @% m/ j+ I7 B3 v% W

/ w4 s8 r) Y: R7 z* q" z所以睇慣左就覺得無乜野!1 }1 w0 q; _6 e/ m6 h. \7 G% D
而且我CUT走條黑邊其中一個原因系
6 j0 l0 r& X+ r9 j係播放器切換以16:9播放既時候可以填滿晒成個窗口 $ }# V/ N* l/ t: d9 @
唔似得有黑邊既咁畫面點整都係4:3

chanwm123 发表于 2011-6-4 16:43:07 | 显示全部楼层
本帖最后由 chanwm123 于 2011-6-4 16:44 编辑 + S, s; \  w# r4 a/ d# {
! K3 }: L7 x$ g) R- u$ L1 K
回复 38# 马桶帅哥 8 T5 b- C4 ]: f& u8 f( {, g6 k
. B5 N' F2 F, j
唔係,只係要做外掛就要用Project-X先將字幕抽出, Z$ o! W  [1 H) n1 t2 `
而且抽出來既字幕唔太美觀
  T8 a( z" `: ^而我既做法就係將TS檔内既字幕直接嵌入去: @3 W3 ?: s" ~; L; j# S: w! A) J
咁做出來D字幕就可以保持原有的樣貌~
  f  L* B- j0 T6 m! r: N, J( d5 q. G5 k* o
乜有起格咩?我播過無呢個問題喎?

梦之星际 发表于 2011-6-4 16:43:56 | 显示全部楼层
回复  梦之星际   j5 q+ ]3 q3 J$ o$ I4 a
; N& X" y/ v. G  G; o- ^9 B1 U6 h
所以睇慣左就覺得無乜野!
4 s, Z7 c, M6 M/ @1 t5 X$ ~) Q" P而且我CUT走條黑邊其中一個原因系
+ O& `, ]* `3 L4 T7 O4 [& a6 ]係播放器切換以16:9播放既 ...
& L0 h, n6 Z- G, }1 X! pchanwm123 发表于 2011-6-4 16:37

6 c( X# @. h$ G: i( w' W; b" j  m5 N$ J1 b: `3 ]8 m; i3 R. U7 x
哦,甘做的确系会满屏的喔,但有时有的人物会变到被压扁左甘,有点怪

chanwm123 发表于 2011-6-4 16:47:16 | 显示全部楼层
回复 41# 梦之星际
1 k" H0 x3 t6 [8 @. C% C+ I. j, U0 O5 I3 M) m+ x1 {
不過我反而覺得有兩條黑邊仲奇怪,所以都係CUT左拒算啦!

梦之星际 发表于 2011-6-4 16:49:49 | 显示全部楼层
系咪D字会压到瘦晒身?  甘啊,就按照你而家甘啦~~  支持你!呵呵  希望之后D集数唔会有甘多格仔 ...4 }& a# ^5 F1 r# l  N( u
马桶帅哥 发表于 2011-6-4 16:36
) y) A# r! k+ n9 S* v3 p
睇距系咩播放器而定,QQ影音,wmp系4:3视频上加载刚从原档抽出来的字幕时,的字就会被压扁,要改回比例才行2 W' d" Z& O# A( M9 h; W
其他的,好似km,mpc就好似无甘的情况

梦之星际 发表于 2011-6-4 16:51:01 | 显示全部楼层
回复  梦之星际 3 f6 K4 D& a+ S# x3 W. _
6 p) d9 l) R* F; p& T
不過我反而覺得有兩條黑邊仲奇怪,所以都係CUT左拒算啦!
# O+ L& l2 n2 v3 e( m3 {) echanwm123 发表于 2011-6-4 16:47
9 z. P) S6 Z0 u% ^2 G' Z
嗯,系自己觉得睇得舒服就ok

chanwm123 发表于 2011-6-4 16:57:05 | 显示全部楼层
回复 44# 梦之星际 # r/ U' T$ I4 e  j+ m1 O

9 u: ]" I: K9 \4 g嗯,所以唔打算做16:9版本了

chanwm123 发表于 2011-6-4 16:58:01 | 显示全部楼层
回复 43# 梦之星际
8 Y, k6 Y. f1 o) N8 L8 X& D
+ P4 V# `% J, h應該所有播放器都會咁架喎?

梦之星际 发表于 2011-6-4 17:13:41 | 显示全部楼层
  X2 l, ?% T7 ]- f4 x" A
回复  梦之星际
; E1 G( N5 P  V, ?: B3 s; A: f/ D6 _6 q
應該所有播放器都會咁架喎?
) Z2 g' f" s7 R5 Z' zchanwm123 发表于 2011-6-4 16:58

; Z' o; R. V# A/ v* U4 H0 H应该就唔系,mpc全屏左之后,会正常返,但到了窗口模式就会被压扁,再将窗口最大化又会正常返,几搞野下
: r5 F9 ^; S7 e; j* y+ vkm都系甘,但我个系单文件绿色版,唔知最新版系咪都系甘

chanwm123 发表于 2011-6-4 17:31:38 | 显示全部楼层
回复 47# 梦之星际 / t4 ^8 o: n% a, C, T( Z  f

; M; t8 p" Y4 E* g, y咁奇怪既?
" j: s# w. w! D: r$ K3 W& r我剩係用開迅雷看看同影音之星,真係唔知原來有個咁奇怪播放器