[其它更多] 命運守護夜,720p重壓版計劃......

ngyan1600 发布于2011-5-4 00:03 2738 次浏览 26 位用户参与讨论     [复制分享主题]
/ e! U* m# ?% V/ c' M, D0 c0 T$ w0 `
如於數星期前的一個pm.......我當時答覆係...刪左檔..補唔到......$ @7 R; j2 e, V1 s
之後,係上星期某日,又有人問我有無得補.....當時答覆同上6 q6 ]+ k2 F# h  Y3 e
到前日.....發生左刪除pps之後,導致megui(以下簡稱"mg")開唔到用avi制作既avs事件(呢個方法係當時壓j2版美戰,同一d 1080p動畫時既做法): u" L0 Z( P! \, S8 i
當時未識用mg係avs做手腳壓出cut左廣告既j2片7 m! O# _' ~3 n
美戰壓制步驟-:
6 @: V5 F' ?" ?6 Xmc壓x264 avi(低壓縮,碼率4000k/s),gw開ac3,刪剪開頭爆格既音頻,用vdm對畫面,cut片,用mg開cut好既avi,制作avs,壓mp4(高壓,流動碼率1000~2000k/s),壓好mp4後對字幕,合mkv* {/ b) m" Z2 u+ q
壓1080 bdrip mkv 做720p步驟:
5 Z' t! d( l% y  d" X+ b直接mc,一次壓縮,3000k(當年既命運合成版做法).....mc壓片有個大問題,就係對色差對比大既畫面會出現分層化.....之前下左全套720p既朋大致可以留意第一集,1分03秒,遠板唸經果段,同第20集某畫面.....呢兩集分層化好明顯......6 W2 E' I: ~& O- ]6 X
而係年頭開始,壓1080p動畫步驟(自己珍藏用):
0 {) i1 H' s( {6 I% ?% `$ a" gmc壓4000k/s avi,mg開avi.,制作avs,再用流動碼率壓一次,同時合埋音頻出mp4
+ }, Z; r7 C; Z
( P/ ~7 H4 o6 v5 u+ G係學識mg壓j2片後:
! b3 `# f2 o/ h0 amg開j2原檔,製作d2v,avs,抽音頻,cut片,壓合mp4(包音視頻)+ h( C) ~, A3 C( m8 h3 g  k

% I. q' o9 c5 Z2 S係前日件事發生後mg可以直接用1080mkv整avs,唔使經mc呢個損檔既野壓一次了......
# l1 R9 P2 a' p( x% L5 [$ Z! q, h+ _; T/ i; b4 p( m- |/ q( C
之後係尋日,到幽助問題可唔可以補7~14集時我都係話搵唔到檔....無得補....6 Y  s6 m( i1 Y* M: ^
其實檔唔係無...而家覺得效果太差唔想重發一次......諗諗下....試下係漫遊睇下仲下唔下到fate既1080pbd版啦,搵到兩個1080,一個720
8 @# \% U+ Y  j  T+ {( u1080-1 -靈風字幕組版2 ?( H4 {- g7 Z+ ^: _5 k
1080-2 -qyq版. d0 f  ~7 z2 ~$ q8 ]- `
, C( Y/ U& x, v. m! ~' s2 {+ v' q, @1 w
720 -靈風字幕版+ U8 Y) l" O( ^3 a
- u2 u; E1 @2 X6 z0 i
先係下左靈風既1080版,試壓,點知一整avs,問題就出黎...可能靈風壓時出錯????壓成mp4後,情況一樣,畫面有白格,拖影. W0 u( x  _5 x# o) W; t
$ R5 a2 ?2 m% |7 l
之後下左靈風既720版試睇...效果唔理想,檔大有起格,光暗畫面小量分層.....2 c: l: i2 g1 A$ v' L" M

) m9 y7 j& L( ?' ~% C/ N: X" V2 O之後就下左qyq 1080版本,整avs,無靈風時既問題,壓好mkv,檔比靈風720版細(兩音頻,一日aac一粵mp3)色差大畫面無分層,起格,極小(就只係係開頭d光影上,有小量格....見圖)0 ~8 B! a4 d4 j+ r/ I% `
) d& x$ D; X" O! L2 ?
所以決定用qyq重製一次720版,以修正當年壓得唔好既怨念....- p! K: Q, M3 @; I" f* ~
9 ]: N" l8 S, z6 C. j- K- Z
而字幕方面,唔重新整喇......唔會用新字幕,我會直接係舊時合左既mkv上轉過新版.....所以檔名開頭都係"c2"

新

舊

新

舊

已有(26)人评论

maplep 发表于 2011-5-4 00:22:14 | 显示全部楼层
来支持1600.。。

gulliver 发表于 2011-5-4 00:34:55 | 显示全部楼层
比人霸左头位添~

kevinchan 发表于 2011-5-4 00:59:11 | 显示全部楼层
虽然冇留意动画好耐,不过睇落似乎係大工程,1600加油

小c 发表于 2011-5-4 01:11:13 | 显示全部楼层
满足自己的制作欲,话说你都好忙,甘有空搞这个!

help6288 发表于 2011-5-4 01:28:10 | 显示全部楼层
當時未識用mg係avs做手腳壓出cut左廣告既j2片

8 R# o+ X' L: X/ b6 k
! _( u% o3 K& Z6 v+ ?未用過megui4 {3 k& @5 y' ^5 q
之前用ezbuilder壓片
( g; J! t9 ^& I. ^1 X: J' o寫avs記得有得壓邊個幀與邊個幀之間

chrisrex 发表于 2011-5-4 01:59:31 | 显示全部楼层
未用过mg,所以唔多知讲乜....支持算了

bobee 发表于 2011-5-4 02:28:57 | 显示全部楼层
只看樓主描述壓制過程,對於我這個門外漢來說,感覺很複雜,實在辛苦樓主要付出的精神和時間啊!
% w- {- ^* l# S% g
- ?( j3 w: z$ R7 _4 P; i5 `- m6 w不過真的很高興樓主能重新壓制這部動畫.謝謝樓主{:5_335:}

kidhitomi 发表于 2011-5-4 06:45:33 | 显示全部楼层
已經收佐音頻( ?1 u& t& D* R" C7 w
希望到時音視頻會分開啦
  t- j" }/ F/ \+ V當然,就算冇都冇所為
' @- _) |0 F- q1 n, B: q都照樣支持

ruiqukq 发表于 2011-5-4 14:24:40 | 显示全部楼层
支持啊,720最合适我

基拉杰特 发表于 2011-5-4 14:33:28 | 显示全部楼层
之前已经收了套720保存了,纯支持

丞相 发表于 2011-5-4 17:55:05 | 显示全部楼层
感覺1080P收藏價值比較高
. w2 H- U  y. e5 c8 \

123下一页