[每日闲聊] 无意中发现原来我国的特摄片质素提高佐好多

ET0-0 发布于2011-4-9 00:24 3063 次浏览 40 位用户参与讨论     [复制分享主题]
czxzero 发表于 2011-4-9 17:31:05 | 显示全部楼层
冇睇过,唔知。

エツクス 发表于 2011-4-9 18:06:06 | 显示全部楼层
其实中国嘅影视技术已经几高下,但係因为内陆嘅政策太多,好多题材都唔可以用,整到出得来啲片都极之唔好睇,仲有个原因就係人太赖,做出来嘅多数係3D,唔会好似日本咁多数用人工手画出来

梦之星际 发表于 2011-4-9 19:41:30 | 显示全部楼层
其实中国嘅影视技术已经几高下,但係因为内陆嘅政策太多,好多题材都唔可以用,整到出得来啲片都极之唔好睇 ...
& j( H1 x$ I$ Q( c6 P( ?& u3 Vエツクス 发表于 2011-4-9 18:06
; T0 e) B4 Z8 S, [# L

$ m4 G! K9 m# B( ]人地唔系懒,3d的一样要用人手画分镜图的,而且3d比2d的难度更大

エツクス 发表于 2011-4-9 19:49:34 | 显示全部楼层
人地唔系懒,3d的一样要用人手画分镜图的,而且3d比2d的难度更大& X/ Y/ ~1 j. L8 j, p
梦之星际 发表于 2011-4-9 07:41 PM
6 l# @7 f8 o) m1 ~5 o0 `
  ~2 i% F# R7 P7 c$ i
" o9 P1 j0 s2 B  X7 l# _( h+ R9 c
    但3D嘅只要做好一个模型之后可以用好多次,平面画图就唔得喇,仲有就係人手画嘅帧数好少,一睇就觉得唔係好流畅

梦之星际 发表于 2011-4-9 20:18:38 | 显示全部楼层
2 L/ g7 r; j( f- N. @
但3D嘅只要做好一个模型之后可以用好多次,平面画图就唔得喇,仲有就係人手画嘅帧数好少,一睇就 ...7 k) y; N5 p& Z' N$ Q; _
エツクス 发表于 2011-4-9 19:49
) Z# i" w0 j, l2 N, y( y( ]

* `3 e# S8 R5 B4 r& a% c+ }' L3d少的手画都可以调到的动作流畅,因为系立体,用软件 的动作任你点调都得,唔流畅系因为调得唔仔细,即系你讲的帧数唔够8 {0 w% |! ]0 }% G
其实物d都好,要的动作流畅就要增加多的帧,设计的动作要仔细

wjr5200 发表于 2011-4-9 23:44:51 | 显示全部楼层
如果抄都抄唔好的话,也太那个了吧

wjr5200 发表于 2011-4-9 23:46:27 | 显示全部楼层
其实中国嘅影视技术已经几高下,但係因为内陆嘅政策太多,好多题材都唔可以用,整到出得来啲片都极之唔好睇 ..." Z  X8 m4 ]2 Z. O& m
エツクス 发表于 2011-4-9 18:06

6 I9 l9 }4 V2 X& V9 k! L$ N% I# a+ m, Q: A2 S1 a9 m# P: N) s

+ W* N' V& F4 t4 \1 [    反正我看风云决的时候感觉技术同日本的差距还不小

zdk 发表于 2011-4-9 23:50:49 | 显示全部楼层
列举下?我好似都没看过

eegbook 发表于 2011-4-10 21:12:43 | 显示全部楼层
反正我看风云决的时候感觉技术同日本的差距还不小: Y' O% B6 W' _6 h; T& k
wjr5200 发表于 2011-4-9 23:46

- V3 ?  r0 B: \- T- Y; B& I4 U2 I; K6 @
: q% S% Q. Y: a1 Q, {
    动画方面,而家黎讲,中国边有得比

eegbook 发表于 2011-4-10 21:13:01 | 显示全部楼层
列举下?我好似都没看过
7 P; n2 g0 [+ b" _* S% |; V* ?0 Z" J' _zdk 发表于 2011-4-9 23:50
) ~2 A1 D8 G* k9 w/ L' `& e! e
6 ^7 v& A6 D  ^" J2 t
; J8 B  b; u0 L, e, f6 O& Z0 Y
    想举D乜野野吖?

ET0-0 发表于 2011-4-10 22:43:06 | 显示全部楼层
回复 34# eegbook
( R8 X4 N2 a  ^$ r5 d: Q无办法喇 中国限制太多了

kevinchan 发表于 2011-4-10 23:08:15 | 显示全部楼层
国产无视,唔好怪我