[每日闲聊] 转帖:咎由自取--------日本大地震的真正原因!!!

tandong 发布于2011-3-16 20:21 2408 次浏览 38 位用户参与讨论     [复制分享主题]
wjr5200 发表于 2011-3-16 23:16:53 | 显示全部楼层
在网上看太多骂日本的文章了% l' i) R6 i: R# u# v! M
是但啦,就算真的又点,日本政府=所有日本人吗??反正平民是无辜的,希望世界永远都和平啦" k' g; r. O( }) r# Y

]% l8 Y- k0 w2 k8 i/ ]+ W
/ U+ j% ^0 b9 b- m' T/ I  dPS1:感觉现在愤青太多,人地老美大把核弹成品,大把航母你不骂,而骂一个战败国日本,有必要吗: y. w" ]5 ?6 E0 Q7 v  W
ps2:对于一个拥有核弹的政府来说有100个同10000000个核弹分别其实并不大的,没必要做那么多,关键系等人地知你有就好了那是用了对大家都无好处的武器吖; q8 \1 ]* F' d( z" X
PS3:假如有一天日本真系打过来,究竟果D成日泡论坛骂日本的愤青能为国家做D咩,呢个真系一个问题睇下人地甘既小国宜家变得多强大了,让国人觉得有威胁了,国人就只会整天的骂,可悲了

seed22 发表于 2011-3-16 23:38:04 | 显示全部楼层
放开其它的前仇而论,那些无辜的人,心里只想过着平凡生活的人本人,在这场灾难已经很凄苦的了,家人尽散,希望每一个有良心的人都应伸出仁义之手,不落井下石了,希望世界变得更美好

yuanp1p 发表于 2011-3-17 00:56:44 | 显示全部楼层
日本国本身就系地震地带黎架啦.中国人又太有才嘅.作黎D嘢来扰乱民心,反正我唔信了 如果俾日本炸咗中国啊,地球人都唔会放过日本人啦

谁明我心 发表于 2011-3-17 06:03:46 | 显示全部楼层
有D假,而且中国都唔系几好噶,n多外国人系中国建厂,摆明睇中中国多廉价劳工

r13145270 发表于 2011-3-17 10:36:39 | 显示全部楼层
一切皆有可能,以小日本的心态不是不无可能

大天使007 发表于 2011-3-17 11:30:38 | 显示全部楼层
子华哥讲得好,我地有武器系因为人地有武器。就算帖子讲的是真的都无可厚非噶,最紧要系希望大家快点脱离苦难

roger0729 发表于 2011-3-17 12:12:20 | 显示全部楼层
分析得好詳細。. q- U" i+ R: b' j7 l1 {7 ?
但我覺得唔好一竹打沉成船人。
1 L6 D& N+ B7 a! o* V. D. L% N日本人當中仲有一班係好既,搞事既都係日本好戰分子,專搞對抗。

kwanyeung 发表于 2011-3-17 13:44:43 | 显示全部楼层
都係嗰句。依啲嘢等安定咗先分析。依家咁講我始終覺得係啲天朝人仇視日本而強加莫須有。6 N: K! H+ L/ f% I9 ~
* K/ Z+ s3 ^" v4 l. y
就算係真都係政府,有篇新聞都話有個日本全家人犠牲咗都係為咗救嗰20名3唔識七嘅中國留學生。
, r) s$ x  m% N嗰時汶川地震講真日本都捐咗好多錢畀中國。依家中國有啲人仲要落井下石我有啲無奈。

jinguang 发表于 2011-3-18 00:02:54 | 显示全部楼层
等待事实真相,不过不是从天朝那里获得。

风涧灵 发表于 2011-3-18 09:39:06 | 显示全部楼层
推论吧...是否事实还不知道呢
% A! u$ ]: M* c  k. M3 l
5 o5 g5 y6 L7 s4 g2 K3 H最近乱七八糟的谣言太多,我们可以选择相信谁?, L& J* @& j' c* m2 T
世界和平是真理。我们继续这样无视地球的环境,难保有一天同日本一样下场。

零式 发表于 2011-3-18 10:55:30 | 显示全部楼层
真好老作4 m" E6 C# R! c, g; j- i6 B% G
鉴定完毕
% c# |6 X" c7 j) X

eegbook 发表于 2011-3-18 15:27:34 | 显示全部楼层
日本个核电站日日都有猛料。。。真劲爆。