[软件应用] 请问 点解张网咭 无坏,插落部机,无反应?

kanatam 发布于2010-10-23 22:13 1348 次浏览 12 位用户参与讨论   [复制分享主题]

已有(12)人评论

ConvoyChan 发表于 2010-10-23 22:22:05 | 显示全部楼层
windows设备管理器下面见到网卡正确型号 无叹号或者交叉的话网卡基本冇坏而且驱动正确
  H; n  S- G, v: P2 d依然无反映可能系网线内部断开或者两个水晶头中任意或都氧化接触不良 还要确定网线另一端既机器无问题

chrisrex 发表于 2010-10-23 22:32:00 | 显示全部楼层
网卡冇坏,插槽坏

yan941121 发表于 2010-10-24 01:33:56 | 显示全部楼层
咩牌子? 好多都要駆動程式4 B* D; b; K" e4 q8 K8 t& w( i
我建議你下載超級兔子 可以極速搵到

kevinchan 发表于 2010-10-24 02:20:35 | 显示全部楼层
楼主参照沙发的说法吧,我想讲的都被他讲了= =

wjr5200 发表于 2010-10-24 06:58:55 | 显示全部楼层
卡无坏就槽坏,网卡不可能要专门驱动的 一般一插就用

chx2010 发表于 2010-10-24 09:54:36 | 显示全部楼层
关键是网卡要好

zsl198602 发表于 2010-10-25 13:14:17 | 显示全部楼层
感觉上,一系网线有事,一系插口有事,即使你无驱动眼灯都会着

kanatam 发表于 2010-10-28 05:29:23 | 显示全部楼层
網線無問題,但如果買過張網咭,都仲係上唔到網,咁要攷慮咩問題?(插槽我諗都應該無問題吧.....)
* a% {2 c5 {( |2 T: G. n2 |3 N
仲有,如果我買過張網咭,使唔使用碟來驅動架??有D話唔使,有D話要??

ET0-0 发表于 2010-10-28 19:09:36 | 显示全部楼层
假如张网咭 无坏到,点解插落部机度,盏灯会唔着嘅 ? 係咪要驱程??(PS:原先部机自带的上网端口用唔动.. .... |4 g7 A7 Q$ F# N: _" l. k" E$ T
kanatam 发表于 2010-10-23 22:13
; z% o: h& V$ V, w3 R6 b# A4 z
( I0 V8 u, D6 E0 a8 E7 U3 q1 K
5 p9 Z  W" f; y1 \! P4 G
    网卡系唔洗驱动茄 更何况E家D程序系自动识别 你去设备管理个度睇下有无显示网卡设备 如果无的话就系烧左个卡咯

ET0-0 发表于 2010-10-28 19:13:00 | 显示全部楼层
假如张网咭 无坏到,点解插落部机度,盏灯会唔着嘅 ? 係咪要驱程??(PS:原先部机自带的上网端口用唔动.. ...& M3 ?- Q" Q3 P' o/ m" D
& u4 u' Q% ~4 F4 s  ~/ q
5 d7 Y0 L$ [+ R2 y! d4 C. B& P9 Q
' s4 x& Z3 q- z( L& E4 g1 {. ^  ]
    如果你把网线插落去第2台机 第2台机用到的话就唔系网线问题喇

ET0-0 发表于 2010-10-28 19:20:50 | 显示全部楼层
假如张网咭 无坏到,点解插落部机度,盏灯会唔着嘅 ? 係咪要驱程??(PS:原先部机自带的上网端口用唔动.. ...) |& E  y0 H& l! {; D/ @

' d+ h1 I% |" r0 w2 `( [: C2 h$ r- \8 |: i* i

- ?: U& K5 m  `- F* _. B! ^& ?8 f    如果系网卡端口坏左 你可以用辣鸡焊丢果个端口下来(小心D 无辣穿快板) 然后你拿着个端口去配一个新的  再焊回去 就得喇 甘样你就唔洗再买多块主板喇

12下一页