[其它更多] 主板现在买785G还是买790GX好呢?

漫步雲端 发布于2010-3-7 12:22 2993 次浏览 29 位用户参与讨论   [复制分享主题]
kevinchan 发表于 2010-3-9 15:00:19 | 显示全部楼层
本帖最后由 kevinchan 于 2010-3-9 15:04 编辑 6 s& `9 f3 [! G3 ~; L
超甘少啊,吾上3G都吾爽啊,昨晚无聊拿粒i5超到3.2G,内存超1600非常稳定,
* @; H+ C4 e) j" ~) `4 V( E9 a$ b以前用开AMD但超频后都吾稳定 ...
$ ?/ l, o; s' k$ \  ^ttsti 发表于 2010-3-9 14:42
我发觉2.2G同超到2.9G无乜分别,不过最明显就係解压速度,相差好远!仲有最主要,我暂时无玩游戏,唔知有几大区别!其实我都唔知超频嚟做乜,可能随波逐流啩
& d, w: T, d/ F1 e. U1 K6 N8 m* C7 @6 w
: Q9 k- j) T# ]+ \% k# ?. R/ T.........超唔到频应该係我内存问题,我係1G ddr2 667,我调比例係1:1.33,每次超到去700以上就唔得啦,要加压
  [* r6 U2 V' R9 l0 x对于我日常应用CPU 2.5G基本够了,频率越大就越晒电 我开机时间比较长嘛!!0 \" H5 A; f) ]
我仲开埋 C&Q 噶 ...闲时cpu电压 1V左右

ttsti 发表于 2010-3-9 15:29:28 | 显示全部楼层
我发觉2.2G同超到2.9G无乜分别,不过最明显就係解压速度,相差好远!仲有最主要,我暂时无玩游戏,唔知有几 ...- |9 O$ e: M$ ~# C3 N6 @
kevinchan 发表于 2010-3-9 15:00

1 R% ?* L/ Z) q- Q, r8 X/ q应该换条800啦,仲用667,我都有开节能,超频后空闲电压是0.95V,解压速度宽带高低都好重要!
7 q& b1 H1 B* r4 ~总之比以前粒E7200快几倍就是了!

漫步雲端 发表于 2010-3-9 17:09:23 | 显示全部楼层
超甘少啊,吾上3G都吾爽啊,昨晚无聊拿粒i5超到3.2G,内存超1600非常稳定,1 w1 m- p* y7 [3 O
以前用开AMD但超频后都吾稳定 ...
1 p+ e$ u7 o) W, F8 Uttsti 发表于 2010-3-9 14:42

`3 _0 F2 a. l1 |" B& N, si5都只喺超到3.2啊?i5默认电压上3.6G都好轻松啦

kevinchan 发表于 2010-3-9 18:21:00 | 显示全部楼层
应该换条800啦,仲用667,我都有开节能,超频后空闲电压是0.95V,解压速度宽带高低都好重要!. i) u" \/ H  @5 j8 B/ O( {) P
总之比以前粒 ...4 i+ \( ]6 o9 N! d: G
ttsti 发表于 2010-3-9 15:29
无办法,667顶住档先...迟啲先换!

ttsti 发表于 2010-3-9 20:06:27 | 显示全部楼层
i5都只喺超到3.2啊?i5默认电压上3.6G都好轻松啦. _, ]/ P  h/ p
慢步云端 发表于 2010-3-9 17:09
4 L) h% g3 H7 g
吾是只超到3.2是我吾超这,上4G都没问题,但是有没必要!
* v, M3 f0 b0 F3 P加埋拒的自动超频单核心可以上到3.8G

wingki520 发表于 2010-10-3 10:52:46 | 显示全部楼层
785~~~~~可以开核