[电视电影] 风云2

maplep 发布于2009-12-22 19:10 1351 次浏览 10 位用户参与讨论   [复制分享主题]
1社区币
谁有= =

最佳答案

查看完整内容

主要是太多特技,不過電腦特技不是問題,最大問題是一大堆"慢動作" 我來說說此戲為何會被我說成垃圾吧.... 缺點:全套戲80%都係打打打打打,聽落黎好刺激啦嘛?但係...絕對係悶悶悶.... 一部科幻武俠片,本來武打場面多是應該的,多特技運用都沒有不對,因為看武俠片為的大多是為了看特技! 只可惜,本部戲用錯特技,風雲,武打,武功等,打起上黎應該係好快,好刺激,但係,今次製作人除了在光影方面做了特技外,還用了超大量既"慢動作",在一部武俠 ...

已有(10)人评论

ngyan1600 发表于 2009-12-22 19:10:51 | 显示全部楼层
主要是太多特技,不過電腦特技不是問題,最大問題是一大堆"慢動作"- P% e+ W* H. U* a$ L
我來說說此戲為何會被我說成垃圾吧...., j6 `4 r0 _7 M4 G; }8 M
缺點:全套戲80%都係打打打打打,聽落黎好刺激啦嘛?但係...絕對係悶悶悶....
: X0 x; S' |3 f" i) u一部科幻武俠片,本來武打場面多是應該的,多特技運用都沒有不對,因為看武俠片為的大多是為了看特技!
8 z2 {0 U- f5 i" F. ]% r/ M只可惜,本部戲用錯特技,風雲,武打,武功等,打起上黎應該係好快,好刺激,但係,今次製作人除了在光影方面做了特技外,還用了超大量既"慢動作",在一部武俠片中60~70%是武打並沒有什麼問題,問題在於那些武打場面能吾帶動劇情同能否捉緊人心,令觀眾投入,但係節奏明明開始到高朝時....突然個畫面.....慢左落黎....慢左1x秒之後,穾然又快一秒.......之後又慢番....就係咁令人覺得悶,就呢點係武打方面就失敗了, P* y8 w' `# o9 v5 I/ ^: c. R
武打場面帶動劇情方面,完全係可有可無.....; A0 M+ }3 ]  m, L
由於打鬥不能帶動劇情,也欠缺吸引觀眾集中精神留意的感覺....那麼,那20%的劇情,到底說了些什麼呢
$ Z( P* ?: T* n6 o2 r& Y4 f第一段,一大班武林高手被"絕無神"捉哂,當中包括一代神話無名....之後為了幫風雲逃走,以傷患之身施展出超必-萬劍歸宗,可惜....威力不到正常一成,之後總算成功閃人,講左一大篇癈話(癈還癈..算幾熱血既....),之後就叫風雲去搵人幫拖,到左之後,可有可無的女主角第二夢(阿嬌)出場~(主要對白:風大哥,佔佢所有對白...80%),之後叫到個"高手"出黎....點知,因為怕左自己,自斷雙臂,仲教風入魔,風練入魔期間無名搵雲,想傳授所有劍技俾雲,雲學劍之中創出先己的劍意,雲學成就開始再打...一手輪慢動作過後雲大勝...之後的就到風....練入魔練到99.9%既時候被逼中斷-_-....練功失敗,半入魔道,三兩下手腳,凍碎哂,阻住自己既人之後一走了知,之後既劇情不是雲找風就是風追雲...途中搞掂左絕無神,斷龍骨,龍骨斷左之後無哂交代,直接去到風雲大戰,最後以雲飛劍"劃花魔眼"來解決風入魔既問題....之後風同夢所處既地方就斷,雲為救風,全力一跳,跳到風同夢既後面,大力一推,自身加速下降,風夢二人推回山頂.......本劇完....咦....大家會唔會覺得.....好馬虎?
5 @' T% I8 v5 U# a% d第一集果時既劇力....特技表現.....去哂邊?* i7 T" H! `2 J' O) f
( {/ O9 t, h' ^) j
乜依靠"慢動作"可以填補劇情既空洞咩?????4 V5 E6 Y  \. q0 i/ d- z
一部好既武俠戲,當然唔只要打得好睇,劇情都好重,睇番上一集,武打場面係可以好好咁帶動到劇情(我而家都仲感動緊第一集d特技同劇情..),今集係失望,我差不多是一邊看一邊想著幾時先播完,我未試過入戲劇睇戲既時候,係果短短90分鐘唔夠既時間入面,睇左8次時間.......係睇完既時候唔係諗會唔會有下一集/有幾好睇(雖然我睇最後果段,就估到一定會有下一集,因為....仲未講雲失憶),而係覺得終於睇完.....解脫了...

ngyan1600 发表于 2009-12-22 22:37:03 | 显示全部楼层
垃圾電影....別求了

基斯 发表于 2009-12-22 23:38:02 | 显示全部楼层
未睇过

maplep 发表于 2009-12-23 04:26:56 | 显示全部楼层
不好看吗?不好看也得看看下,怎样的垃圾法

gu6169235 发表于 2009-12-24 10:27:31 | 显示全部楼层
全是電腦特技~!!!

天使之风 发表于 2009-12-24 13:07:18 | 显示全部楼层
一都仲未睇,所以冇兴趣

aaron81 发表于 2009-12-24 23:24:29 | 显示全部楼层
其实都不是一无事处,要睇过漫画才能理解这出电影的内容!

maplep 发表于 2009-12-26 03:33:49 | 显示全部楼层
慢动作。。。]还没看。。不如耍游戏,看游戏里的慢动作更好。。= =

WeiCong 发表于 2009-12-26 14:23:50 | 显示全部楼层
我都要睇下正版,小槍版唔睇

-.- 发表于 2010-2-4 16:07:19 | 显示全部楼层
粤语好似没有,
. T1 }  U8 Z7 e+ X! @去电影院体啦。。。