[其它更多] 想学下合成动漫,唔知边到有教程呢

ruiqukq 发布于2009-12-5 00:18 2729 次浏览 25 位用户参与讨论   [复制分享主题]
aubert22 发表于 2009-12-5 16:28:24 | 显示全部楼层
个个都喺度好积极咁切磋紧~我岩考完试翻黎~~心情大好~不过纯碎路过~

mcnynbajay 发表于 2009-12-5 16:38:01 | 显示全部楼层
我指嘅无损同APE嗰D无损唔同,APE嗰D係真正无损,係指高音质嘅!我指嘅无损係 我所提取出嚟嘅音频音质无损失,但唔代表係高音质!例如本身就係192K,咁提取出嚟最高都係192K。呢个道理应该好易明白吧!但唔排除有人保 ...
+ O, f7 l' m+ W% Hkevinchan 发表于 2009-12-5 15:45

( T) S* d4 U: \: O4 m) i5 g  ^) H7 d' Q! m( @
  s  C+ J  [9 S% C% l2 o3 h
嘛嘛~你所指的我基本意思明白的~而另外無損APE,我未曾接觸過哩個格式~搵日下水貓新海誠系列某APE~甘先了解明白的!

laskas 发表于 2009-12-5 17:07:18 | 显示全部楼层
支持,有时间也学习学习

billiard 发表于 2009-12-5 21:10:48 | 显示全部楼层
支持新人!

kevinchan 发表于 2009-12-5 21:46:48 | 显示全部楼层
嘛嘛~你所指的我基本意思明白的~而另外無損APE,我未曾接觸過哩個格式~搵日下水貓新海誠系列某APE~甘先了解明白的!7 T7 V+ J/ R& t( ]- y/ W
mcnynbajay 发表于 2009-12-5 16:38
APE目前对于我容量仲係算大,所以音乐就只係可以收藏自己比较中意嘅APE...其他一律收320K$ w2 Z/ N/ i3 Y/ \9 a
& e4 E! ~5 |* G9 o
虽然无损係我哋普通耳朵听唔出咩分别,但我都係追求最好嘅

aubert22 发表于 2009-12-5 22:08:42 | 显示全部楼层
APE目前对于我容量仲係算大,所以音乐就只係可以收藏自己比较中意嘅APE...其他一律收320K
# ]; A4 J. @+ c: G; [& ]' Q
: m8 c. l, @7 w6 Y5 I2 o" Y虽然无损係我哋普通耳朵听唔出咩分别,但我都係追求最好嘅
- S$ J1 `7 `6 g& ekevinchan 发表于 2009-12-5 21:46
3 ?; i( y2 j& \4 x7 d  _9 Q3 Q
CD先系王道~无损嘅只系理论无损~最好嘅就应该收藏正版CD~" T3 j5 l" w$ H6 d& v% c
PS:share龟速下载NG骑士,我想自己压算了

ruiqukq 发表于 2009-12-5 23:24:41 | 显示全部楼层
我想问下,我用MMG提取出RM或者AVI格式的音频出来,系MP3或者MKA格式的
" l2 Y) P0 T3 l* P. @, a9 [& B6 o( N
请问点解直接拖到cooleditpro里面处理,声音会有问题?

kwanyeung 发表于 2009-12-5 23:41:05 | 显示全部楼层
CD先系王道~无损嘅只系理论无损~最好嘅就应该收藏正版CD~
2 }+ D1 I& _- r; Q, G1 |PS:share龟速下载NG骑士,我想自己压算了
. A  F1 a- z) x/ v7 h" paubert-22 发表于 2009-12-5 22:08
. q6 X# }( H; O# N0 i; Q- H- r
話時話你壓片仲用緊MEDIACODER。。?如果係嘅話建議你轉用MEGUI。。。

aubert22 发表于 2009-12-5 23:49:48 | 显示全部楼层
話時話你壓片仲用緊MEDIACODER。。?如果係嘅話建議你轉用MEGUI。。。  @; P! e5 x% G6 X+ A
kwanyeung 发表于 2009-12-5 23:41

; G6 s/ Q( n4 N+ S- I5 t一直后者~

kevinchan 发表于 2009-12-6 01:39:32 | 显示全部楼层
CD先系王道~无损嘅只系理论无损~最好嘅就应该收藏正版CD~( J  i# s  d  o; g
PS:share龟速下载NG骑士,我想自己压算了
3 _. X* N& m; q8 raubert-22 发表于 2009-12-5 22:08
可以无损提取CD噶嘛,咪一样囖

kevinchan 发表于 2009-12-6 01:41:39 | 显示全部楼层
CD先系王道~无损嘅只系理论无损~最好嘅就应该收藏正版CD~
( G; _. s% o3 u1 y* oPS:share龟速下载NG骑士,我想自己压算了+ U% D9 H# q9 S1 }3 U# t! k
aubert-22 发表于 2009-12-5 22:08
你试下自己压啦,睇下效果会唔会好过我个版本

aubert22 发表于 2009-12-6 11:32:02 | 显示全部楼层
可以无损提取CD噶嘛,咪一样囖" V) A& l% l/ @
kevinchan 发表于 2009-12-6 01:39

, S% s( c( M5 \4 a5 \都话只系理论无损,损左你唔知啫~不过要真系只只正版CD,好大负担~