我想知聖鬥士星矢各篇次序

狂犬正治 发布于2009-11-29 23:55 1305 次浏览 11 位用户参与讨论   [复制分享主题]
我想知聖鬥士星矢各篇次序,我都不確定名稱,有些也不記得
% V' f/ w" E7 f0 _. Q
+ [! V( \1 G: \黃金聖鬥士十二宮
. c6 a, }: H# o: ?
; d2 [0 ~$ e, v7 W海神篇
) W5 _, g# @/ I2 T) o( g9 g
3 M) |& P' k- W! \- M1 W冥王前篇,後篇
% Y( x: m# s" h' S# ]6 I9 I  R; g& ^" s4 n
" p: G3 d) l1 E% d- H8 I$ V冥界篇
" A' ^+ N/ K& `7 Y
# ^3 E" E# ~4 Y( d$ ^淨士篇
$ S* p4 M6 n/ H1 O0 S. c/ R( H  ]! D" T- C* t5 u! m1 v: [
天界篇' N  a7 t& [5 f/ R; Q9 @
# n6 q* n& b% g; Y! c8 y
可否說明冥界篇各話數,冥王,冥界篇好混亂

已有(11)人评论

天使之风 发表于 2009-11-30 00:31:44 | 显示全部楼层
银河战争,黄金十二宫,北欧,海皇,冥王,冥界,极乐净土,天界篇(剧场版)* N3 H& S" o  g, t4 O# y* N+ b

# y6 u3 [0 O; j( C8 d9 j+ y冥王共12集; b: T  C$ ~5 x& Y( H" q

0 ^. k! T: t2 W" T9 ^& m* b) P. Y. r冥界=冥界前章6集+冥界后章6集

kevinchan 发表于 2009-11-30 00:47:16 | 显示全部楼层
呢度水区好似唔准发呢D贴嗰啵!- -!
& q/ ~+ j+ k8 }" F顺便都回下主题啦,我唔知道,帮你唔到

gzfantasy 发表于 2009-11-30 10:29:04 | 显示全部楼层
: a5 d  D+ R' O5 i( I
: u6 o7 w. r5 b6 b动画(忽略电影):* ]4 `+ o; D- R' V& \% b( v
银河篇(抢圣衣)
- Y* u: I, Q- v5 \6 l& @& l* c8 i黑暗篇(打黑暗五小强)
/ y8 |. u2 A  p6 ?黄金十二宫篇(不解释)
1 P: x7 j5 h- `8 [7 \+ A; R4 s北欧篇(不解释)
% z6 E; L9 M# |3 n0 h# _) M4 Z海皇篇(不解释)
0 L! N1 p# F! \% K7 s冥王十二宫篇(共13集。逝去的黄金复活,闯十二宫)# s+ ]6 R( M' a' }
冥界篇(前后篇共12集。五小强闯冥界), ^6 U6 j* f$ O1 O) u/ s
极乐净土篇(共6集。五小强到达终点,准备爆机)
. |  V6 [% i6 ~, @冥王神话·The Lost Canvas(2009最新作)
! \+ l+ q) r8 `- x" U- ?% d' @0 X
+ q- N8 p8 s  {" r6 \  _& u冥王神话宜家出咗6集,每两个月出两集,讲述系上次圣战(雅典娜军VS哈迪斯军)嘅战斗过程,即系史昂同童虎后生果一代

gzfantasy 发表于 2009-11-30 10:39:38 | 显示全部楼层
漫画:, b: r4 \* x1 j0 R& G  J
银河篇—黑暗篇—黄金十二宫篇—海皇篇—冥王十二宫篇—冥界篇—极乐净土篇—冥王神话·Next Dimension
0 U- M+ x% Y4 i4 W1 I7 e& c
& A" x5 f. E" z, Z: a漫画无北欧篇,冥王神话·Next Dimension(简称ND)系作者车田正美正统续作,讲上代圣战嘅事5 e) n5 B1 d# u0 M% O
冥王神话·The Lost Canvas(简称LC)系车田嘅徒弟手代木史织画嘅,上面讲咗,同样讲述上代圣战,有咩唔同,自己去睇啦3 N' o: v9 j% m' E- u2 z2 O& I
仲有《Episode G》,系车田嘅徒弟冈田芽武画嘅,讲述星矢果代嘅12黄金未成名之前嘅战斗

天才不二 发表于 2009-11-30 10:45:01 | 显示全部楼层
唔知道,顺便睇答案

billiard 发表于 2009-11-30 19:29:37 | 显示全部楼层
真是长气!

kevinchan 发表于 2009-11-30 22:10:23 | 显示全部楼层
我都未真正睇过晒全部!

kenhai74 发表于 2009-12-1 14:59:40 | 显示全部楼层
我都有D唔系好清晰,都想知道喺点样排序。

狂犬正治 发表于 2009-12-2 21:51:11 | 显示全部楼层
漫画:
' ]* n$ q; I+ Z4 b# K- C/ W4 I& R5 e银河篇—黑暗篇—黄金十二宫篇—海皇篇—冥王十二宫篇—冥界篇—极乐净土篇—冥王神话·Next Dimension
" _8 V: `4 Z4 l& i. d) `* G* Y' g7 [; G7 b2 F! ?
漫画无北欧篇,冥王神话·Next Dimension(简称ND)系作者车田正美正统续作,讲上代圣战嘅事
& {0 d  `; D0 Q冥王 ...7 A! }8 }' Z: a5 @: t( Y* U
gzfantasy 发表于 2009-11-30 10:39
( h! T; P8 j1 d8 H& f

* o( b' E3 ]4 N* h, q0 q( u0 t( g
6 [% w9 o3 S$ p0 u9 U; M
/ L! f7 E% k) P5 ~那天界篇是否接在淨土篇之後

gzfantasy 发表于 2009-12-3 01:31:57 | 显示全部楼层
那天界篇是否接在淨土篇之後% s. A1 v0 ^2 B$ F5 ?2 G
狂犬正治 发表于 2009-12-2 21:51

: _" P! V, P9 m$ J: A" P6 F3 ^2 l% x7 `
! B# }8 a2 v1 w& J天界篇系电影,系剧场版,系独立故事,忽略佢啦  C9 t8 \3 T+ n& Q$ e. q
- c) F' n1 m9 t; l9 E8 E+ N( F
通常动画嘅剧场版都唔计入正统剧情吧?

gzfantasy 发表于 2009-12-3 01:33:20 | 显示全部楼层
那天界篇是否接在淨土篇之後  D9 @# s. k6 E* d: ^
狂犬正治 发表于 2009-12-2 21:51

" w! v2 W1 q- u6 _! z* }# W: P! Z+ U2 x2 ^' C6 v
天界篇系电影,系剧场版,系独立故事,忽略佢啦
5 i& S! p# z7 R' c+ S4 n
- g7 `  W+ T& ]% L& x, L通常动画嘅剧场版都唔计入正统剧情吧?