[软件应用] 教你如何拒絕木馬讀取你的硬碟

tuos 发布于2009-10-23 13:43 1272 次浏览 10 位用户参与讨论   [复制分享主题]

已有(10)人评论

kevinchan 发表于 2009-10-23 14:20:01 | 显示全部楼层
仲有第四种方法,就係用文件夹加密软件(可能原理都係差不多)

GavinDX 发表于 2009-10-24 09:55:02 | 显示全部楼层
多余啦,宜家咩时代啊?仲抱住XP唔放,用Vista或者Win7,开启UAC,我睇距点读我D数据,或者应该讲连放木马距都放唔到。如果仲系担心,可以开启埋BitLocker,更加冇可能可以读到你D数据。

cao0422c 发表于 2009-10-24 10:28:46 | 显示全部楼层
哇...原来E+有D咁先进D方法...真系落后

kevinchan 发表于 2009-10-24 14:06:05 | 显示全部楼层
多余啦,宜家咩时代啊?仲抱住XP唔放,用Vista或者Win7,开启UAC,我睇距点读我D数据,或者应该讲连放木马距都放唔到。如果仲系担心,可以开启埋BitLocker,更加冇可能可以读到你D数据。8 Q% e% N  V+ ?$ O- S* m! d
GavinDX 发表于 2009-10-24 09:55
就算过多10年,我肯定仲有人会用xp!....好似我呢D几年前嘅电脑,根本都用唔起vista同win7!就算可以用到,但係有好多我常用嘅软件係vista或者win7下都係用唔到嘅,麻鬼烦.........反正自己唔乱上网,唔乱下载嘢,咁样中木马嘅概率都会少D....一句讲晒,自己醒目D啦,哈哈

甜小菊 发表于 2009-10-24 23:00:54 | 显示全部楼层
有学到野啦,囍(*^__^*) 嘻嘻……

huang 发表于 2009-10-25 08:19:03 | 显示全部楼层
多余啦,宜家咩时代啊?仲抱住XP唔放,用Vista或者Win7,开启UAC,我睇距点读我D数据,或者应该讲连放木马距都放唔到。如果仲系担心,可以开启埋BitLocker,更加冇可能可以读到你D数据。; Y% F+ H" E7 @2 @' D
GavinDX 发表于 2009-10-24 09:55

+ _6 I, ~  Y, j8 w& y2 X4 B老爷机用不起VISTA或WIN7,再讲啦,V同W7的软件兼用性不好,一些下载软件用不了,无用,
% p; h* q. Y& }; F3 H1 G过多二三年等兼用性好点再讲啦

84960548 发表于 2009-11-19 19:55:38 | 显示全部楼层
系时候换系统拉LZ

31257141 发表于 2009-11-23 17:56:55 | 显示全部楼层
真系落后咯

313773455 发表于 2009-12-11 20:46:42 | 显示全部楼层

313773455 发表于 2009-12-11 20:46:47 | 显示全部楼层