[每日闲聊] 论坛里面有冇人炒股?

mc238 发布于2009-10-18 22:26 1567 次浏览 23 位用户参与讨论   [复制分享主题]
在下好耐都冇上嚟了,都喺因为搵食问题,真喺唔好意思。近一年来在下开始进入股市,做咗一个小散户。开始就小有斩获,但后来就唔识控制风险蚀咗钱,到最近先开始盈利。" O7 a% ~" ~9 n% T5 \
      其实在股市里面股票价钱的涨跌都喺因为主力资金进出造成的,如果散户不清楚主力资金流向就盲目买入一只股就好容易蚀钱,即喺话如果一个散户就算佢自己点样技术高手都好,如果不知道主力的动作就好比盲人摸象,一定会被淘汰。所以要在股市里面生存就一定要有一个好心态,不要随便追高杀跌,不要听信嗰D所谓股评家吹水佬嘅言论,股评家如果次次都准嘅话,咁佢一早就亿万富翁了。我地散户应该要做嘅事情就喺不断学习股市行情的各个技术参数,然后再结合主力资金流向作为参考去选股,基本上喺稳赚嘅。
/ ]4 x+ ?8 ?. y& C      咁点样先知到主力资金流向呢?其实好简单,上各大股市网站都可以查询到,但可惜不是实时嘅。如果要实时嘅数据就一定要收费。就好像大智慧二代超赢专业版咁,要收费3千几蚊。最近我终于发现咗一个完全免费完全公开的股市superview超赢数据及DDE决策选股网站,仲要喺实时更新数据,关键喺全免费才是硬道理,网址是 http://www.dingniu8.com/?data=287486* R5 T/ m% F1 _3 u3 E! p
      如果大家认为我在卖广告我也无话可说,不过我的确是赚到钱先会推荐俾大家,讲出嚟嘅说话都喺我嘅炒股心得。老实讲如果要卖广告嘅话就会去全国最大的财富网股吧发帖就可以了,那里的访问率起码过百万以上,根本唔使在这里浪费时间。当然,如果粤漫社的朋友们还未接触过股市就不需要理会我的言论了。如果大家不相信我的话,可以问一下你们身边有炒股的亲戚朋友,根据我提供的 http://www.dingniu8.com/?data=287486顶牛超赢数据睇睇我有冇车大炮。

已有(23)人评论

kevinchan 发表于 2009-10-18 23:00:15 | 显示全部楼层
我不炒股,不过我留意下期货

mc238 发表于 2009-10-18 23:21:44 | 显示全部楼层
我不炒股,不过我留意下期货' l+ S8 G: y, {0 P
kevinchan 发表于 2009-10-18 23:00

6 N7 }- f) F3 y3 F3 `, o* U6 K. ^其实期货同股市喺一样嘅,只不过期货属于大宗商品交易市场,而股市喺二级市场,在价格波动上反应会比期货慢小小而已。

gundam 发表于 2009-10-19 00:27:20 | 显示全部楼层
肯定有人炒啦,不过估计5多咯,算我一个。

tandong 发表于 2009-10-19 06:54:09 | 显示全部楼层
本帖最后由 tandong 于 2009-10-19 06:56 编辑 5 R( x6 t! ]4 X; T9 c' o9 X

8 Y' f8 m; \+ Z6 _2 ]/ j正在收集极度投机又取巧嘎炒方法!!7 M- O. f8 ?3 [( z, Q9 |
. s% Z' q( v8 ~) q/ |3 W! s
老饼,好难见你上来了!

kyo1983 发表于 2009-10-19 08:43:40 | 显示全部楼层
炒基金就有,不过都被套死了,哎,郁闷

mc238 发表于 2009-10-19 12:44:50 | 显示全部楼层
正在收集极度投机又取巧嘎炒方法!!/ Y/ R  [$ i5 t
- F0 [/ M3 o) @% q' T
老饼,好难见你上来了!2 i, W2 g% M7 n8 A  L; ]/ \4 E
tandong 发表于 2009-10-19 06:54
0 {& I4 T; {; `8 V' b
真喺唔好意思,搵食艰难冇办法,所以就少上嚟。

mc238 发表于 2009-10-19 12:51:07 | 显示全部楼层
炒基金就有,不过都被套死了,哎,郁闷* m9 c- Q( D4 r2 u6 c
kyo1983 发表于 2009-10-19 08:43
4 C$ F4 Y4 n# x* c& ^) d

: _% N* U( c/ e! i! e1 M9 w从6124点跌到落嚟,仲有边只基金够胆讲喺盈利?当时跌到1664点,好多基金都跌穿0.5元准备清盘了。

mc238 发表于 2009-10-19 12:56:51 | 显示全部楼层
今日嘅股市行情在操作上要非常谨慎,指数在3000点附近徘徊,个股分化非常明显。前期在3000点以上的套牢盘开始出逃,所以现在是进入紧一个高风险区,好多个股已经出现放量滞涨,证明好多投资者已经选择逢高减磅的策略,等行情明朗后再介入。

mc238 发表于 2009-10-19 15:15:15 | 显示全部楼层
终于收盘了,今日盘面相当精彩,早上还是谨慎做多,到下午已经变成主力放量逼空行情。明天就要观察成交量的变化了。

tandong 发表于 2009-10-19 15:57:40 | 显示全部楼层
头肩底基本型成,同我估计一样,行情有进一步升温!看5000点吧!守股!

gundam 发表于 2009-10-19 19:07:56 | 显示全部楼层
我觉得最强既数据始终系topview,可惜可惜。。。。

12下一页