[迅雷快传] [港版dvd壓製][飛越巔峰2diebuster][1~6<完>][日粵雙語][h264_aac]

ngyan1600 发布于2009-9-7 05:05 6421 次浏览 83 位用户参与讨论     [复制分享主题]
ngyan1600 发表于 2009-9-8 20:02:21 | 显示全部楼层
为什么LZ那套DVD和日版DVD画质差距那么大呢,颜色暗淡画面朦胧,难道是香港出品方的问题……
) f; k$ E- l& vljjunex 发表于 2009-9-8 07:40
  L+ u- w# m. @3 m9 E; D
應該係製片商問題啦,我用MEGUI壓,乜改動都無做過,光暗,對比都無改過,日版畫面係點我唔知呀~
  v% X. `8 M+ M# z( K: V; d2 w不過有時D動畫,壓左出黎唔一定同原裝既DVD一樣,因為好多時太蒙,我地都會SET一SET對比等畫面清番D
: x9 @! E3 G2 j$ d$ o4 V你可以下載爆走兄弟合成版第一集同第三集做個對比,第一集無SET對比度,第三集對比度SET左62

kevinchan 发表于 2009-9-8 20:53:52 | 显示全部楼层
个个都叫好,睇嚟我迟D都要down嚟睇下先得!辛苦楼主啦,又出钱又出力!

wjr5200 发表于 2009-9-8 21:38:59 | 显示全部楼层
这部动画好像有部剧场版,唔知系咪同福音的剧场版同等概念(画面重绘)的呢

ngyan1600 发表于 2009-9-8 22:49:16 | 显示全部楼层
这部动画好像有部剧场版,唔知系咪同福音的剧场版同等概念(画面重绘)的呢
% I% B. u9 h% W$ jwjr5200 发表于 2009-9-8 21:38

. ~' c: ?) L& F7 J, [呢套片共有兩套電影版,你一定想問,得果6集,就算重編,都唁會有兩集吧?
3 Y; S( T) l. \) S' u/ {+ L答案好簡單,因為佢地無恥到.....9 o; O! \, i9 h0 S
一集係第一,二部合併埋一套既合體電影版
8 ^# b" V8 D; U另一套就係純第二部既剪輯版...4 {& \6 g) E3 L2 U
你話係唔係好無恥呢.....

wjr5200 发表于 2009-9-8 23:50:30 | 显示全部楼层
; }* M/ i: `. V( t
/ k6 x. J* ^9 [* g如果系好似福音甘重绘的话都唔算无耻既毕竟全部画过晒: z5 F" m7 z  m4 B' F6 H/ P
福音果部剧场版除左小小新增画面外,睇落都有D似TV版的剪辑,不过巨系重绘
) I5 ?% y+ w: M( u0 x+ Y* a1 t) N2 T( ^. }/ _- E
重新画过精神可嘉,个人觉得除左巨地班人无咩人绘甘搞法了,动作 角度都无变,睇下巨地既分别
/ ~) y) O$ k5 E' e; q/ U
3 M3 J* {6 B. z$ d# n可惜 飛越巔峰的剧场版可能就唔系甘罗

chuanchua 发表于 2009-9-9 13:50:35 | 显示全部楼层
谢谢了,希望走光画面那些没被删

ljjunex 发表于 2009-9-9 21:05:55 | 显示全部楼层
應該係製片商問題啦,我用MEGUI壓,乜改動都無做過,光暗,對比都無改過,日版畫面係點我唔知呀~
. n! Y/ k) b( F) H  w+ d0 ^不過有時D動畫,壓左出黎唔一定同原裝既DVD一樣,因為好多時太蒙,我地都會SET一SET對比等畫面清番D% V' ]. x  `5 t5 [6 j
你可以下載爆走兄弟合 ...: j& s! l$ g  t- {& Z$ b* C
ngyan1600 发表于 2009-9-8 20:02
9 @2 K+ L$ Y! A" N1 n1 [/ O
这几组图可以看出日版DVD画面清晰很多,港版很多细节掉失,. A0 g  ^7 r$ C1 A- V  `; L
我也压过片,这种情况不是加滤镜就能解决的,看来港版DVD和日版DVD还是存在差距的。

wjr5200 发表于 2009-9-9 21:47:44 | 显示全部楼层
差唔多姐,其实

ljjunex 发表于 2009-9-9 22:18:24 | 显示全部楼层
  Q+ t- f& F, P/ Z- K- ?2 d, n# K0 |4 G, s! X
呵呵,清晰度当然越高越好,谁都希望自己喜爱的东西是完美的,我抽取了LZ的音轨自己合成了一套清晰版收藏了。

darrennsz 发表于 2009-9-10 08:56:28 | 显示全部楼层
can have this

sA噝 发表于 2009-9-25 21:29:24 | 显示全部楼层
大感謝!找了N久N處地方都沒有~~期待第一部!

冬菇头 发表于 2009-10-5 23:42:32 | 显示全部楼层
少儿不宜界有无删左,无就下呢个