*死#扑#街* 嘅由来(我无讲粗口)

yuchan 发布于2009-6-12 10:09 1067 次浏览 15 位用户参与讨论   [复制分享主题]
话说五六十年代喺香港有好多有钱嘅死鬼佬,成日啩住媾女。
! M1 i5 f- a2 k) |" M# O8 { 嗰阵时唔似而家又卡拉ok、又上网咁多娱乐活动,媾女基本上只有四种选择,
' }/ G. a" ~+ J
$ i. j. a+ }8 H! |3 Z4 I* C
: A: e# f7 h3 I6 p- | 第一种:比较无钱就去公园郊游
, l7 w2 M2 V0 i$ a0 k0 C& t' s; _
' F/ C/ R+ P; m5 v% q 3 M9 C( W6 O, \/ g  B
第二种:有d钱就去睇戏
8 C) q# ^+ p+ d+ Z! p" k2 O " O. C" ^+ `7 @0 t5 H0 ~4 ^* @
9 S0 T5 j% F) q7 C( l
第三种:比较有钱就去跳茶舞8 N8 d: h$ T5 r2 |2 w
1 Y! L, a* B( S1 n( @

4 G. M1 R. d$ a; E 第四种:高尚人家去打网球 $ Q+ J$ t; ]& x

6 m5 n9 T8 L, y! }$ h5 T0 H' [
% Y( K* K9 [/ @9 E  W& D8 P一般用打网球呢种方法媾女的都係有钱仔,又偏偏係呢班友最无本心,经常“赵完松”,搞大人个肚又唔认数,所以广大市民都好憎恨呢班以体育为名玩弄女性的家伙,因为系呢班人里面有好多都系鬼仔,果时系香港鬼佬仲比较霸道,所以大家都唔敢直接叫“衰人”,就用英文叫呢班人做“sports guy”,中文意思系“玩体育的死仔”" W2 I/ t8 Y8 e+ i( V
, x+ J8 F5 {2 F) l) U* P/ u
经常有家长同d意乱情迷的女儿讲,“果个系sports guy尼嘎,玩你嘎咋,女。”" u4 P/ j2 k& q* n

" B" v1 Z* w2 k: D7 D6 I8 P" J 到后来,“sports guy”就被音译成广州话“死卜街”,凡d好衰好衰的人都係咁叫嘎

已有(15)人评论

平常心 发表于 2009-6-12 10:34:37 | 显示全部楼层
乜系真的?掌故王没有讲过?{:5_339:}

zmj0417 发表于 2009-6-12 14:13:09 | 显示全部楼层
你系唔系系度吹水????

kevinchan 发表于 2009-6-12 14:39:06 | 显示全部楼层
自己作噶?不过点都好,几有意思

平常心 发表于 2009-6-12 16:05:10 | 显示全部楼层
{:5_339:}搞乜?没人出嚟吹水,我吾收皮都吾得。

kevinchan 发表于 2009-6-12 16:21:35 | 显示全部楼层
平常兄,可能今日太阳猛,D人想夜D想出嚟浦头啫

sam.w 发表于 2009-6-12 16:40:47 | 显示全部楼层
有趣。4 h& \$ u' t9 F4 c+ V
5理真定假都好!!

su123 发表于 2009-6-12 21:29:57 | 显示全部楼层
看看是什么??

mrdb 发表于 2009-6-12 21:48:09 | 显示全部楼层
原來係咁架?堅定流架?

masato 发表于 2009-6-12 22:32:28 | 显示全部楼层
坚定流啊 讲到似层层咁

唔知 发表于 2009-6-12 22:58:01 | 显示全部楼层
呢D我有听过...好似睇电视讲过的....

billiard 发表于 2009-6-13 09:27:46 | 显示全部楼层
这种文化无必要宣传

12下一页