[其它更多] 相机的SD咭的SIZE可不可以整细D?

kanatam 发布于2009-3-26 01:50 5143 次浏览 27 位用户参与讨论   [复制分享主题]
同一部相机,我之前用时,影出来的相都不需要整细张相的SIZE都可以上载到某一相册或论坛;但唔知点解(可能唔知做过D咩),搞到而家影出嚟嘅相都好大,有成:3264X2448 /张,咁大! 每次上载都要整细返,如果唔係,就上载不了。+ O) F( F5 h. P2 s$ }3 X, o& r5 L
咁,究竟点做,先可以变返以前咁架?

已有(27)人评论

aubert22 发表于 2009-3-26 11:55:51 | 显示全部楼层
分辨率分辨率~整细D你台机嘅分辨率区啦~你3264X2448 /张,鬼都大啦~
3 N1 J0 T* i& ^PS:貌似错区了喔~

kanatam 发表于 2009-3-26 16:18:26 | 显示全部楼层
原帖由 aubert-22 于 2009-3-26 11:55 发表
9 x' S8 B1 z% {3 S' ~分辨率分辨率~整细D你台机嘅分辨率区啦~你3264X2448 /张,鬼都大啦~
* r% i1 }) C! rPS:貌似错区了喔~
& N- p9 F( t2 M
( `% _& b9 S1 A/ s
点样整细D部机嘅分辨率呀?. t+ i  }# \) z; D

/ D, {2 q( ]2 K. I9 lPS:咁应该发喺边个区?

aubert22 发表于 2009-3-26 23:18:46 | 显示全部楼层
原帖由 kanatam 于 2009-3-26 16:18 发表
& F+ ?0 c+ m. ]; _& P; H' t% g/ S) I
1 S; N* i- ~" K
点样整细D部机嘅分辨率呀?1 Z) H$ g- H) E1 K8 ]! v0 m
, O# }8 D! C( _. u
PS:咁应该发喺边个区?

Y- o6 a' w$ _9 e1 e! o" l) k  e0 N你手机嘅影相功能都有得设置啦,难道相机无咩~~梗系喺设置果度嘎啦~& t, U+ c6 @: Y  f# u
不过依家D DC日新月异~就算设低左都一样比较大~不过相对你讲嘅分辨率黎讲,肯定会细嘅~
6 P, D# f. w6 f9 W5 C; D4 L* u' u$ T) SPS:应该发水区都OK嘅~不过我唔系呢嘅版嘅版主,移唔到,不过无所谓啦~都发左了~

kanatam 发表于 2009-3-27 18:56:07 | 显示全部楼层
原帖由 aubert-22 于 2009-3-26 23:18 发表 & n: k# @0 j+ Q

/ `- i) U- n' Y$ M4 R+ i你手机嘅影相功能都有得设置啦,难道相机无咩~~梗系喺设置果度嘎啦~
3 u, ^2 b2 B7 \' R/ ^+ I不过依家D DC日新月异~就算设低左都一样比较大~不过相对你讲嘅分辨率黎讲,肯定会细嘅~
& S+ c' w" I/ ePS:应该发水区都OK嘅~不过我唔系呢嘅版嘅版主,移唔到,不 ...
4 i& M4 i4 n! }9 |- i" n  _) k

: q3 O* u, o! G0 H- O3 p! J哦,明白晒啦,THS

aubert22 发表于 2009-3-27 20:30:11 | 显示全部楼层
原帖由 kanatam 于 2009-3-27 18:56 发表 . V4 d$ X) p) _, q5 g5 _$ a* V

0 v. S2 h3 h2 n% Z$ a' D6 a* R0 L8 M
哦,明白晒啦,THS
4 o$ u' K6 k: D4 i- l$ |
NO THX~

billiard 发表于 2009-4-4 00:11:21 | 显示全部楼层
我通常拍不重要的东西就用640*800的分辨率,虽然是1000W的象数的相机.

Kiver 发表于 2009-4-7 21:31:49 | 显示全部楼层
我台A620  ^  _) i" T( V) Q4 T6 _0 c

3 Y1 i' J  |* w0 n; [! V  C不论什么时候都开尽700W来拍

aubert22 发表于 2009-4-7 22:16:14 | 显示全部楼层
我台A620
/ y' ?. j0 Z+ ]6 D3 U/ y5 R9 H( S4 B  l# `: \/ w
不论什么时候都开尽700W来拍
7 |8 |& ^: F% X- J- K1 bKiver 发表于 2009-4-7 21:31

9 ~' {2 r) a5 g) [. s我无DC~~

Kiver 发表于 2009-4-8 13:25:37 | 显示全部楼层
我无DC~~
: |) I+ m6 q1 C8 u; {/ r1 Baubert-22 发表于 2009-4-7 22:16

8 {$ ^" q: V7 [1 u- e7 S* u' V5 X* S2 r: p
我都无DC
! {' q* A, ]0 S4 k& q! K  E
' ]! w% r4 y) b" S4 \4 s+ _* Y3 e# B台DC系细妹手上~~

aubert22 发表于 2009-4-8 18:50:06 | 显示全部楼层
我都无DC
# c- x) m" k/ l. x% ~9 L" d6 J1 _6 V5 D9 p4 s- [
台DC系细妹手上~~
  [7 [9 T! t1 [2 W# T+ x# B: h0 IKiver 发表于 2009-4-8 13:25

9 `. ?* h1 D' g6 ]切~~有分别咩~~想用嘅罗就系了~~

Kiver 发表于 2009-4-8 19:37:20 | 显示全部楼层
切~~有分别咩~~想用嘅罗就系了~~2 f; B' ?9 E0 G7 h: b% E9 F8 F
aubert-22 发表于 2009-4-8 18:50

3 }- z9 F2 v' w9 `5 M2 z. b
, P8 D8 \3 z* K; P; ?( ]/ c/ o& r8 b( k* ~* i5 Q) H
* L' `& q9 v& v5 r) H/ J+ {) ~
去广州罗啊??

123下一页