[其它更多] 问下高清播放的速度

bajatvj 发布于2008-9-16 09:36 1433 次浏览 9 位用户参与讨论   [复制分享主题]
现时高清台有两个分辨率:全高清FULLHD1920x1080、HD1280x720: G1 n# H# v1 G0 I- b2 ]
: V& j. ?# c( K' d! U5 e
各位观看时的流畅感有何分别,以暴风影音为例,本人看全高清只有10X,高清则有20X。不过仍要视乎格式,RMVB比MP4少4X左右,请问用高级显卡的人士使用各种高清的效果如何+ U  ?! R& v& Z: Q

7 `. \; Z9 G4 w要注意:本人的分辨率为1680x1050,即使全高清也只能用这个分辨率,不过已经相差无几。3 k) G- K  b% C1 m4 @/ I/ H

* s* m  t9 y' R[ 本帖最后由 bajatvj 于 2008-9-16 09:44 编辑 ]

已有(9)人评论

akis 发表于 2008-9-16 10:56:28 | 显示全部楼层
好似是旦下載完都可以睇了,未試過放得慢的,我買显卡时系用U盘带测试AVI过去的

GavinDX 发表于 2008-9-16 14:46:40 | 显示全部楼层
对于你所讲嘅几速几速我唔明白,我用嘅系kmplayer,但系,感觉上我部电脑无论系播放全高清定系1280果种都好流畅,完全冇问题,我用嘅系手提电脑,显卡好差,只系ATI x1300显卡,冇硬件加速功能,不过CPU就好强劲,系Intel Core 2 Duo T7200,主频2.0GHz,二级缓存4MB,用Super Pi运算1M只需要26秒,虽然同宜家嘅新手提电脑相比呢块CPU已经唔再算犀利,但系应付高清视频就绰绰有余。更何况显卡硬件加速都只系为左减轻CPU嘅负担姐,并唔代表单凭CPU就冇足够嘅解码能力。

jinguang 发表于 2008-9-16 18:08:16 | 显示全部楼层
我不是很清楚,好象只要有相应的解码器就行了吧。

gal 发表于 2008-9-16 19:13:33 | 显示全部楼层
一般般吧

平常心 发表于 2008-9-16 20:19:54 | 显示全部楼层
我用特丽珑,有大黑边,不过效果系呢液晶加四只马都追吾上,

GavinDX 发表于 2008-9-17 12:58:15 | 显示全部楼层
原帖由 平常心 于 2008-9-16 20:19 发表
: u8 c/ h- K2 S- }, @& j. i我用特丽珑,有大黑边,不过效果系呢液晶加四只马都追吾上,
9 z$ _$ r4 P3 s! E
你讲呢D野同速度完全冇关喔

nintendo 发表于 2008-9-17 19:10:00 | 显示全部楼层
4X,10X,20X系乜嘢意思 % z! u: o" q6 d! K
我睇咗咁耐高清都未听过呢d X嘅意思

ttsti 发表于 2008-9-17 20:07:31 | 显示全部楼层
你讲的速度真是吾知是乜也,我有两张卡一张GF8800GS,一张HD3870,CPU是E7200(3.16G)
+ ^3 [7 w: S% u6 p% @0 `/ d流畅度就吾使讲了,超级流畅!!可惜显示器是19寸,遗憾啊!!!

nintendo 发表于 2008-9-18 18:21:12 | 显示全部楼层
你啰部42寸嘅液晶嚟睇下,保证你爽到飞起