[其它更多] 续 十年前高端嘅HTPC

netasa 发布于2008-7-27 02:44 1319 次浏览 9 位用户参与讨论   [复制分享主题]
虽然电脑产品更新快左,电脑越嚟越快! 不过同样用电量大增,热量大增,噪音and功耗等等问题米一样嚟!!
! o5 W5 p# Q5 T  b8 D: |- P- S4 E0 m. y! d, O
一般家庭睇下片,使咩用到咁靓嘅机。就算十年前嘅机又点?用得就得啦! 再讲宜家一台P3 >800MHZ嘅机唔过300就搞掂了。经济实惠!
/ g, C9 b+ j+ V/ w0 S: ^8 ?
# |& V7 b) X: k发几张图过大家睇下机器内部!   p- z/ m+ S  n6 g: q* p$ t
KIF_0212.jpg 8 D% [1 _' r* R) U
- Y: f* z7 H5 L
/ \2 v/ z1 n% K宜家部机番生了,继续发辉余热!! 有咩用?? 录电视啦!录音啦!睇RMVB嘅电视剧动画啦!听歌啦!! QQ仲有视像通讲啦!
% y( [/ q6 ~. J) {5 d下图係,连接我房里的电视,画质很好只不过我部相机影得很差!! 用的是AV端子连接电视。
6 C0 D' [# u1 e5 E* J KIF_0198.jpg

已有(9)人评论

wjr5200 发表于 2008-7-27 04:35:17 | 显示全部楼层
十年前买堆甘既野都唔小钱既啵

熊猫仔 发表于 2008-7-27 09:14:13 | 显示全部楼层
10年前就用combo!!!好威喇播!!!!!!!

yjb338 发表于 2008-7-27 21:24:10 | 显示全部楼层
十年前的移动硬盘盒,我以前也有一个.

netasa 发表于 2008-7-28 03:26:50 | 显示全部楼层
原帖由 熊猫仔 于 2008-7-27 09:14 发表 : k: T* r: K$ X/ h: m
10年前就用combo!!!好威喇播!!!!!!!

4 H! G, V) _$ r  b% Y那个COMBO唔係原嚟嘅,以前用开嘅係48X嘅SONY CDROM 不过自从屋企有左两部DVDRW之后COMBO就退下前线啦,米比左依部机用咯!

netasa 发表于 2008-7-28 03:29:03 | 显示全部楼层
原帖由 yjb338 于 2008-7-27 21:24 发表
* F3 `- i- v+ S5 [6 `) [十年前的移动硬盘盒,我以前也有一个.
( |8 W6 i' A# o2 n0 G

& F( F$ X% c7 I+ I依样嘢成日接触不良嘅,考虑唔要佢了!!不过谂住基于方便就放住先。

zero77 发表于 2008-7-28 20:03:10 | 显示全部楼层
卖不出去,安慰下自己而已: u" r; b4 h' C8 }. t
其实这个还是挺耗电的

hjmdm 发表于 2008-8-7 18:19:29 | 显示全部楼层
= =这个。。。看不了高清吧。。。软解很吃力。。顶多就720p的mpeg2
! N5 p* K$ W; e6 a0 ?  r; a) j1 h软件更加不可能咯。。。以前的显卡应该不能支持h264硬解吧。。. x# o4 P- J  w3 y" Y! c/ h
不过要来看看一般的rmvb跟普通的dvdrip还是挺不错的。。

ferjemo 发表于 2008-8-7 22:39:44 | 显示全部楼层
十年前噶野丫!楼主好有钱哦......我呢排都想整返台哦,拿距来睇野就最岩噶罗

mio1985 发表于 2008-8-8 00:10:43 | 显示全部楼层
有钱人的说,但是不懂硬件