[生活智能] RealExtr(Real压缩快车)v2.5 绿色特别版

tandong 发布于2008-7-14 00:20 4403 次浏览 16 位用户参与讨论   [复制分享主题]
abc-like 发表于 2008-7-15 12:30:59 | 显示全部楼层
原帖由 netasa 于 2008-7-15 06:51 发表
9 {' p" U, p9 m我就基本上只用DRP、ERP、BRP依三款。其他连想试下嘅心情都无。& _2 |0 y9 T. s- j
DRP用嚟压电视剧电影多(真人戏) ERP压动画比较,因为细节调整方面比较适合动画。 BRP批量压碟果时常用,因为速度快效果好。(多用于压VCD)
有冇全名?' b3 ~8 L$ E" F' h
謝謝

netasa 发表于 2008-7-16 08:21:44 | 显示全部楼层
原帖由 Laputa81 于 2008-7-15 10:34 发表
2 E# S2 b! E1 V! H- h% w1 t- P1 E) G
2 F, X. K7 y- V% |
. ]' N2 k4 {7 U4 t, @0 X1 W/ w1 M" w- P

" e. I+ \& c& G1 V; v/ IDRP、BRP具体喺乜嘢名???  Y2 X' P, u8 e. @  M, U7 a
) h; U! ?& u) Y1 i' o8 H$ u; y& Q( H

2 D: {8 N% I5 m) tERP嘅参数一般你喺点设置咖???1 o5 ?  ?& H' t: \( l
可否吡D参数我参考嗄······
7 G# t- T( E* c/ v: f
, Z$ j# v/ o8 a/ [! d$ {! T3 J- |
DRP=DIO'S RealProducer Plus (最方便,支持格式最多,速度一般)
+ [$ ^4 R+ d1 u8 I; y$ I/ @9 BBRP=Batch  RealProducer (速度最快质量一般,支持格式也比ERP多一点)
, B- O4 F. q* {$ S/ RERP=Easy RealMedia Producer (质量最好,速度慢,裁剪画面方便)5 t9 n! U9 l1 F
( ?4 G( D" w4 B  h, K+ O7 s
ERP嘅参数一般只用默认,如果真係要收藏品处理嘅会入高级设置度调,唔同片唔同。好难讲,睇片源咯!不过调完压片时间会起码用多成倍,要有心理准备。 以前枫兄已经发过相关贴啦。 如果觉得ERP唔多识设置嘅就用DRP咯,DIO预设左好几个参数,可以好方便咁压出质量较好嘅片。不过DRP係基于AVS应用嘅,如果系统安装嘅滤镜或解码器唔好,压出嚟嘅质量就会唔好噶了。不过好处係在于加载字幕好方便,比起其他软件都简单!而且可以轻分离出左右声道,选择配音。

Laputa81 发表于 2008-7-16 09:32:29 | 显示全部楼层
原帖由 netasa 于 2008-7-16 08:21 发表 / L; H$ `9 o  \/ q; X8 P" R! Q
4 F6 }2 S0 V# b  \$ C' [) Y+ f. f
: {5 {/ b9 D/ i) r9 t+ w
DRP=DIO'S RealProducer Plus (最方便,支持格式最多,速度一般)7 f0 t. m) w. r* n/ Y
BRP=Batch  RealProducer (速度最快质量一般,支持格式也比ERP多一点)# T* ^% R4 y0 B
ERP=Easy RealMedia Producer (质量最好,速度慢,裁剪画面方 ...
3 w9 t" h2 k1 I+ r7 V' n
, w: ^3 q! [9 ^8 V: D5 L
% D, o8 i/ y: ]7 ~% _$ Q( {( H
哦·····唔该晒~~~
: F! \; R1 O8 v4 v/ e
+ K* M  O& }6 K! [之前corry嘅棋魂文件虽然细但喺质量非常好~~~1 E' \6 V( W. O. j! R0 s3 F+ f3 d
最后5集虽然片源一样不过自己就压得唔多好······
% R. I* m& B( _% o
8 L" O8 B& b( c9 {. ]7 A所以就到处问嗄D参数设置嚟参考嗄~~~

hjmdm 发表于 2008-7-21 09:48:08 | 显示全部楼层
好用麽?关键系速度如何?

wendy0518 发表于 2011-10-3 22:43:15 | 显示全部楼层
遲D我會試下睇好唔好用~ ^^