[每日闲聊] 对数字电视嘅不安!

netasa 发布于2008-4-17 02:20 3924 次浏览 26 位用户参与讨论   [复制分享主题]
今日到我依边嘅小区进行数字电视整转优惠期。   机顶盒不用比钱就可以领到,不过月租增加了二份一。 仲要签定使用数字电视使用协议6年后先有机顶盒嘅所有权!?   不足6年要负折旧费。   机顶盒三包只有一年?!   要用6年包一年 其余果5年心惊啊,坏左要比钱整!
( ?' W# D( t3 A8 {
$ J8 H+ A; B' }. S当领到机顶盒后,睇左下个盒,比想象中还要差,做工同山寨厂无太大分别!  虽然输出口类型众多,包括:VGA、S-VEDIO、色差、视频X2 、之但係无话是否可以同时全部使用。 由于未安装,所以实际使用感觉留待下次写。 不过总体感觉就觉得一个“玩具”!!  
3 h: {8 p+ S+ w6 x/ E' C9 N( d4 D$ j3 {% G8 n) e
所以我好钟意SONY果D咁嘅外企,就算做D玩具(PSP)出嚟都感觉得十分高贵靓丽!
5 `5 h, i* ~0 i2 k- j8 Y  ~
! D' q4 t* X+ A1 s- m4 n6 v% h7 l) c不过话番转头,唔知D广告会唔少咁D呢,如果係嘅话对录影都叫有D好处嘅。 话晒咁多输出类型可选,点录都得啦!!
: S! B+ |+ z% @( Q. o6 m) e6 S) X% O# n0 a: i: i  {: W( o# Y
讲真,我真係唔情愿去转数字电视嘅,比起要装VISTA就要升级部电脑更唔情愿!   不过有D嘢就係石扎死蟹咯。

已有(26)人评论

tandong 发表于 2008-4-17 08:48:12 | 显示全部楼层
呢只蟹吃数字电视先啊!写番份报告來啊!
Laputa81 发表于 2008-4-17 10:13:34 | 显示全部楼层
对喱家嘢无乜好感~~~
9 R5 {" E* ]' B0 d2 @
+ @7 y# W! |: A0 z" _( J不过睇描述觉得个盒仔一年都捱唔到······
* B% u- W: R$ F8 [
8 y0 K: T2 G5 J- P或者啱啱过咗一年就~~~~~拉柴~~~
abc-like 发表于 2008-4-17 10:47:11 | 显示全部楼层
又係機頂盒
平常心 发表于 2008-4-17 11:09:18 | 显示全部楼层
本来就系免费变收费再加上现在变成硬摊派,8 ~" H2 }( N+ C. _% F
' O* R: x- ]# }8 j! ?! h& r
原谅有线,没人装,物价升.人员多.闲人广,要摊派.你要比.逆来受.当善事,气心留.睇吾到,日子好.  m  s6 ?+ a# W. Y, t3 I: d5 ]* O
6 x/ y5 y6 [! M- ?2 ]" s, V* N/ {
Kiver 发表于 2008-4-17 13:02:58 | 显示全部楼层
原帖由 netasa 于 2008-4-17 02:20 发表
  R; T) k5 b3 u) Q7 g今日到我依边嘅小区进行数字电视整转优惠期。   机顶盒不用比钱就可以领到,不过月租增加了二份一。 仲要签定使用数字电视使用协议6年后先有机顶盒嘅所有权!?   不足6年要负折旧费。   机顶盒三包只有一年?!   要用 ...
3 d$ I7 f1 Q2 q3 l0 r& Z. M' u5 Y- i

2 M1 {" I( w# c% u) g8 o可以讲你知,广告是有增无减的/ l& z4 }- e6 O
连转台都可以弹广告出来的
2 N- k- ?! y+ A, Y% Q1 g
4 R4 k6 s5 d4 B0 J% ]; v+ Y同时录影?  S6 A7 a- i1 i1 B- g, r. B* s! T
又要配多一个机顶盒了/ A& I9 L. N6 I/ _# O
因为机顶盒里有一张智能磁卡识别身份的' O% t1 J  L5 m/ k+ _, ~+ y/ u/ p# j
不然有盒无卡一样用吾到
平常心 发表于 2008-4-17 15:28:43 | 显示全部楼层
要有卡?要充值定要充积分?睇电视啫,每包月最高收20人仔,当然送机顶盒,老实讲句,本来就免费收咗咁多年,赚到肚圆肠肥,少搞呢花样.
Kiver 发表于 2008-4-17 22:47:09 | 显示全部楼层
原帖由 平常心 于 2008-4-17 15:28 发表
2 N( v  c% T) L+ h4 E要有卡?要充值定要充积分?睇电视啫,每包月最高收20人仔,当然送机顶盒,老实讲句,本来就免费收咗咁多年,赚到肚圆肠肥,少搞呢花样.
% o& B8 e  l# w, A. ^' }

$ Y# O3 c1 W/ t; B5 _系有张智能磁卡在里面的7 K( x& ^2 k+ D3 p  @9 O0 N: R) W
用来识别身份的9 x9 r8 T; s( D# q5 Z0 V

/ `1 ]2 k' ~8 S当你没有交费时就直接停了你的信号! E( s6 d6 c# H  l  A
就是通过那卡我识别身份来决定让你收吾收到信号的  {7 p. Z8 h, f+ x
; r/ Q) ^' H5 r, z* M4 ~- O+ R
所以买台数字电视回来一样接天线是收不到数字信号的& G9 Y: m+ U! W/ _' w) f$ v
证据表明就是在骗钱
平常心 发表于 2008-4-17 23:51:31 | 显示全部楼层
就算没顶盒,吾交费一样睇吾到,为咗收钱,没所不用其技.几时先有免费TVB,我搞错,本来就系免费,
netasa 发表于 2008-4-18 03:19:11 | 显示全部楼层
原帖由 Kiver 于 2008-4-17 13:02 发表
! W( O/ N' {" t& e2 [% W* M
1 m+ L: x- s: T! p
5 w" F+ L" d0 u  b0 O( m可以讲你知,广告是有增无减的
; t+ z2 _/ q' T连转台都可以弹广告出来的
" q: e8 l  ]# |- s' R: F( S1 s( e: w  N7 {2 `& @% g! I" U0 m
同时录影?
) u4 t( A$ s1 g/ @/ s又要配多一个机顶盒了, d! a. B/ k* }; I( b- |1 i
因为机顶盒里有一张智能磁卡识别身份的
0 l0 p) R8 E8 T% \, W- g1 M/ H. `, ?不然有盒无卡一样用吾到

9 h  j; r7 _2 {6 ^. X7 A) x  l3 k6 g' M- d
果个卡我早就知。 不过果个嘢可能唔多重要,我付费係一年嘅,张卡无必要记录D咩。再讲唔係通过银行自动转账嘅咩! 我谂个卡係个ID标识同埋积分记录,记录用嚟睇付费频道和付费电影所须嘅分或钱。 ; p7 N5 G3 \+ ?8 }

: T$ u8 k& `8 s8 `# h6 P$ G至于录影方面,我希望机后面咁多个接口係可以同时输出嘅,如果一次只能用一个接口输出就麻烦好多了。 再者广告方面唔好断到正常剧情就得了。多D广告都无所谓。 不过就算个机顶盒点样限制我一样可以录,我部电视係具备视频输出嘅,睇佢走得去边!!
紫舞枫林 发表于 2008-4-18 08:12:32 | 显示全部楼层
我住深圳,哩边统一都要换数字电视,可能有两三年了,总之我觉得用佐好耐。
  E9 j; H# ~8 u; j' s' P2 M8 g$ H+ T2 |; M, B0 q0 d5 J
其实无么唔同咯,只系电视频道多佐D,同埋有好多收费频道····
netasa 发表于 2008-4-18 08:59:02 | 显示全部楼层
原帖由 紫舞枫林 于 2008-4-18 08:12 发表 $ v$ ~3 c5 {% r( H! x* F# J5 l
我住深圳,哩边统一都要换数字电视,可能有两三年了,总之我觉得用佐好耐。
, H5 O' b# T+ F4 Y- D: g( k, N8 d  @" G
其实无么唔同咯,只系电视频道多佐D,同埋有好多收费频道····

, \' r  g4 a) c0 m7 t/ `# T( n( q. f0 K) |+ ?; L
咁样你个机顶盒有无试过坏啊!? ; z% K. Y( \  c7 h

5 ?% y( K- J0 W- S2 L个界面搞到鬼咁复杂,屋企D老人家都唔识得用啊。 晕!   
123下一页