[吃喝玩乐] [灌水式讨论] 你地嘅脑历!!

netasa 发布于2007-1-12 19:30 2025 次浏览 35 位用户参与讨论   [复制分享主题]
<p>依个我谂唔使去电脑区嘅,大家当倾下计。  讲下你地接触过电脑嘅经历啦!我就用过好多电脑,不过自己拥有嘅就唔多啦,而且都係D渣机!! 以下我嘅部份脑力啦!!  嘻嘻大家都嚟讲喔!!!</p><p><font color="#cc3333">红色的係后期升级的。</font></p><p>P2 400 超频到 550  SOL1 L2-512K  <font color="#cc3333">P3M 800 128K SOL1</font><br/>64M内存                   <font color="#dd2222">192M内存</font><br/>BX440U主板                 <font color="#d52b2b">主板升级BIOS支持60G-175G硬盘同埋新CPU</font><br/>Cmedia声卡 立体声2CH           <font color="#dd2222">Cmedia声卡 6CH 带光纤模块<br/></font>MAXTOR G200显卡带S端子输出        <font color="#d52b2b">改G400S</font><font color="#d52b2b">端子连接25吋电视输出</font><br/>IBM 1.7G IDE硬盘             <font color="#cc3333">增加一个SCSI硬盘及80M嘅卡 18G 10000转(二手)</font><br/>IMATION 52X光驱              <font color="#cc3333">增加一个先锋18XDVD光驱</font></p><p>后期其他增加:NEC-USB2.0扩展卡、USB红外、RTL8139 LAN网卡、PS游戏手柄转接线</p><p><font color="#000000"><strong>依部嘢,係亲戚响单位度挞出嚟比我用嘅。因为有部份坏嘅所以就要自己去加零件,加左个G200 同埋个硬盘(果时硬盘贵,只能买个2手嘅仲要係好细容量!IBM贵D不过有安全感。事实上到现在都仲用紧,用嚟装音乐歌之类。) 到宜家仲响厅度用嚟听下歌,睇下碟,有人嚟时玩下GAME,上下网咁啦! 话晒自己第一台电脑唔舍得比人,卖又唔值钱!自己留住用。</strong></font></p><p>C2 600超至800  SOL1(被人骗了话係P3的) <br/>128M                       <font color="#d52b2b">256M</font><br/>VIA阿波罗2PLUS  <br/>自己带Cmedia声卡 环回立体声5.1CH<br/>TNT2 M64 32M                 <font color="#d52b2b">小影霸GF2显卡<br/></font>万拓15G 硬盘                  <font color="#cc3333">增加左个希捷7200 4 20G</font><br/>SONY 48X光驱                  <font color="#e61a1a">增加台电嘅COMBO</font><br/>RTL8139 LAN网卡</p><p><strong>又係一部唔值钱嘅玩具,不过依部嘢係第一部自己真金白银买嘅电脑。之前仲係C500嘅U慢得交关! 之后想买P3不过唔识分又比人扼!!宜家无咩用装左个2000S做服务器,咩服务?唔讲你地知!不过好多时下载上传都用依部嘢,主要係省电又够静!<br/></strong></p><p>毒龙1 700<br/>128M<br/>SIS962<br/>自带显卡 SIS730S<br/>自带声卡 AC97(SIS) <br/>自带LAN (SIS)<br/>三星48X光驱<br/>万拓15G 硬盘   </p><p><strong>硬盘对调换左火球15G硬盘之后成套比左阿妹用,佢果时上初中应该够用咯。显示器佢地自己买,后嚟买左台15吋嘅可以睇电视嘅,不过电脑份辩率只可以上到800X600 晕!我觉得只可以讲係监视器咯!SONY的!!</strong></p><p>CD331 2.66G<br/>512M DDR2(256X2)<br/>945G (2手板)  <br/>声显网全自带(ALC883 100M LAN)<br/>80G西数+20G移动硬盘<br/>LGDVDRW光驱</p><p>后期其他增加:电视卡、NEC1394扩展卡、WIFI无线网卡、</p><p><strong>移动硬盘去个朋友度抢嘢移动方便好多!!感觉上CD同C4分别上唔会有太大,不过超频后真係快好多咯, 压片都几快!64位支持都係一个因素。 不过宜家嚟讲应该係比较慢嘅机咯!</strong></p><p>仲有部笔记部,老豆用多嘅,就唔多讲咯。</p>

已有(35)人评论

Kiver 发表于 2007-1-12 19:33:47 | 显示全部楼层
<div class="msgheader">QUOTE:</div><div class="msgborder"><b>以下是引用<i>netasa</i>在2007-1-12 11:30:49的发言:</b><br/><p>依个我谂唔使去电脑区嘅,大家当倾下计。  讲下你地接触过电脑嘅经历啦!我就用过好多电脑,不过自己拥有嘅就唔多啦,而且都係D渣机!! 以下我嘅部份脑力啦!!  嘻嘻大家都嚟讲喔!!!</p><p><font color="#cc3333">红色的係后期升级的。</font></p><p>P2 400 超频到 550  SOL1 L2-512K  <font color="#cc3333">P3M 800 128K SOL1</font><br/>64M内存                   <font color="#dd2222">192M内存</font><br/>BX440U主板                 <font color="#d52b2b">主板升级BIOS支持60G-175G硬盘同埋新CPU</font><br/>Cmedia声卡 立体声2CH           <font color="#dd2222">Cmedia声卡 6CH 带光纤模块<br/></font>MAXTOR G200显卡带S端子输出        <font color="#d52b2b">改G400S</font><font color="#d52b2b">端子连接25吋电视输出</font><br/>IBM 1.7G IDE硬盘             <font color="#cc3333">增加一个SCSI硬盘及80M嘅卡 18G 10000转(二手)</font><br/>IMATION 52X光驱              <font color="#cc3333">增加一个先锋18XDVD光驱</font></p><p>后期其他增加:NEC-USB2.0扩展卡、USB红外、RTL8139 LAN网卡、PS游戏手柄转接线</p><p><font color="#000000"><strong>依部嘢,係亲戚响单位度挞出嚟比我用嘅。因为有部份坏嘅所以就要自己去加零件,加左个G200 同埋个硬盘(果时硬盘贵,只能买个2手嘅仲要係好细容量!IBM贵D不过有安全感。事实上到现在都仲用紧,用嚟装音乐歌之类。) 到宜家仲响厅度用嚟听下歌,睇下碟,有人嚟时玩下GAME,上下网咁啦! 话晒自己第一台电脑唔舍得比人,卖又唔值钱!自己留住用。</strong></font></p><p>C2 600超至800  SOL1(被人骗了话係P3的) <br/>128M                       <font color="#d52b2b">256M</font><br/>VIA阿波罗2PLUS  <br/>自己带Cmedia声卡 环回立体声5.1CH<br/>TNT2 M64 32M                 <font color="#d52b2b">小影霸GF2显卡<br/></font>万拓15G 硬盘                  <font color="#cc3333">增加左个希捷7200 4 20G</font><br/>SONY 48X光驱                  <font color="#e61a1a">增加台电嘅COMBO</font><br/>RTL8139 LAN网卡</p><p><strong>又係一部唔值钱嘅玩具,不过依部嘢係第一部自己真金白银买嘅电脑。之前仲係C500嘅U慢得交关! 之后想买P3不过唔识分又比人扼!!宜家无咩用装左个2000S做服务器,咩服务?唔讲你地知!不过好多时下载上传都用依部嘢,主要係省电又够静!<br/></strong></p><p>毒龙1 700<br/>128M<br/>SIS962<br/>自带显卡 SIS730S<br/>自带声卡 AC97(SIS) <br/>自带LAN (SIS)<br/>三星48X光驱<br/>万拓15G 硬盘   </p><p><strong>硬盘对调换左火球15G硬盘之后成套比左阿妹用,佢果时上初中应该够用咯。显示器佢地自己买,后嚟买左台15吋嘅可以睇电视嘅,不过电脑份辩率只可以上到800X600 晕!我觉得只可以讲係监视器咯!SONY的!!</strong></p><p>CD331 2.66G<br/>512M DDR2(256X2)<br/>945G (2手板)  <br/>声显网全自带(ALC883 100M LAN)<br/>80G西数+20G移动硬盘<br/>LGDVDRW光驱</p><p>后期其他增加:电视卡、NEC1394扩展卡、WIFI无线网卡、</p><p><strong>移动硬盘去个朋友度抢嘢移动方便好多!!感觉上CD同C4分别上唔会有太大,不过超频后真係快好多咯, 压片都几快!64位支持都係一个因素。 不过宜家嚟讲应该係比较慢嘅机咯!</strong></p><p>仲有部笔记部,老豆用多嘅,就唔多讲咯。</p></div><p>哗</p><p></p><p>果然可以开电脑博物馆了`</p>
abc-like 发表于 2007-1-12 20:17:39 | 显示全部楼层
<div class="msgheader">QUOTE:</div><div class="msgborder"><b>以下是引用<i>红枫</i>在2007-1-12 11:33:47的发言:</b><br/><p>哗</p><p></p><p>果然可以开电脑博物馆了`</p></div><p></p><p>以前d舊機,聽d前輩講真係可以用上10年架!</p><p>但好貴貴,前輩話:當時最新既386++埋埋成2萬幾蚊!</p>
huang 发表于 2007-1-12 20:20:11 | 显示全部楼层
厉害,有D都未见过架
tandong 发表于 2007-1-12 20:37:36 | 显示全部楼层
5台机啊!我还有台老爷机,有时用下啦!!
Kiver 发表于 2007-1-12 20:44:18 | 显示全部楼层
<div class="msgheader">QUOTE:</div><div class="msgborder"><b>以下是引用<i>tandong</i>在2007-1-12 12:37:36的发言:</b><br/>5台机啊!我还有台老爷机,有时用下啦!!</div><p></p>我都系得3台~
tandong 发表于 2007-1-12 21:20:34 | 显示全部楼层
<div class="msgheader">QUOTE:</div><div class="msgborder"><b>以下是引用<i>红枫</i>在2007-1-12 12:44:18的发言:</b><br/><p></p>我都系得3台~</div><p>你个3台火力猛D!!</p>
Laputa81 发表于 2007-1-12 21:51:20 | 显示全部楼层
<p>讲落悲惨~~</p><p>2000年啱啱接触PC个时用嘅喺:</p><p>赛扬366(唔知喺第几代咯) SDR 32M 硬盘10.2G 其他内置~~~</p><p>软驱、光驱喺一般嘅东西~~~~</p><p>慢到呕电·······</p><p>后尾内存降价(相对平咗但喺都仲颇贵~~~)</p><p>嗱嗱声加咗条64M上去····</p><p>换埋cpu风扇将cpu超到550~~~</p><p>觉得都仲用得嗄········</p><p>不过部脑唔喺我嘅~~~</p><p>&nbsp;</p><p>到03年暑假先买自己部脑用到咿咖~~~</p><p>P4 2.4 DDR400 256X2双通道 80G硬盘······</p><p>越嚟越发觉唔多够用······</p>
quill 发表于 2007-1-13 03:16:39 | 显示全部楼层
<p>我的经历只有两太电脑~~~~</p><p>所以区别不太大</p>
AWP 发表于 2007-1-13 04:27:01 | 显示全部楼层
<p>99年买噶</p><p>C300A CPU 32M内存 10G硬盘</p><p>用咗几个月到就买多一条128MSD内存...........</p><p>现在就用梗噶技嘉815EP </p><p>CPU:C3 1G</p><p>512M内存 160G硬盘 GF2 32M显卡(不过有部分就是我表弟唔要就自己用了)</p>
yjb338 发表于 2007-1-13 04:42:43 | 显示全部楼层
<p>我一台都没啊!!全部都係一件一件买返屋企自己装噶~~~</p><p>我就得一大堆电源.内存.CPU同埋主板...如果要合,都可以合成4台噶~~~</p>6 ?2 L5 [, a2 A. g" e$ Z
" R" J7 R8 e) R
AWP 发表于 2007-1-13 05:11:36 | 显示全部楼层
<div class="msgheader">QUOTE:</div><div class="msgborder"><b>以下是引用<i>yjb338</i>在2007-1-12 20:42:43的发言:</b><br/><p>我一台都没啊!!全部都係一件一件买返屋企自己装噶~~~</p><p>我就得一大堆电源.内存.CPU同埋主板...如果要合,都可以合成4台噶~~~</p><br/></div><p>咁你都几厉害下~~</p>
123下一页