[求助]我想问问双声道的节目怎么录下来

supernets 发布于2005-3-13 23:11 3390 次浏览 16 位用户参与讨论   [复制分享主题]
<P>看双声道的节目需要什么支持吗?就例如现在TVB放的钢之炼金术师</P>

已有(16)人评论

leonfeng 发表于 2005-3-14 00:08:58 | 显示全部楼层
<P>哩个问题相信喺香港果边先係咁啊!香港果边可以调两种声啊!</P><P>国内就无哩个问题嘞!</P>
fung1185 发表于 2005-3-14 02:59:20 | 显示全部楼层
<P>這是tv card 的問題</P><P>我張tv card 支援nicam</P><P>所以只要聲音用立體聲就錄到雙語</P><P>相反,單聲道......我不知道是左or右</P>
Kiver 发表于 2005-3-19 02:16:41 | 显示全部楼层
<P>问高手吧..</P><P>我不知道</P>
ekj 发表于 2005-3-19 08:15:51 | 显示全部楼层
<P>咁要张卡支持 nicam 即系丽音啰</P><P>另外...都仲要睇你个电视信号支唔支持先得......</P><P>当然.如果系香港应该得......大陆..部份地区可能唔得..特别系镇区信号.......可能部份台唔支持....</P><P>我呢边就以前得....而家唔得咗....</P>
supernets 发表于 2005-3-20 00:59:18 | 显示全部楼层
<DIV class=quote><B>以下是引用<I>fung1185</I>在2005-3-13 18:59:20的发言:</B>4 G/ F! L) P6 R) d7 m# m

% Z! B0 n6 m% T6 I, ?3 q( y9 u<P>這是tv card 的問題</P>
! F6 Q7 E7 ^, M& D<P>我張tv card 支援nicam</P>
& c0 g( D/ R/ B3 i1 ~7 G<P>所以只要聲音用立體聲就錄到雙語</P>/ O+ O& p" R$ A3 T& Y* y0 r/ i
<P>相反,單聲道......我不知道是左or右</P></DIV>
7 S/ O$ s8 v& }" w9 X( R9 u! R<P>你的钢之炼金术师是怎样做的?先用录象带录下来然后用录象机回放,通过TV Card转成大容量的AVI,然后再用编码软件将AVI容量缩小还是直接用TV card连到TV输入上就能直接压成现在那个大小?还有你的TV Card是什么价位的、什么牌子?</P>
fung1185 发表于 2005-3-20 01:36:31 | 显示全部楼层
<P>很簡單的</P><P>首先如常用電腦錄影電視(即時),因為一般都設定為立體聲</P><P>所以就錄到雙語(因為TVB播雙語是把聲音分左or右)</P><P>通常錄影都連廣告</P><P>錄影完畢之後的RAW大約1.5GB 左右(連廣告)</P><P>FORMAT 為MPEG-1(6000KBPS)</P><P>然後將這個RAW剪輯後</P><P>用WINAVI 轉成AVI (用TMPGENC轉 不能用WMP選擇聲道)</P><P>我的TV CARD 隨機附有,所以唔知</P>
supernets 发表于 2005-3-20 08:11:17 | 显示全部楼层
<DIV class=quote><B>以下是引用<I>fung1185</I>在2005-3-19 17:36:31的发言:</B>7 Q3 I( M6 ?$ x% [/ [# {

0 k  F1 @9 i/ ?3 g8 @" W1 m$ ^<P>很簡單的</P>+ G6 ?7 C7 D0 m# F
<P>首先如常用電腦錄影電視(即時),因為一般都設定為立體聲</P>  O* Y! c6 G4 i% d
<P>所以就錄到雙語(因為TVB播雙語是把聲音分左or右)</P>
# Q1 S# m3 N, J$ M9 ?<P>通常錄影都連廣告</P>4 m. ?  t- p% t6 B
<P>錄影完畢之後的RAW大約1.5GB 左右(連廣告)</P>5 B3 \( Y) ^- E" r: R( u$ }
<P>FORMAT 為MPEG-1(6000KBPS)</P>
7 \7 _) C- {8 i8 a+ ?$ x- }+ p) a$ O<P>然後將這個RAW剪輯後</P>
" ]/ n" e6 z, c<P>用WINAVI 轉成AVI (用TMPGENC轉 不能用WMP選擇聲道)</P>8 r% d# Z. G4 p; B+ }
<P>我的TV CARD 隨機附有,所以唔知</P></DIV>
) q& K% `- b$ \+ V0 K<P>哦,原来如此,剪辑1.5G是不是很费时啊?画质还是很清晰的说</P>
fung1185 发表于 2005-3-20 15:53:30 | 显示全部楼层
<P>一般了</P><P>快就15min完成</P><P>(這集鋼鍊錄影失敗了,少左10秒)</P>
leonfeng 发表于 2005-3-22 21:04:05 | 显示全部楼层
<P>咁妳录出来嘅文件係唛嘢格式架?RAW係唛嘢格式啊?</P><P>唔怪得会咁清啦!MPEG-16000KBPS</P><P>一般压成MPEG-2就已经係DVD咁嘅画质架嘞!</P>
全職獵人 发表于 2005-3-24 10:16:16 | 显示全部楼层
<P>電視卡係咪好似電視咁  可以當電視機用  睇TV 唔開電視機</P>
fung1185 发表于 2005-3-25 00:11:12 | 显示全部楼层
<DIV class=quote><B>以下是引用<I>leonfeng</I>在2005-3-22 13:04:05的发言:</B>
$ v2 h0 Q$ U4 y, q$ e' p) r6 ]. G9 C8 B  t
<P>咁妳录出来嘅文件係唛嘢格式架?RAW係唛嘢格式啊?</P>2 _9 J' P% T1 i0 `( |8 |
<P>唔怪得会咁清啦!MPEG-16000KBPS</P>4 e& [6 L' |" o+ ]) v
<P>一般压成MPEG-2就已经係DVD咁嘅画质架嘞!</P></DIV>1 B0 V: V7 I) C, h% A
<P>我本身可以錄影到MPEG-2(max 8000kbps)% z+ s5 c9 s  X7 I
<P>不過沒有MPEG-2 的code
9 o5 ^, r& o* R9 B<P>錄影到but 壓縮不到</P>
12下一页