新年快到,大家小心D一百蚊啊!!

fender 发布于2005-1-16 10:56 865 次浏览 17 位用户参与讨论   [复制分享主题]
<P>唉.......</P>" i7 w$ W; I2 b* W5 r! |* C
<P>事发经过就系咁:</P>
8 c7 d; q3 L8 e( P4 ^<P>我同朋友今日系广州办完货,想坐火车返深圳,但人好多,好乱,好恐怖</P>% S& v- c4 x8 f9 ~' T: v
<P>所以就揾直通车坐啦,行行吓,突然有条友,有张工作证嘅</P>0 T3 T3 J  r' V' }$ }
<P>同我地讲边度有得买票,好热心咁带我地去,我諗:无事献欣勤,唔方好野</P>
4 O; i2 U7 d% Z* [& D- C( C5 q4 Y) q/ r3 K<P>諗住有5个人,有咩事可以搞掂佢先</P>2 N0 w3 }* [, o  i7 n$ M
<P>佢带我地来到一间士多咁嘅物体,话同条7头买票,</P>9 W6 M" v. \5 d% ~$ j& x# M' @
<P>之后7头问我几多人,我话5个,佢就话300蚊啦</P>
# N8 \) o! F: b, p  o<P>事件开始啦,我拿出300蚊来,佢就话有两张特别新,拿D旧D比佢</P>
2 T$ W1 e9 J5 F5 S: w9 [( g$ A<P>我拎住好多野,好累,好眼训,就諗:拿迷拿咯</P>) d. k# R# \4 q- j- d
<P>我就DUP低头,抄银包,比两张100蚊佢,就话:都系差唔多新,无旧呀</P>5 i$ g% b% J1 L, g4 p$ O1 t
<P>条7头就话算,比返2张100蚊我,</P>
' V) z! I& l3 K" V) a/ N<P>带工作证条友系咁催我地快D,话车就开,</P>
. j# @! i' a/ m9 l$ [<P>我将两张100蚊代入银包时先发现,点解张钱咁滑嘅?仲有油印纸味?</P>
6 R9 v3 p) i# d9 C4 p<P>哎!!我终于知道我"赖"左野,已经比7头换左假钱!!!</P>9 E8 {0 r$ i4 H$ E1 [! {% `$ ?
<P>但系车真系就快开,同埋离开间野有一段距离啦</P>( q5 C5 {5 o' s8 b
<P>我即刻问带工作证条XX系迷条7头换左D假钱来</P>
( K  R" w* E2 `7 D, u3 ~<P>佢就系咁话唔系唔系,系咁讲车就快开,系咁帮我地拿D货去车站.......</P>
' x5 X) @2 ~" b8 q3 A<P>我地真系赶时间返深圳,所以都无去追究</P>
+ m* O) O6 m" Y6 K: x* S<P>追究都无用,证据又唔够,报公安都唔会有用,因为大家都好了解大陆D公安.....</P># t$ b7 G1 t$ P' `  g
<P>上旅游巴后,架车好快就开左啦</P>
. `9 c* F" Z, @3 @<P>我地就觉得好火,火到咩咁,但系无用,又唔知间野咩名,咩地址.....</P>
, J6 `7 z5 Q* J/ }<P>静左一阵,我地就觉得嗰200蚊就当大家买个教训</P>
1 }- O0 t+ J* L  ^! h$ j$ V. I<P>我自愿话呕返200蚊出来,个个都话唔洗,当系公数嘅,个个都有责任..</P>
# @# R6 b. i# o) i, \' {<P>我地心情复杂嘅同时又渐渐对广州呢个地方反感......</P>
. m9 U- r4 }8 l* W  D
- }, {5 O) w& w

已有(17)人评论

fender 发表于 2005-1-16 11:04:44 | 显示全部楼层
<P>间野个位置大约就系广州火车站,</P><P>附近个汽车站(可以坐直通车返深圳嘅,唔记得叫咩名)</P><P>过条马路,再走一阵</P><P>大家小心......</P><P>唔只呢间野,任何地方都系啊</P>
Kiver 发表于 2005-1-16 11:15:50 | 显示全部楼层
<P>不只是100,5RMB都很多是假的</P>
anglevil 发表于 2005-1-16 16:07:06 | 显示全部楼层
<DIV class=quote><B>以下是引用<I>红枫</I>在2005-1-16 3:15:50的发言:</B>" ^8 H8 `- n1 f' o# P, Z

0 b: e3 l( Y& O- X5 I( q<P>不只是100,5RMB都很多是假的</P></DIV>& t) [9 c- z6 F4 A. `0 Q# N
<P>吾系挂。5RMB!!!死拉,我一向都无理D钱葛真假,我系有钱就收葛一类人!</P>
badboyana 发表于 2005-1-16 20:38:38 | 显示全部楼层
<P>最多假钱系一蚊硬币啊~~~~~~~~~</P>
AWP 发表于 2005-1-16 20:48:09 | 显示全部楼层
<P>哇,一蚊硬币都有假呀~~~~</P><P>我衣家先知道有嚟回事喔,甘点知道个一蚊硬币系假币呀????</P>
蚊滋仔 发表于 2005-1-16 23:19:36 | 显示全部楼层
<P>有人话帮手买票嘅,我从来都无理会佢地!</P><P>唯有当买个教训咯</P>
蚊滋仔 发表于 2005-1-16 23:20:36 | 显示全部楼层
<DIV class=quote><B>以下是引用<I>badboyana</I>在2005-1-16 12:38:38的发言:</B>/ i8 F: O2 k) w$ {0 b
3 K( f7 u- d: N; C
<P>最多假钱系一蚊硬币啊~~~~~~~~~</P></DIV>' a& Y9 l2 e' B! s2 B6 I1 a
7 Q9 Z  i1 c8 a" b6 t7 a# B; r
系咯,家阵听闻公交车收到好多假银纸
玻璃樽 发表于 2005-1-16 23:54:46 | 显示全部楼层
<P>年尾时份,真系乜人都有呀.出街小心D野呀</P><P>我都"赖"过野啦</P>
蚊滋仔 发表于 2005-1-17 02:50:57 | 显示全部楼层
班衰人要揾钱返去过年,大家出入真係要小心啊
猎人J 发表于 2005-1-17 03:45:34 | 显示全部楼层
<P>衬你5觉意就来噶喇~~小心D!</P><P>总之一句~小心为上!</P>
tank11289 发表于 2005-1-17 04:32:50 | 显示全部楼层
<P>依家咩面值既RMB都有人假啦。不过听过系1文鸡个D眼仔假得最多。</P>
12下一页