[每日闲聊] 令你触景生情的地方

Kiver 发布于2024-3-19 20:23 1299 次浏览 338 位用户参与讨论   [复制分享主题]
klozepyj 发表于 2024-5-15 20:38:18 | 显示全部楼层
adhk 发表于 2024-5-15 16:295 W2 l: m6 q4 x. x4 H
我反而奇怪點解一個人嘅決定要勞師動眾, 用勞民傷財形式要人舉手同拍手去支持, 外國當然係經議會通過立法 ...
5 w1 K9 u* y' C# t
哈哈 人治是咁 你睇睇第一代既leader就知道 全国都围住佢一个唔知咩决定 搞到乱糟糟

adhk 发表于 2024-5-15 16:29:29 | 显示全部楼层
klozepyj 发表于 2024-5-14 23:18
* B  d2 S3 {7 H所以其实都几好奇 外国政府用咩方式做到上传下达

6 L/ {$ R, E4 C: B$ `: j$ Z我反而奇怪點解一個人嘅決定要勞師動眾, 用勞民傷財形式要人舉手同拍手去支持, 外國當然係經議會通過立法後執行, HK以前都係咁

klozepyj 发表于 2024-5-14 23:18:18 | 显示全部楼层
adhk 发表于 2024-5-14 17:25
; u2 |% Z6 G. J2 x% m4 w8 {' e大國就係最鍾意開會, 一年開幾個, 次次開親市面又要封禁, 到處都要嚴查, 影響哂啲生產力唔止, 重攪亂經濟 ...
: r3 h+ p1 W0 L* H. g/ @/ P
所以其实都几好奇 外国政府用咩方式做到上传下达

adhk 发表于 2024-5-14 17:25:23 | 显示全部楼层
klozepyj 发表于 2024-5-14 13:46  ?" R- F/ E+ a" j7 F* [
无咗疫情 然后奇奇怪怪既嘢又开一轮会

- z  T$ d( x& s8 x' r! u大國就係最鍾意開會, 一年開幾個, 次次開親市面又要封禁, 到處都要嚴查, 影響哂啲生產力唔止, 重攪亂經濟同民生

klozepyj 发表于 2024-5-14 13:46:28 | 显示全部楼层
adhk 发表于 2024-5-14 08:51( Y" C$ ~, G. d+ Z9 I
開會, 自保, 生產力就咁被虛耗哂
3 E9 n2 r& r0 I1 U3 r& u
无咗疫情 然后奇奇怪怪既嘢又开一轮会

adhk 发表于 2024-5-14 08:51:31 | 显示全部楼层
klozepyj 发表于 2024-5-13 21:44$ d/ N: L+ F; ^& D+ H
梗是啦 精力有限 大家自保都用晒啲力了
3 D, y. J3 c' F4 w4 h
開會, 自保, 生產力就咁被虛耗哂

klozepyj 发表于 2024-5-13 21:44:57 | 显示全部楼层
adhk 发表于 2024-5-13 10:48
* ?* D3 m7 K% x) k6 k' C樣樣由上而下真係會有好多問題發生, 下邊啲人做嘢就會求求其其, 無咗自發性 ...

" K% {1 x* ?5 X0 z  K' a梗是啦 精力有限 大家自保都用晒啲力了

adhk 发表于 2024-5-13 10:48:06 | 显示全部楼层
klozepyj 发表于 2024-5-13 08:55
# I, {4 u- ^, E9 l# j呢啲嘢都是由上而下 个个都觉得唔安稳 自然要收收埋埋

3 P* T5 }9 N5 C  `" @樣樣由上而下真係會有好多問題發生, 下邊啲人做嘢就會求求其其, 無咗自發性

klozepyj 发表于 2024-5-13 08:55:29 | 显示全部楼层
adhk 发表于 2024-5-11 15:11/ H# ?7 Z3 ?2 Q1 n9 \; Y
而家國內政治形勢複雜, 係朝不保夕情況下, 個個都自顧不下, 當然好難可以交心啦  ...
+ L3 p1 t, w, S) _/ h
呢啲嘢都是由上而下 个个都觉得唔安稳 自然要收收埋埋

adhk 发表于 2024-5-11 15:11:28 | 显示全部楼层
klozepyj 发表于 2024-5-11 13:50
. c, Z* w. }% s  B( R6 A) d+ H) a目前同事都仲无一个是真朋友 可能是我既问题

$ x( R% S5 }/ t# h7 |" U而家國內政治形勢複雜, 係朝不保夕情況下, 個個都自顧不下, 當然好難可以交心啦

klozepyj 发表于 2024-5-11 13:50:01 | 显示全部楼层
adhk 发表于 2024-5-11 03:288 [, c3 [" c: _' _* I" I
人大咗朋友圈唔多唔少都變咗由同事組成, 又唔可以話完全唔交往嘅
3 A, Z3 s& W8 l. Y/ ]7 B! ~# e
目前同事都仲无一个是真朋友 可能是我既问题
4 h8 f; m1 r& {! G& `6 ~

adhk 发表于 2024-5-11 03:28:34 | 显示全部楼层
klozepyj 发表于 2024-5-10 21:09
" Q, ~/ S$ f9 P' b8 G1 ^7 G& f我觉得唔交都无所谓了 反正就是工作接触下为止

2 ?' I+ @9 @3 W% ~人大咗朋友圈唔多唔少都變咗由同事組成, 又唔可以話完全唔交往嘅