[每日闲聊] 接受高薪低值工作吗?

Kiver 发布于2022-6-7 09:30 8817 次浏览 113 位用户参与讨论   [复制分享主题]
HQS 发表于 2022-6-9 20:08:31 | 显示全部楼层
, ?, T# ^2 m: t7 N$ z* z3 h- T! H
rantarou 发表于 2022-6-9 18:20
6 z& f$ K4 u4 ?, p后生仔梗系要发下梦既,第时老左就想发都唔敢发了
' |* D: M' k7 V; J6 K/ y: H" }& Y
想到周星驰的电影,如果连梦想都没有,那和咸鱼有什么区别

HQS 发表于 2022-6-9 19:12:18 | 显示全部楼层
rantarou 发表于 2022-6-9 18:14% h. q' P: s- n, h5 m5 ~/ ~+ h
我仲谂到一个问题,就系待遇同福利都系一个因素,如果只罗1.8万,其它野乜都冇,都系制唔过 ...
$ E9 F% E" f3 M) M8 k
没对比就没伤害,像腾讯那些大公司,肯定比不上,那些大公司有午餐、交通通勤、住房之类的补贴,还有年终奖、公司股票、分红,社保、公积金都比较高。" d# m# R) W7 O
但是小公司这些都没有,社保、公积金都比较低。所以1.8万已经很高了

rantarou 发表于 2022-6-9 18:20:14 | 显示全部楼层
HQS 发表于 2022-6-9 18:07
% N! j, ?- ~5 G, |追什么梦想,年轻人头角狰狞,等他的冲动被磨平了,就不会再谈那些了

! w* \- b) Y/ y, M4 p后生仔梗系要发下梦既,第时老左就想发都唔敢发了

rantarou 发表于 2022-6-9 18:18:23 | 显示全部楼层
大天使007 发表于 2022-6-9 14:18, A6 D: q3 Z  A4 o# F& t. e
聪明~工作应该同梦想分开
0 S; t* }1 B$ N
我都系咁谂,但系如果梦想系自己在行既,作为工作都可以,如果系唔在行既就唔好了,因为唔在行,越做越唔好,就会怀疑自己,怀疑梦想

rantarou 发表于 2022-6-9 18:16:20 | 显示全部楼层
Zany 发表于 2022-6-9 09:00( }5 r& |7 y9 x' i, |: Q, H
我連車都冇啊, 呢種事我冇可能發生, 我只有坐過佢地車下班

8 F8 Z9 k3 u* L8 m, u7 Y8 E买车系负担,除非一定要,或者月入上万,如果唔系都唔想买

rantarou 发表于 2022-6-9 18:14:38 | 显示全部楼层
HQS 发表于 2022-6-8 16:118 s" U$ m2 b6 W- `6 A) x- q
所以我接受高薪低值的工作,反正我还有其他消遣
$ J' B: a' @4 k6 |2 a
我仲谂到一个问题,就系待遇同福利都系一个因素,如果只罗1.8万,其它野乜都冇,都系制唔过

HQS 发表于 2022-6-9 18:07:48 | 显示全部楼层
大天使007 发表于 2022-6-9 14:183 X. F, S0 R4 J7 n- g% E
聪明~工作应该同梦想分开
: f( Z& z* Y: J! g
唉,现在是两个都没有

HQS 发表于 2022-6-9 18:07:19 | 显示全部楼层
大天使007 发表于 2022-6-9 14:16, d' Z9 {/ [& g: r9 G2 x9 R# b
生活与梦想的问题- T" H% q% L5 e
人约长大约偏向生活,年轻人去追逐梦想吧

8 a& j5 e3 R9 l. X9 j* W, v追什么梦想,年轻人头角狰狞,等他的冲动被磨平了,就不会再谈那些了

HQS 发表于 2022-6-9 18:06:09 | 显示全部楼层
Zany 发表于 2022-6-9 09:00# W; o, X; G1 x% n  {% A5 B' f' ]
我連車都冇啊, 呢種事我冇可能發生, 我只有坐過佢地車下班
( j2 d, m9 A0 X7 ^
嗯,只是比喻啦,

rantarou 发表于 2022-6-9 17:21:46 | 显示全部楼层
hkgolden 发表于 2022-6-8 08:46
6 b9 l  t6 ~1 e9 k& b1 I1.8萬人民幣已經等於2.2萬港紙了,咁都不算高?
, ~& @4 e6 E2 b5 v/ C; b/ }
2.2万对于HK黎讲多唔多

rantarou 发表于 2022-6-9 17:19:43 | 显示全部楼层
Kiver 发表于 2022-6-7 15:15
, ^% [) f# h) d+ X5 A国内有几多人可以月薪过万的# c: r" ~9 _% E! O' h
. n) [0 s3 r) d1 @& E
好少伽咋

! Y6 ~8 Z0 ]0 `2 ^& r  C, \1 i月薪过万仲系好多既,睇乜野城市,在三线冇过万就多D

rantarou 发表于 2022-6-9 17:18:39 | 显示全部楼层

回帖奖励 +5 星梦社区币

Nana2411 发表于 2022-6-7 14:46# F% t0 _0 l( z( P! v' k
如果真的高薪當然可以接受啊, 只是1.8萬還不算高薪啊

7 M- |, Q" T& `- ]3 }4 ?1.8W已经系我既工资既几倍了,仲唔高