[其它更多] 2021年7月4日 勁歌金曲排名

miura 发布于2021-7-4 22:53 2444 次浏览 18 位用户参与讨论   [复制分享主题]
3 P5 r, j& ^0 |- M9 _8 ]
3 \) F+ r# c  ?  o2021年7月4日 勁歌金曲 翡翠台 晚上九點半播出
: @( H; X2 U# _- {7 n4 r
. ^6 m( S1 t0 P& R上台獻唱:$ r; k3 Q- S$ b! k' r
1、期間限定  $ y0 p& G) |! i- Y. y
主唱:石詠莉   作曲、作詞:KW 朱敏希、陳耀森) T# `1 w5 [( V: H  N; j

* A( _" C1 H8 F. M: b) d0 v, t# P2、佛系女孩
( q' s6 P- H3 k* v) ~  Y4 ~主唱、作曲:李妍  作詞:T-Rexx
* C$ u/ k* [0 b* J9 Z1 m5 \6 {+ @) `# y# A, c
5 K0 X& P3 q) i! I* {
前十位排名
" b' R2 t" M+ x% ]; G+ {10、我不是邱比特
* R- ?+ `' d! v  }% Z. Y" `" T1 h主唱:曾比特   作曲:ERIC KWOK   作詞:林若寧
  n, {/ ^) {( b/ F4 t2 ]  o$ w: v3 z* q! {4 v
9、康復期4 T" U2 F9 Z! f- e
主唱:施匡翹   作曲:楊鎮邦  作詞:林若寧
+ B" Y# L4 F8 @
1 R4 v8 `) M. N/ r7 W8、無聲浪
' [% c: w& j0 h- W% B' g主唱:黃妍  作曲:黃妍、溫翰文  作詞:王樂儀. c5 X3 q( ]/ d0 e. J7 b

! W* D2 Y8 L$ T7、只想你記得1 r+ g. ~) Y: E5 N2 P$ t: x) [8 k" U/ a
主唱:吳若希  作曲:黃安弘  作詞:王仲傑
; M. s5 y0 x! G* C" l7 d" l/ Z% N" p6 V" u: Y1 q" A
6、孤毒3 J" a0 l, u! h
主唱:泳兒  作曲:徐浩  作詞:周耀輝
5 i6 N0 ]* t$ p' y' z% h+ i; r8 q& Q
5、一路% \% ]) Y2 i) M) A  [% E: y, l7 |
主唱、作曲:吳業坤  作詞:Oscar5 K8 ~% l9 D4 K/ X0 w
1 r% R' w9 p) g1 F
4、I wish3 A7 X9 r! f$ o5 S7 A+ q0 M+ D
主唱:陳凱詠  作曲:Linnea Nurlen、Matilda Frammegard  作詞:鍾說* A7 u3 s( o; u1 C1 V. h) N

6 I) G' Z# l2 r) r+ l3、情歌之後: f! Z# Z2 p# f& y) ^: U% G0 I  c
主唱:許靖韻  作曲:馮允謙  作詞:張楚翹
2 M9 Z0 T. V# m" W
, C" ^: t, V9 s- ?' p9 }. W& S  [2、It's OK to be sad) |/ @, L* q7 }$ \
主唱:衛蘭  作曲:Ariel Lai、衛蘭、Cousin Fung   作詞:黃偉文
, |0 ]% s: E8 d4 q5 ^" f
2 @' C5 R* r  {9 T0 t( G1、Sweet Escape
+ A! i/ ~+ g" E9 q) H主唱:張敬軒  作曲:張敬軒、唐達  作詞:Delta、唐達
# [4 |1 B, p: j6 v  i* n, ^1 P* k1 W4 C  W1 m( e

已有(18)人评论

十月围城 发表于 2023-6-3 23:57:18 | 显示全部楼层
现在的新歌真没什么听,除非在港剧里听到,我会根据歌名上网下载下来。

miura 发表于 2021-7-10 00:32:01 | 显示全部楼层
字符鱼 发表于 2021-7-9 10:22- S8 w: v& H0 T3 T/ H- e, H% F9 c
即系话就算本土剧都要审核……唔怪之得d剧越黎越胶……

; f, h4 ]. y: X  `2 f3 I最關鍵仲係翡翠台,翡翠台仲係面對珠三角播出。而且仲關係到劇集可以入到內地。

字符鱼 发表于 2021-7-9 10:22:00 | 显示全部楼层
miura 发表于 2021-7-8 23:22
$ ?7 [- r( h" ]* q3 ?. ]唔一定係合拍劇。最關鍵就係一定要通過呢度審核,導致有啲題材唔可以有 ...
, l6 e' {( p3 `
即系话就算本土剧都要审核……唔怪之得d剧越黎越胶……

miura 发表于 2021-7-8 23:22:05 | 显示全部楼层
字符鱼 发表于 2021-7-8 11:102 i( ?0 E! @: |8 T3 A: x; ?
你系指合拍剧?好多本土剧唔需要经过呢度审核嘅都胶啊~
! _8 I7 Z: y, K9 h
唔一定係合拍劇。最關鍵就係一定要通過呢度審核,導致有啲題材唔可以有

字符鱼 发表于 2021-7-8 11:10:35 | 显示全部楼层
miura 发表于 2021-7-7 22:20
4 ^: Y2 b( T. r/ K) B( I4 I- E點解膠,心照吧,好大原因都係關係到要通過呢度審核,唉
- \& L. C* N& X6 i! T; S
你系指合拍剧?好多本土剧唔需要经过呢度审核嘅都胶啊~

miura 发表于 2021-7-7 22:20:49 | 显示全部楼层
字符鱼 发表于 2021-7-6 10:18* Q6 P3 _4 X, F9 V* I; u# p9 h6 P
冇错,真系多谢佢同祖蓝,综艺好睇好多,虽然剧集几乎都系胶剧。。

, u# r/ U6 H* N% {點解膠,心照吧,好大原因都係關係到要通過呢度審核,唉

ingew 发表于 2021-7-7 11:08:08 | 显示全部楼层
听过··不过我都系睇惯VIUTV嘎chil CLUB

100m 发表于 2021-7-6 10:57:42 | 显示全部楼层
無睇好耐,感謝樓主更新勁歌金曲的最新排名

字符鱼 发表于 2021-7-6 10:18:14 | 显示全部楼层
miura 发表于 2021-7-6 01:07
# o. G" M- f4 F9 h$ n我哋要感謝曾志偉先生帶頭修復了大台與四大唱片公司嘅關係,呢次成功咗。上一次係陳國強帶頭修復。 ...

a4 ]& e1 ?! }! o( H4 a7 L2 B+ O冇错,真系多谢佢同祖蓝,综艺好睇好多,虽然剧集几乎都系胶剧。。

miura 发表于 2021-7-6 01:07:18 | 显示全部楼层
字符鱼 发表于 2021-7-5 12:37
+ W! o6 U6 L# j0 T- M# c$ w环球d歌手正好多,讲真宜家劲歌已经比肥佬何两公婆执政时期好好多,起码唔系全部星梦,星梦d歌全部一样样, ...

# u" V: _6 I% v3 X8 n4 C5 n我哋要感謝曾志偉先生帶頭修復了大台與四大唱片公司嘅關係,呢次成功咗。上一次係陳國強帶頭修復。

字符鱼 发表于 2021-7-5 12:37:48 | 显示全部楼层
环球d歌手正好多,讲真宜家劲歌已经比肥佬何两公婆执政时期好好多,起码唔系全部星梦,星梦d歌全部一样样,虽然有好歌,不过大部分都系同一个tone,听到好厌。

12下一页