[每日闲聊] 2021年了,你哋仲會緬懷舊時光嗎

miura 发布于2021-6-9 22:09 6433 次浏览 73 位用户参与讨论   [复制分享主题]

6 ?3 B5 ~: j: y  L1 z六月份了。今日啱啱結束高考,對於我來講,呢個已經係過去十三年嘅事情喇。
3 E- z' K: O) N9 Q2 |6 J' I6 m$ l7 i9 d# _) a: g7 O
又係一個畢業告別的季節
* [) `$ H3 _' ]& E
) j! b% U& E0 I! O1 X3 I$ U你哋心目中有冇乜嘢美好嘅回憶呢?+ Q+ t9 o/ ]2 t' g
小學時有冇乜嘢美好回憶?中學時有冇乜嘢美好回憶?大學時有冇咩美好回憶?你哋仲會緬懷昔日的舊時光嗎?
* [. l# R+ p$ a- f1 X7 _& w# T. o雖然大家始終都要向前看
8 i& Z4 v: j# F( e9 ]3 E我懷念嗰個年代嘅我,一部GAMEBOY,一部紅白機,童年最幸福的夢想& L! \, s& P8 Q  m% @  _) a

' d; S7 Q' J8 h wx_camera_1608819431744.jpg : a  M1 ?: W$ m/ A+ F3 X& `
突然回想起小學時的美好回憶,所以就以我當年的小學五年級下學期的數學科教科書回顧一下了
1 ^; u3 G4 x3 B2 y4 Z1 h1 {3 f" }- ?3 p4 I9 m! `
8 {$ I7 n! R) ~* ?

1 |' p: Z. ^, @- ?! E( P

评分

Kiver + 64 热门主题贴子活动奖励

已有(73)人评论

Kiver 发表于 2021-6-9 23:05:13 | 显示全部楼层
高考,难忘咯,非典仲要高烧来考试

snzt79 发表于 2021-6-10 00:38:51 | 显示全部楼层
Kiver 发表于 2021-6-9 23:05- t8 A. G+ ~4 v7 x4 t* P
9 u8 t2 u: f9 j4 U7 W
我系非典个年高考,莫非同你同年

miura 发表于 2021-6-10 01:55:59 | 显示全部楼层
Kiver 发表于 2021-6-9 23:058 Q. e: x. b( a+ J1 K' D
  J4 g7 Q3 A' `" W
沙士嗰一年,我初一下學期~~

shiraishi 发表于 2021-6-10 08:45:27 | 显示全部楼层
课本已经卖咗

Kiver 发表于 2021-6-10 09:19:55 | 显示全部楼层
snzt79 发表于 2021-6-10 00:38( @) O( ?( i0 q$ S# O) C
我系非典个年高考,莫非同你同年

4 Y& T) ^2 r! P7 l2 H( k0 z甘就绝对同年啦

Kiver 发表于 2021-6-10 09:20:18 | 显示全部楼层
miura 发表于 2021-6-10 01:55/ G$ C7 g# B1 R* k5 ^
沙士嗰一年,我初一下學期~~
# i  P4 h& |8 w( Q9 n  s
初一,一点都不受影响!!!

miura 发表于 2021-6-10 13:54:14 | 显示全部楼层
shiraishi 发表于 2021-6-10 08:45
" B8 G+ N% ~! `2 |/ h课本已经卖咗
4 v9 ]! O: E+ V3 ?! I! g
我得翻數學書留底,其他書基本上賣曬唉,而家都已經絕版

miura 发表于 2021-6-10 13:54:37 | 显示全部楼层
Kiver 发表于 2021-6-10 09:20  U% Y7 c- ?) h1 j2 A
初一,一点都不受影响!!!
" N' x* t0 U! p- q' v
問題嗰陣時,你知道呢度當時嘅情況嘅啦

Kiver 发表于 2021-6-10 13:59:37 | 显示全部楼层
miura 发表于 2021-6-10 13:54# `3 @# g0 F2 w
問題嗰陣時,你知道呢度當時嘅情況嘅啦

; a) T7 V" l% t; x8 v. I# @  ]. D个阵时,我地在学校收到风,
" N0 K5 b" y5 b, M; x7 u6 x" N4 |6 W最初是讲广州有不明毒气) v  D0 A" Y3 B& @7 z
, t1 K5 J1 Q% q
闻到就会晕低,严重者会S

Kiver 发表于 2021-6-10 14:00:06 | 显示全部楼层
miura 发表于 2021-6-10 13:54( Q5 \7 \. e, r: A% n3 r
我得翻數學書留底,其他書基本上賣曬唉,而家都已經絕版

8 `; ?- r9 M; k3 q( X! ~7 G$ L1 r6 J7 N我地课本系俾阿妈强制卖了,不然好多珍藏

sinsder 发表于 2021-6-10 14:59:12 | 显示全部楼层
我的书本与你的不一样,可以看出我比你年纪小