[每日闲聊] 端午佳节,大家如何渡过!?

Kiver 发布于2021-6-13 12:00 11371 次浏览 235 位用户参与讨论   [复制分享主题]
今年的端午又是一个特别的端午了- Z3 w1 |" e2 H( }

3 o9 g4 P4 c- z9 h& _# q什么也干不了,居家防疫!!% g+ z- O; c  ]& w; L! {$ h
1 V8 Y; N" z2 C
我就原本预订了去海陵岛北洛秘境的
& u" b% F8 i) z0 w1 u. p7 [$ [/ Y, y2 R9 S3 m5 l
点知政府号召不离开广佛
" p* w: E- p  R3 |: c; r) l! M8 q( Z' n& w, B4 d$ P
公司又要求不出市,仲要突然要求全员回公司上班,让你真的无法外出了!!( E- D' w4 j* a& \; }% M
9 {( Y7 G6 q% {
上年端午好像都已经允许出行,五一已经可以,今年就真的一切不成行
. N" B6 b8 {0 N
2 u' d0 C' r- x9 U龙船饭、龙船賽全部叫停!!
$ o, `' D1 ]8 @) d
" J+ T% D. R4 n
2 ^( m+ S( [6 }7 c- u; T8 g今年你们那边的龙船賽是否有如期举行且可以大家一起现场看的!!$ t* I# y/ ^# Y2 m0 N/ H/ R
' {$ t# V4 o  N9 W; n
大家回想一下,这么多年,参与过多少次在端午期间的现场观龙船赛的,现在是否还有兴趣去现场看?
' _3 @3 t5 {& Z9 b; O

已有(235)人评论

mkdi 发表于 2021-6-13 12:21:45 | 显示全部楼层

回帖奖励 +5 星梦社区币

表示,端午節細個嘅時候都去過現場睇比賽嘅!但係,後來就係屋企睇電視啦!

kidhitomi 发表于 2021-6-13 13:20:48 | 显示全部楼层
在屋企過唔多想出去!

pusacg.org 发表于 2021-6-13 13:22:13 | 显示全部楼层
端午节要食粽啊

manman 发表于 2021-6-13 13:27:13 | 显示全部楼层
pusacg.org 发表于 2021-6-13 13:226 m2 y' D3 i4 F/ ?
端午节要食粽啊
* c! @2 S, W  f. j' [+ w1 H
邊個話要食粽架,我就冇食啦

vyea11 发表于 2021-6-13 13:27:43 | 显示全部楼层

和以往唔一樣,今次唔洗上班,可以放假啊

vyea11 发表于 2021-6-13 13:29:24 | 显示全部楼层

我從來無現場看過龍舟競賽,依家都無興趣看啊

vyea11 发表于 2021-6-13 13:31:33 | 显示全部楼层

mkdi 发表于 2021-6-13 12:21
5 O* Q$ U' c; ~7 W表示,端午節細個嘅時候都去過現場睇比賽嘅!但係,後來就係屋企睇電視啦! ...
5 W0 x4 l5 e7 K  w" G4 {4 O1 p
我就唔同,就只有睇電視啦

vyea11 发表于 2021-6-13 13:32:10 | 显示全部楼层

kidhitomi 发表于 2021-6-13 13:20
/ @: @3 b+ S* S在屋企過唔多想出去!
/ O9 T' h# {( m; u# j( I# f8 j! q1 X
我就比較可能出去居多

vyea11 发表于 2021-6-13 13:33:01 | 显示全部楼层

manman 发表于 2021-6-13 13:271 h/ P/ N6 b& I4 u2 {
邊個話要食粽架,我就冇食啦
$ [$ ~9 w9 w" c5 g
我前天有食咗一個啊

snzt79 发表于 2021-6-13 13:47:30 | 显示全部楼层

落龙舟大雨啊,出街都唔方便

Kiver 发表于 2021-6-13 13:49:46 | 显示全部楼层
pusacg.org 发表于 2021-6-13 13:22
6 I, j+ h0 W% i9 |% k端午节要食粽啊

& s7 Z# E6 j# _; H! R( }7 o  Z每日至少一餐粽,已经试了2天早晚都是粽