[每日闲聊] 2021年了,你哋仲會緬懷舊時光嗎

miura 发布于2021-6-9 22:09 6722 次浏览 73 位用户参与讨论   [复制分享主题]
- Q; h3 R3 J+ z* z9 O
六月份了。今日啱啱結束高考,對於我來講,呢個已經係過去十三年嘅事情喇。) I5 G" t/ I+ @. D! b
" L# G% \! |/ d& X0 w" y
又係一個畢業告別的季節7 i. {6 ^+ [7 J) I# G

- p: }% g3 ~9 g* d2 m! |你哋心目中有冇乜嘢美好嘅回憶呢?' ?/ z  d9 P% E$ {* G
小學時有冇乜嘢美好回憶?中學時有冇乜嘢美好回憶?大學時有冇咩美好回憶?你哋仲會緬懷昔日的舊時光嗎?
% N5 |8 F$ l- F9 I7 c- j% w: y雖然大家始終都要向前看
& T! M/ w. J& m! P" V2 x8 G我懷念嗰個年代嘅我,一部GAMEBOY,一部紅白機,童年最幸福的夢想2 G- d, e+ n, ~

- X  e- X+ I4 \/ Y7 t7 X wx_camera_1608819431744.jpg . L7 H: {2 x/ |# C# q$ i- w
突然回想起小學時的美好回憶,所以就以我當年的小學五年級下學期的數學科教科書回顧一下了' _, `1 c, X' ]" a: [

9 `! g" V, {6 u' J
- [9 R0 s5 I2 b5 k" ?' u
6 I: e  `1 h- w/ L" s

评分

Kiver + 64 热门主题贴子活动奖励

已有(73)人评论

Kiver 发表于 2021-6-9 23:05:13 | 显示全部楼层
高考,难忘咯,非典仲要高烧来考试

snzt79 发表于 2021-6-10 00:38:51 | 显示全部楼层
Kiver 发表于 2021-6-9 23:05
2 M2 l. O8 d: o: T高考,难忘咯,非典仲要高烧来考试
6 B* A# V- O9 d3 {9 [
我系非典个年高考,莫非同你同年

miura 发表于 2021-6-10 01:55:59 | 显示全部楼层
Kiver 发表于 2021-6-9 23:05
; ^0 y3 l5 ^: n, F0 r5 G, R. ~高考,难忘咯,非典仲要高烧来考试
/ _+ A$ n. R4 y- g: H, n
沙士嗰一年,我初一下學期~~

shiraishi 发表于 2021-6-10 08:45:27 | 显示全部楼层
课本已经卖咗

Kiver 发表于 2021-6-10 09:19:55 | 显示全部楼层
snzt79 发表于 2021-6-10 00:38
$ J3 @# P! q% E# M5 r我系非典个年高考,莫非同你同年

7 `3 V4 T& A  A0 W8 d; C1 ^1 F甘就绝对同年啦

Kiver 发表于 2021-6-10 09:20:18 | 显示全部楼层
miura 发表于 2021-6-10 01:55
2 M# c2 K1 N  S( ?) O沙士嗰一年,我初一下學期~~

0 Y0 B7 G; x. O8 f! A8 a! A初一,一点都不受影响!!!

miura 发表于 2021-6-10 13:54:14 | 显示全部楼层
shiraishi 发表于 2021-6-10 08:45
. e" U; R4 G$ m! y1 X8 b课本已经卖咗
3 P; b' P8 `: P# ~
我得翻數學書留底,其他書基本上賣曬唉,而家都已經絕版

miura 发表于 2021-6-10 13:54:37 | 显示全部楼层
Kiver 发表于 2021-6-10 09:20
% a/ f1 S# Q3 J* q* ]: M+ }- s初一,一点都不受影响!!!

- [5 H) s0 |  t4 a問題嗰陣時,你知道呢度當時嘅情況嘅啦

Kiver 发表于 2021-6-10 13:59:37 | 显示全部楼层
miura 发表于 2021-6-10 13:549 t: J8 g1 l! H/ X: D6 z' w: O
問題嗰陣時,你知道呢度當時嘅情況嘅啦

( U* F6 [; m$ Q' _0 E个阵时,我地在学校收到风,
! R; ]# E# G$ @; ^3 q最初是讲广州有不明毒气: |8 u2 x( {# }" P% n8 H$ o. G

, N8 `/ u4 s- r% @. n闻到就会晕低,严重者会S

Kiver 发表于 2021-6-10 14:00:06 | 显示全部楼层
miura 发表于 2021-6-10 13:54
; m, @8 \: J! M. q/ X' g; i' ^8 }3 y我得翻數學書留底,其他書基本上賣曬唉,而家都已經絕版
3 S4 h4 v) U% [5 h
我地课本系俾阿妈强制卖了,不然好多珍藏

sinsder 发表于 2021-6-10 14:59:12 | 显示全部楼层
我的书本与你的不一样,可以看出我比你年纪小