我想知聖鬥士星矢各篇次序

狂犬正治 发布于2009-11-29 23:55 1306 次浏览 11 位用户参与讨论   [复制分享主题]
我想知聖鬥士星矢各篇次序,我都不確定名稱,有些也不記得& Z, Q! A( s4 ?; U

- k2 x' l5 L  I8 B黃金聖鬥士十二宮
. J) l  K8 w( }8 y# |$ o
2 ]. O6 G$ m% P海神篇2 p+ o: F. z& t! g( k
2 U" w! d  r: G6 N& {
冥王前篇,後篇& E+ D( k0 X  F

3 @. j% {, E: Z1 s; K冥界篇, i, z& i9 A5 B4 R& }! g; |; V
* M% _* B0 Z+ c
淨士篇5 i& I+ S% C1 O+ e* l( Y$ D

: i: H0 U8 g# v/ E: q* e) ?天界篇
! g. t- Q* D6 @5 }1 m: S9 t
4 R; F; Y4 ]" G8 h) y可否說明冥界篇各話數,冥王,冥界篇好混亂

已有(11)人评论

gzfantasy 发表于 2009-12-3 01:33:20 | 显示全部楼层
那天界篇是否接在淨土篇之後
5 y. O9 u1 B% D$ [& ?狂犬正治 发表于 2009-12-2 21:51

( A+ B3 ^3 j! X6 t) A) E& \
0 s' R' s, R  C天界篇系电影,系剧场版,系独立故事,忽略佢啦
2 D& q5 _. f& C- T0 p3 ~7 N0 l: k9 K8 ]$ e" v9 |- t
通常动画嘅剧场版都唔计入正统剧情吧?

gzfantasy 发表于 2009-12-3 01:31:57 | 显示全部楼层
那天界篇是否接在淨土篇之後: T) P6 K/ C) E; ~/ ^
狂犬正治 发表于 2009-12-2 21:51

O* R0 i% A. j/ `" [6 _5 q2 p& Q  }* U3 J# S# F7 l
天界篇系电影,系剧场版,系独立故事,忽略佢啦
3 O$ Y# {! \: R( V; _1 ]0 G, J; B+ o- `3 {! f' l7 W) v
通常动画嘅剧场版都唔计入正统剧情吧?

狂犬正治 发表于 2009-12-2 21:51:11 | 显示全部楼层
漫画:5 P$ d# E0 b2 A- g9 N  Z
银河篇—黑暗篇—黄金十二宫篇—海皇篇—冥王十二宫篇—冥界篇—极乐净土篇—冥王神话·Next Dimension$ `- u% O+ l9 x

- j/ m' W& `& E& M0 [) a, R漫画无北欧篇,冥王神话·Next Dimension(简称ND)系作者车田正美正统续作,讲上代圣战嘅事
0 v6 O8 Q8 V+ M冥王 ...0 D3 d, u* e( t5 q' F
gzfantasy 发表于 2009-11-30 10:39

' K; o- h; A) W  M+ b8 h3 ?) ]3 I/ H# Q9 d* T

# @. q( H6 y, ~# p" r
# q8 ^: h. K& D5 G( a. n那天界篇是否接在淨土篇之後

kenhai74 发表于 2009-12-1 14:59:40 | 显示全部楼层
我都有D唔系好清晰,都想知道喺点样排序。

kevinchan 发表于 2009-11-30 22:10:23 | 显示全部楼层
我都未真正睇过晒全部!

billiard 发表于 2009-11-30 19:29:37 | 显示全部楼层
真是长气!

天才不二 发表于 2009-11-30 10:45:01 | 显示全部楼层
唔知道,顺便睇答案

gzfantasy 发表于 2009-11-30 10:39:38 | 显示全部楼层
漫画:' o6 ]( h. E& X$ d% u
银河篇—黑暗篇—黄金十二宫篇—海皇篇—冥王十二宫篇—冥界篇—极乐净土篇—冥王神话·Next Dimension
+ v2 R" `1 {, P& o
' s+ q# N4 l6 ]( M* E漫画无北欧篇,冥王神话·Next Dimension(简称ND)系作者车田正美正统续作,讲上代圣战嘅事
! m9 Y/ K2 \6 X. z) w; T冥王神话·The Lost Canvas(简称LC)系车田嘅徒弟手代木史织画嘅,上面讲咗,同样讲述上代圣战,有咩唔同,自己去睇啦5 o6 u- E2 @& c6 j, z3 s* A
仲有《Episode G》,系车田嘅徒弟冈田芽武画嘅,讲述星矢果代嘅12黄金未成名之前嘅战斗

gzfantasy 发表于 2009-11-30 10:29:04 | 显示全部楼层
6 Q( \$ N5 K' [& D  ^
  \0 r: w) |, d动画(忽略电影):# t8 a  _9 i. c
银河篇(抢圣衣)
/ N& S. p: k3 b- \& ~黑暗篇(打黑暗五小强)/ Y  J' ?& ^9 X2 r9 ?
黄金十二宫篇(不解释)
( G/ m' [: k6 i0 t+ j3 i北欧篇(不解释)( Z5 ], F- o6 M& Z" o& T$ j6 |
海皇篇(不解释)
* Z4 j* U* N" a8 @% h冥王十二宫篇(共13集。逝去的黄金复活,闯十二宫)
$ y. M8 s" j2 K" Y' o冥界篇(前后篇共12集。五小强闯冥界)7 J9 v+ L( b" D
极乐净土篇(共6集。五小强到达终点,准备爆机)# R% |# P% l( B9 o5 M+ F
冥王神话·The Lost Canvas(2009最新作): g# R9 }1 r+ K8 y: j: p  u  b; k
5 G) D& V3 M  f0 \- a6 L
冥王神话宜家出咗6集,每两个月出两集,讲述系上次圣战(雅典娜军VS哈迪斯军)嘅战斗过程,即系史昂同童虎后生果一代

kevinchan 发表于 2009-11-30 00:47:16 | 显示全部楼层
呢度水区好似唔准发呢D贴嗰啵!- -!3 Y9 I: ^( M! Z5 H7 R+ r& R
顺便都回下主题啦,我唔知道,帮你唔到

天使之风 发表于 2009-11-30 00:31:44 | 显示全部楼层
银河战争,黄金十二宫,北欧,海皇,冥王,冥界,极乐净土,天界篇(剧场版), J# \! u: \) e4 K" ~! V; _

" r: V4 E. D. g; J# A. @7 s7 \3 f冥王共12集
7 U5 M7 e7 k# v7 ?; Z2 N3 }! W( P; ^) C& m
冥界=冥界前章6集+冥界后章6集