【已過期】『三色堇』初成立宣言

竜崎 发布于2010-6-30 22:34 13770 次浏览 80 位用户参与讨论    关闭   [复制分享主题]
kevinchan 发表于 2010-7-10 22:19:58 | 显示全部楼层
小狼,快啲嚟教我填词啊=_,-!...' ~& c# Y- q' E4 j8 U" i
竜崎 发表于 2010-7-10 16:08
1 E* Q  G' D" l1 O* N: _

1 K" y6 z* V, W6 F0 N( J4 U7 \. ?. [2 W* R$ ~
    顺便畀啲灵感我,哈哈

竜崎 发表于 2010-7-10 16:08:24 | 显示全部楼层
小狼,快啲嚟教我填词啊=_,-!...

空灵 发表于 2010-7-10 09:24:45 | 显示全部楼层
大家好!在下是小狼,! f+ l  p/ }6 v4 z8 {3 c+ Z" g" [
實在慚愧啊,
# T6 N+ n6 J% G不是收到來訊也不知粵漫社有粵語填詞組呢!  L( F- ~% m0 b0 k+ Z- ~( @% `6 c
希望大家能多多指教,好 ...+ y8 w8 S4 L. J& v* `$ S
Syaoranli 发表于 2010-7-10 04:16
* {! T& Y& a2 C% f+ H" b

/ f) I$ P' I$ r" o. i9 ~! I5 F* q; M
! y, x( q8 [8 R8 U# U, K6 d    久闻小狼大名~!粤漫社三色堇组全体成员欢迎你来到呢个大家庭~!

kevinchan 发表于 2010-7-10 08:24:02 | 显示全部楼层
大家好!在下是小狼,
  r+ ]( d  v! u實在慚愧啊,
+ L  I; h; y  Y& K/ T# z不是收到來訊也不知粵漫社有粵語填詞組呢!
9 a! l* J3 z/ b! S: M希望大家能多多指教,好 ..." m9 {: [) h, f) M# E- {
Syaoranli 发表于 2010-7-10 04:16
唔使惭愧,以后多啲嚟支持就得啦,我都路过支持一下,继续努力啊,各位

Syaoranli 发表于 2010-7-10 04:16:39 | 显示全部楼层
大家好!在下是小狼,- j" @! h  s1 q; I- M& g
實在慚愧啊,
6 G0 a& l7 f1 s% _$ }不是收到來訊也不知粵漫社有粵語填詞組呢!+ f+ b* q' }* k9 O. h  B+ |" \
希望大家能多多指教,好好交流^^~

空灵 发表于 2010-7-7 10:41:48 | 显示全部楼层
係同"谨"同音咖~

eegbook 发表于 2010-7-7 04:36:32 | 显示全部楼层
係米同“梗”同音呢?
9 L: w% I  U, q/ }4 l1 }7 lkevinchan 发表于 2010-7-7 02:11
9 w9 ~8 e5 [' }" s3 e, ]1 |. B
! `3 o: n2 D! Y- r6 s; l
& `$ P' q5 t% o6 F+ e7 H* l
    我暂时就读成“紧”,因为果个字同“谨慎”个“谨”有D似。

kevinchan 发表于 2010-7-7 02:11:34 | 显示全部楼层
咁就真系盏嘞。。唔该哂先。, E/ L4 c- W3 _

" R7 O4 }( m6 V4 E% `' `
0 E% _2 T+ f) t; o: i' M$ r    话时话,小弟中文真系识得少咗D。。粗住胆问下,“三色堇” ...
/ r% d7 q, ?6 x0 Leegbook 发表于 2010-7-7 01:59

; f+ H5 L) o2 f8 \. Z
. e8 d, }) J7 v9 j" b; J2 W; X- |) Y/ W0 O7 {
    係米同“梗”同音呢?

eegbook 发表于 2010-7-7 01:59:32 | 显示全部楼层
冇错,如果你想唱嘅话,即管开声,『三色堇』绝对帮到你(主要係空灵可以帮到你做后期,你录音就得) ...3 r* B( B" @  q( _
竜崎 发表于 2010-7-7 00:55

% h$ N% l4 [! ^$ D# ~' _6 T% E1 `* G" S! A2 Z. S! |5 h- M2 }6 `

. K( f. l$ k- d3 X9 K    咁就真系盏嘞。。唔该哂先。' L# G8 k! C6 g! L. }3 E
' u3 m3 n0 x) o0 K# `2 |
* S9 Y) M3 a" Y( U4 R! J
    话时话,小弟中文真系识得少咗D。。粗住胆问下,“三色堇”个“堇”字粤语点样读法?

竜崎 发表于 2010-7-7 00:55:04 | 显示全部楼层
日本嘅动漫单曲CD一般都会有伴奏,所以我一般係去dmbox度揾~如果dmbox都冇,就表示冇原版伴奏,真係 ...
( S6 E- l. W1 ]空灵 发表于 2010-7-7 00:20
( X) m! X1 }3 s" ?; C" p

. O' v! _; n* k; J: R" ~. l8 O4 h/ o$ x8 I+ j4 e( t9 @* L* x
冇错,如果你想唱嘅话,即管开声,『三色堇』绝对帮到你(主要係空灵可以帮到你做后期,你录音就得)=_,-!...

空灵 发表于 2010-7-7 00:20:21 | 显示全部楼层
欢迎开张哦~~~
8 b. m9 E! Q3 T- K( ~请问边度有音 ...
. I  x; [. G9 `5 xeegbook 发表于 2010-7-6 22:55

0 }' Y. V: R1 p' y( S9 Z( V  k1 c3 `$ [1 V  y) V- o* j/ G

( t0 o" |' S# T" }1 w& I8 n, [$ I    日本嘅动漫单曲CD一般都会有伴奏,所以我一般係去dmbox度揾~如果dmbox都冇,就表示冇原版伴奏,真係要唱嘅话,我就自己消音啦~

kevinchan 发表于 2010-7-6 23:44:26 | 显示全部楼层
欢迎开张哦~~~# Q( ~/ f8 i% J! B
请问边度有音 ...
) r1 X" f9 [2 q3 M7 k* [6 d4 @eegbook 发表于 2010-7-6 22:55

: S& g& \  A! z+ U
2 b- o6 |$ w# o4 r' `' m8 ?
0 s7 q) f: h8 E9 D4 F8 y' }( z( ^    你指伴奏?应该很多伴奏网都有得下载吧,不过我好少搵日语歌曲伴奏,所以都係等三色堇成员或者其他知道的童鞋回答吧