[每日闲聊] 我家的网速很夸张

ET0-0 发布于2010-10-25 08:37 1809 次浏览 47 位用户参与讨论     [复制分享主题]
本人下载文件平均速度居然有1m几 上传一个100m的文件居然平均速度有300  我装既系长城3m噢 我前所未有见过甘夸张哦

已有(47)人评论

netasa 发表于 2010-10-27 03:08:12 | 显示全部楼层
点都无可能上下对称加 上传肯定比下载慢架 电信的话缴费其实系贵 但系我听人讲好像好稳定 E家具好 ...8 I6 c5 }8 Y6 H0 }; ?2 ^/ F
ET0-0 发表于 2010-10-26 08:31

9 E" q$ c$ m* Z3 |% |; }1 l; ~- Y# M% S! |' p; w# I- B
# _3 N$ b  I) A* D* e
    因为上传嘅人少,而且上传嘅次数比较上也少,再者上传嘅嘢体积或容量都係少。咁如果我係ISP就唔想为左少少嘅上传投入更多嘅花费。将上传带宽共享比更多人(即係话动态变更)咁更加有着数。 长宽就係咁,一个区一ISP代理负责一个区嘅共享,你个区无咩人用你个速度就快,你个区多人用速度就慢。而且D价格就好似市场D菜咁成日变。搞到感觉上前面装D人好唔抵。  好多朋友都用过,我自己也去试用过。感觉真係慢得交关! 当然越过千蚊过D係唔会太慢嘅,不过性价比就真係比较差咯。

QQ车 发表于 2010-10-26 21:22:55 | 显示全部楼层
你真幸福,我家的得几十K,反正平均少于100K.

yuanhuang 发表于 2010-10-26 19:20:01 | 显示全部楼层
  感夸张,黎度 6m  ,下载先得 600k ,上次先得 30-50k 。 ....

kyo1983 发表于 2010-10-26 10:17:25 | 显示全部楼层
呢个应该系瞬时速度吧

ET0-0 发表于 2010-10-26 08:31:33 | 显示全部楼层
宜家好似无几多係上下行对称的吧!!  而且就算有比你对称都係突发式嘅。点对点嘅速度边有可能会做到对 ...- C$ Z1 r& W- V* j- m) h* F/ D+ Q
netasa 发表于 2010-10-26 02:40

1 x! u# s" b7 J$ c" V
8 c) q' R. W+ H+ x+ o8 \* X3 `- K" I" ?
    点都无可能上下对称加 上传肯定比下载慢架 电信的话缴费其实系贵 但系我听人讲好像好稳定 E家具好像话送3G手机定系送iphone手机就系优惠

ET0-0 发表于 2010-10-26 08:23:26 | 显示全部楼层
想報但是又心大心細,有人叫我報電信12M ADSL一年3300 三人合夥每人1100/年
: q: h  v3 F9 C# j0 G不過上傳係512k = ...
) t* [. s' f. Z+ _7 @  g: Z- n漫步雲端 发表于 2010-10-26 00:16
! z. o4 r2 y0 z1 M+ E

! D8 w6 t" [7 D' t% K
8 y. h* p2 |/ l, h- G: H    报黎陀咩 上传512k 我3m上传都有甘多喇 先系1780仲要24个月 第2次缴费1600 可能仲可以针距架添喔

netasa 发表于 2010-10-26 02:40:59 | 显示全部楼层
依家联通都系上下行对称的; A/ k9 w; ^! r8 w( g  }# G
可怜的电信
* I" G( b, N5 I+ O' ~4 y) v# y5 I还是得50KB/S的上行能力~~8 A; h! O% G' j% o
Kiver 发表于 2010-10-25 10:32

- X: ]1 O- c  R8 B3 G" x; P! Y0 G; a4 [" N  `, N; @9 S2 m6 L# w
宜家好似无几多係上下行对称的吧!!  而且就算有比你对称都係突发式嘅。点对点嘅速度边有可能会做到对称呢,上行按宜家D策略个个ISP都係共享嘅啦!他不可能为此多添置更多硬件的! 我相信在未来很远嘅时光都无咩可能实现咯。我讲係全面果只!

漫步雲端 发表于 2010-10-26 00:21:41 | 显示全部楼层
你讲实际上传速度吖嘛= =有啲人会误会噶6 d7 x5 s% G( b# G& l
kevinchan 发表于 2010-10-26 00:19
. H3 j0 J% i( q5 I) e& e4 a

" I! v2 \, j% r) K, E/ |' p2 W# `7 \4 T

3 E( g. \: L' f0 {' B* T6 \1 r2 x係嘅係嘅,實際係50kb/s

kevinchan 发表于 2010-10-26 00:19:35 | 显示全部楼层
不過上傳係512k = ...0 W' ]3 m! W" Y) L
漫步雲端 发表于 2010-10-26 00:16

" ?2 E1 `2 s6 c$ p+ P
0 |; p/ {7 G5 [7 E* K
/ A9 K; Z& L0 N) `2 R    你讲实际上传速度吖嘛= =有啲人会误会噶

kevinchan 发表于 2010-10-26 00:18:38 | 显示全部楼层
联通??
2 R6 b0 w+ Q! R* ?3 H! O& O" LKiver 发表于 2010-10-25 23:42

. d/ ~" n0 T8 y( R! E
4 c2 m8 J: p6 ^
+ Q* ~  V3 I2 F: b6 t* V    係啊,不过我最近一次用联通上传係几个月前

漫步雲端 发表于 2010-10-26 00:16:16 | 显示全部楼层
因为距传文件俾我好快% j: k. J6 q7 l* N% h0 k" I8 a+ G
刚开始时我还以为距在公司用光纤
1 `5 j/ E" z6 |6 }6 O7 E; p1 }# x- C6 \" I$ K
点知是屋企的联通~* j/ w" D, E1 o( c
Kiver 发表于 2010-10-25 23:41

; _& ~  w/ C9 ~$ g  \9 ~# H+ T3 W7 N5 B/ d
! o  C* j! \- Q

9 B, [( R. J0 a9 Y% }: U, Q想報但是又心大心細,有人叫我報電信12M ADSL一年3300 三人合夥每人1100/年
5 _, ]2 w: x9 n. e* w不過上傳係512k = =

1234下一页