我想知聖鬥士星矢各篇次序

狂犬正治 发布于2009-11-29 23:55 1307 次浏览 11 位用户参与讨论   [复制分享主题]
我想知聖鬥士星矢各篇次序,我都不確定名稱,有些也不記得
: p; t4 w( G  J  F! O
. ?7 E. c# y& X) H) x- i( S$ v黃金聖鬥士十二宮
: X& t- C$ D% C" `+ U
6 Q- z( B: Z' D6 @0 M$ L海神篇
% C; U8 i8 r+ Z% Z! m$ t
6 m5 S' \4 ~/ ^* s# r7 h& ~冥王前篇,後篇* L9 Q5 i4 G) I8 _! ?8 }  ]: Z

4 ?+ e; V- _2 t1 \! U冥界篇
/ |" o6 H+ L. Q* t& e' N: P# Q. C, J% W
淨士篇
( l; d. x; e9 t) V9 i2 b# d5 K, |
天界篇% F: N* q* E! Y" g+ U$ v# w- ?5 l( H

/ W& I: j# {: H9 L- b/ L' t; [) o; W: ]可否說明冥界篇各話數,冥王,冥界篇好混亂

已有(11)人评论

gzfantasy 发表于 2009-12-3 01:33:20 | 显示全部楼层
那天界篇是否接在淨土篇之後2 Z+ Z% n# r  ?3 \2 D1 u5 B
狂犬正治 发表于 2009-12-2 21:51
6 v7 u9 P9 l' Y! j6 J

" C* t+ [/ W% K天界篇系电影,系剧场版,系独立故事,忽略佢啦0 L4 T! q9 k/ s/ `# W

; z- m& t3 N* a7 n通常动画嘅剧场版都唔计入正统剧情吧?

gzfantasy 发表于 2009-12-3 01:31:57 | 显示全部楼层
那天界篇是否接在淨土篇之後2 k- [' u" B6 g! K$ q# q4 G/ x
狂犬正治 发表于 2009-12-2 21:51

" x9 y3 e; X+ b/ o6 B3 T5 f
8 g  F& P0 e, }& O5 t8 U天界篇系电影,系剧场版,系独立故事,忽略佢啦) S7 A7 a5 p" i1 B( P4 A8 s& w

5 B, x9 u/ X& @8 C0 Q2 e1 M; J通常动画嘅剧场版都唔计入正统剧情吧?

狂犬正治 发表于 2009-12-2 21:51:11 | 显示全部楼层
漫画:, U+ R7 b8 C  V2 e% o6 a
银河篇—黑暗篇—黄金十二宫篇—海皇篇—冥王十二宫篇—冥界篇—极乐净土篇—冥王神话·Next Dimension/ c2 m' M, W, @% c% f6 b5 L
9 e5 c0 ~% r6 w) ]. U
漫画无北欧篇,冥王神话·Next Dimension(简称ND)系作者车田正美正统续作,讲上代圣战嘅事$ e/ y7 s' A! k
冥王 ...2 R$ l, c+ h0 e7 o5 b0 ~5 l2 F
gzfantasy 发表于 2009-11-30 10:39

% V  Y* g4 k* r4 _
0 j/ X, [$ R, Z9 p3 ]1 ?" U/ b  ~5 j1 ]4 D

9 C; y9 |# s+ f那天界篇是否接在淨土篇之後

kenhai74 发表于 2009-12-1 14:59:40 | 显示全部楼层
我都有D唔系好清晰,都想知道喺点样排序。

kevinchan 发表于 2009-11-30 22:10:23 | 显示全部楼层
我都未真正睇过晒全部!

billiard 发表于 2009-11-30 19:29:37 | 显示全部楼层
真是长气!

天才不二 发表于 2009-11-30 10:45:01 | 显示全部楼层
唔知道,顺便睇答案

gzfantasy 发表于 2009-11-30 10:39:38 | 显示全部楼层
漫画:
8 f* Z% n  G% S银河篇—黑暗篇—黄金十二宫篇—海皇篇—冥王十二宫篇—冥界篇—极乐净土篇—冥王神话·Next Dimension
" K& s. i/ Z5 s% H
' N+ r* b* [  \+ \  y. V) f1 I漫画无北欧篇,冥王神话·Next Dimension(简称ND)系作者车田正美正统续作,讲上代圣战嘅事
& P7 n3 h- n8 P( Y6 R1 p! v冥王神话·The Lost Canvas(简称LC)系车田嘅徒弟手代木史织画嘅,上面讲咗,同样讲述上代圣战,有咩唔同,自己去睇啦! F( T+ \! g  C* u' [/ G/ R0 O! y1 N, v
仲有《Episode G》,系车田嘅徒弟冈田芽武画嘅,讲述星矢果代嘅12黄金未成名之前嘅战斗

gzfantasy 发表于 2009-11-30 10:29:04 | 显示全部楼层
- _  m0 p7 v$ i
/ A) w  \7 o0 t9 `  n) Z* n' g动画(忽略电影):
4 n! X" K, v' l# H银河篇(抢圣衣)
( M, y. ~) _1 n! A# t# a7 R+ |黑暗篇(打黑暗五小强)2 W$ A' m7 m$ e; b' C" v7 G
黄金十二宫篇(不解释)+ `$ r& R; i% e  k! z
北欧篇(不解释)
, j/ m2 q. ?0 t海皇篇(不解释)
7 B8 k  _% B  P- D5 z9 `冥王十二宫篇(共13集。逝去的黄金复活,闯十二宫)7 Y" `$ n6 M/ E2 R* N& s4 b
冥界篇(前后篇共12集。五小强闯冥界)
  _' S7 l+ Y: |% v3 W( F极乐净土篇(共6集。五小强到达终点,准备爆机)1 _; U# p" ~7 t8 s- j7 ~1 L$ j
冥王神话·The Lost Canvas(2009最新作)$ W, r4 c% t9 F: G6 N0 X9 C0 i

% p5 W- U6 v5 b, p1 c* V- s1 {* R冥王神话宜家出咗6集,每两个月出两集,讲述系上次圣战(雅典娜军VS哈迪斯军)嘅战斗过程,即系史昂同童虎后生果一代

kevinchan 发表于 2009-11-30 00:47:16 | 显示全部楼层
呢度水区好似唔准发呢D贴嗰啵!- -!
9 h0 a- A) m! H顺便都回下主题啦,我唔知道,帮你唔到

天使之风 发表于 2009-11-30 00:31:44 | 显示全部楼层
银河战争,黄金十二宫,北欧,海皇,冥王,冥界,极乐净土,天界篇(剧场版)) D9 S! i) ~8 n( H/ h- H) k1 h4 s
0 Q! K' S, a+ ]- b; e
冥王共12集4 g+ }& O  e6 I  _7 l3 ~& |
5 S3 I, {5 c! \2 ]+ v2 Z0 k0 N2 ?4 F
冥界=冥界前章6集+冥界后章6集