[每日闲聊] 大家係点样处理以前刻嘅CDR

netasa 发布于2008-6-14 02:11 3009 次浏览 37 位用户参与讨论   [复制分享主题]
  宜家DVDR已经好普及啦,新一代蓝光又就嚟嚟了。 谂起一直被雪藏嘅以前嘅CDR,稳番出嚟研究下,在惊叹动画画质嘅飞跃之时都惊叹CDR经不起年月嘅考验。 穿洞了!! 为左当中嘅粤语动画更安全,索性用DVDR重新装过晒!! 之后先觉得最大嘅问题係D CDR点处理好。 
4 p* L" B: \4 U" O, V6 z8 v& j7 E/ O1 G- k8 h! z  G- @' i: |
唔知各位有无依种情况。 以前用CDR刻碟装自己喜欢嘅动画嘅朋友都嚟讲下。 你地有无担心过自己刻嘅CDR突然有一日就咁“去”左!

已有(37)人评论

yoshiki36 发表于 2008-6-24 23:50:26 | 显示全部楼层
不想提了,有点伤心
abc-like 发表于 2008-6-20 14:44:15 | 显示全部楼层
原帖由 netasa 于 2008-6-19 05:32 发表 2 w( k: t& F4 h  N2 P7 S

5 u2 ^) N1 k4 [& X
. h9 D, N2 v  U! Z你讲咩?! 点解我睇唔明嘅?! P3係指咩? CPU?? 发觉你讲好多嘢都係比自己睇嘅。(人地好难明嘅)# W+ I3 S) Q2 [( h0 a6 o" r
- f: n) ~: S6 }3 B. D2 I* C% _

4 C# Y" d3 z- W/ e1 C% C1 k; y3 S0 @如果你係讲电脑嘅话。 咁我话你知P3 那怕係P2都好一样可以合成!只不过係用嘅时间长短嘅问题。  ...
P3都唔明
+ ^: v7 }, t3 X; D5 T暈~~!
alexhus 发表于 2008-6-19 08:15:06 | 显示全部楼层
原帖由 netasa 于 2008-6-19 05:32 发表
4 P6 ^! S. l' G1 _- T2 d& C6 a) W) t, ~. v

" X$ t' i3 K$ j你讲咩?! 点解我睇唔明嘅?! P3係指咩? CPU?? 发觉你讲好多嘢都係比自己睇嘅。(人地好难明嘅)
- `1 u# X! M; ~! Q0 N
+ p1 _8 d0 o6 P- W  d# u* H; j! a7 @/ ~: U+ I+ S
如果你係讲电脑嘅话。 咁我话你知P3 那怕係P2都好一样可以合成!只不过係用嘅时间长短嘅问题。  ...

' ?  w$ L( {8 O3 v% C: n. O! i, }哇,高手啊。。。多D合成唔净系用眼对待嘅片出嚟啊。。。
netasa 发表于 2008-6-19 05:32:43 | 显示全部楼层
原帖由 abc-like 于 2008-6-18 12:33 发表
( g- U  n- \, s7 b[em40 p3都可以合成
2 q2 N- }/ ?9 i' ^- v0 M 冇甩嘴咩
* d6 `: W( @; e

$ O8 m) [1 t* Z9 n& K4 `8 V) d7 s你讲咩?! 点解我睇唔明嘅?! P3係指咩? CPU?? 发觉你讲好多嘢都係比自己睇嘅。(人地好难明嘅)! I6 d- B* M3 Y; i) g! ^
9 P0 g4 `+ R; j9 u0 N  A1 E! [
" b7 ~6 D. s; k# ?4 X
如果你係讲电脑嘅话。 咁我话你知P3 那怕係P2都好一样可以合成!只不过係用嘅时间长短嘅问题。 “甩嘴”只会係D初哥嘅合成者先会有嘅,当然我以前都试过咁样。 只会用只眼去对片嘅合成者米会咁咯。 + ?# g  B5 X4 q
7 k1 m* I% W. ^0 X6 ?
果然原嚟真係你......!! 
56266220 发表于 2008-6-19 01:33:28 | 显示全部楼层
之前有几只CDR坏左,我贴晒系个柜度,,,不过D双面胶成日唔够力,跌左几次落离,烂左一只....
saimax 发表于 2008-6-18 14:18:59 | 显示全部楼层
abc-like 发表于 2008-6-18 12:33:10 | 显示全部楼层
原帖由 netasa 于 2008-6-18 09:08 发表 8 ~1 C9 W4 o, L$ ^
只碟唔贵,里面D嘢先至无价。 以前辛苦DL 1600嘅头D4 之后精心制作嘅合成版,在一次意外中无晒。 LPCM音源,无人能及阿。  ; z2 M7 U1 ]! O
话番转头,就算碟无事、就算用DVD备份左、就算硬盘里面有多一份、咁又点,你地会舍 ...
[em40 p3都可以合成2 V# z0 h* g/ m3 w! x
冇甩嘴咩
netasa 发表于 2008-6-18 09:08:40 | 显示全部楼层
只碟唔贵,里面D嘢先至无价。 以前辛苦DL 1600嘅头D4 之后精心制作嘅合成版,在一次意外中无晒。 LPCM音源,无人能及阿。  4 g. M% a! N; T7 k, o5 \
话番转头,就算碟无事、就算用DVD备份左、就算硬盘里面有多一份、咁又点,你地会舍得就咁将以前自己嘅辛苦作品送去“堆填区”咩?!! 就算唔係自己嘅作品只係网上随便咁下载番嚟,出面都已经有DVD碟卖了,但係出面卖嘅果D真係够自己下载番嚟果D清咩??  我地手头上嘅作品,有嘅唔只係粤语配音咁简单,仲有过去嘅咁多好友分享网上交流果份情感。 至今我都係会记得边部片果时由边个好努力咁分享比我地嘅。正因为佢地即使我上传再慢,我都愿意开着部机去同佢地分享。 依种係粤漫社初期所拥有嘅凝聚力。 我谂叫住拿分难嘅新人係体会唔到嘅。8 {* L* g$ Q5 X' t7 G4 G; @
PS: 不知不觉变左说教添。真係想我D CDR永远无问题。 N十年后嘅光储存媒体一样支持CDR嘅读取。
aa超級p 发表于 2008-6-18 00:38:17 | 显示全部楼层
dum曬米仲好.
5 {: l+ E8 a' p7 T- S" O費是第日煩辣.
561212 发表于 2008-6-18 00:23:59 | 显示全部楼层
```搬屋嗰阵``比妈子DUM晒啦~~阴公`
平常心 发表于 2008-6-16 18:39:42 | 显示全部楼层
用嚟照住呢摄像头?
1234下一页