[每日闲聊] 太热降温设备开了吗

Kiver 发布于2024-4-1 11:09 787 次浏览 160 位用户参与讨论   [复制分享主题]
adhk 发表于 2024-5-21 22:00:59 | 显示全部楼层
gomicxja 发表于 2024-5-21 17:00
8 A( Y; x7 |+ j+ u有時想記低的時候就不記得了,可以說是一瞬即逝
) O3 n& b$ g' i: A/ o
所以啲歌手話佢哋作歌通常一有音符係腦裏響起, 就會即刻用筆先記住嗰幾個, 咁之後組合就可以成曲

gomicxja 发表于 2024-5-21 17:00:17 | 显示全部楼层
$ P4 Z6 @5 J- X7 z
adhk 发表于 2024-5-19 14:425 C# l1 U* m2 {6 M( V4 H, F8 p
如果想要做咩嘢可以先記低一下, 人一般都係善忘

* K  r1 I4 N* v- N, A7 r有時想記低的時候就不記得了,可以說是一瞬即逝

adhk 发表于 2024-5-19 14:42:11 | 显示全部楼层
gomicxja 发表于 2024-5-19 12:55
* J. l/ C+ i* F# i# w' s' T& o我現在的情況都是,愈來愈嚴重,很多時一閃過一下就忘記了

7 m4 P0 v# M2 `: N- c- z如果想要做咩嘢可以先記低一下, 人一般都係善忘

gomicxja 发表于 2024-5-19 12:55:42 | 显示全部楼层
adhk 发表于 2024-5-17 18:32
; @. G/ V5 p8 S* |( _& d咁唔出奇, 平時好多嘢都會唔記得啦
* r1 q: ?. A( D9 L7 V+ g5 x% j
我現在的情況都是,愈來愈嚴重,很多時一閃過一下就忘記了

adhk 发表于 2024-5-17 18:32:39 | 显示全部楼层
gomicxja 发表于 2024-5-17 14:52( I$ t5 q/ Z5 M6 b7 V5 I& C4 Q6 a
都可能吧,但太大範圍,有時就不太記得了
% H$ B; h( Q% {& \) p+ {6 T
咁唔出奇, 平時好多嘢都會唔記得啦

gomicxja 发表于 2024-5-17 14:52:20 | 显示全部楼层
adhk 发表于 2024-5-15 18:32  Z7 I6 ^1 ?! k
等於讀法律, 咁多CASES嘅每件細節雖然讀過但係唔會件件記得哂詳情, 但係只要讀過就會知道係邊度可以搵番 ...
, i: O" C' {# W; B- x; I* T( j
都可能吧,但太大範圍,有時就不太記得了

adhk 发表于 2024-5-15 18:32:21 | 显示全部楼层
gomicxja 发表于 2024-5-15 15:56/ g' Z  N2 M! w4 S( ]# Z
都不是,後來知道有些東西不明白就不明白了,或者要花很多時間才會理解到,不過可能現在問AI會快一點理解 ...
8 O5 E$ A" _( U, _/ ?0 q3 p
等於讀法律, 咁多CASES嘅每件細節雖然讀過但係唔會件件記得哂詳情, 但係只要讀過就會知道係邊度可以搵番出嚟參考

gomicxja 发表于 2024-5-15 15:56:22 | 显示全部楼层
adhk 发表于 2024-5-12 14:38- F" ]' @" r( a: _: \$ F4 ?
哦, 學過入咗門可以一理通百理明

* c  n; ?% F& _+ M) u6 R7 |. F都不是,後來知道有些東西不明白就不明白了,或者要花很多時間才會理解到,不過可能現在問AI會快一點理解到,以前要慢慢搵資料慢慢試很麻煩的,最好要拎一疊A4字慢慢用文字或者畫流程圖去理解

adhk 发表于 2024-5-12 14:38:12 | 显示全部楼层
gomicxja 发表于 2024-5-12 13:37
; w3 s+ }: D, ?; l/ K5 x7 _因為我以前有學過,所以知道是什麼來,但愈深入就覺得愈複雜,尤其是演算法 ...

0 A) l6 P# v5 ]3 d0 R哦, 學過入咗門可以一理通百理明

gomicxja 发表于 2024-5-12 13:37:51 | 显示全部楼层
adhk 发表于 2024-5-10 18:38
" L0 i. ]7 R7 U1 t9 x我就連基本係咩都唔知, 淨係有個概念知係咩嘢
! u1 Z" f+ k  N. a. i2 B3 H
因為我以前有學過,所以知道是什麼來,但愈深入就覺得愈複雜,尤其是演算法

adhk 发表于 2024-5-10 18:38:57 | 显示全部楼层
gomicxja 发表于 2024-5-10 17:18
  Q+ H$ V; N/ q9 S! Q0 `6 a; r不過我只懂基本的,那些要去到很深入,而且還要測試,很麻煩

4 S- K2 p& r, E我就連基本係咩都唔知, 淨係有個概念知係咩嘢

gomicxja 发表于 2024-5-10 17:18:40 | 显示全部楼层
adhk 发表于 2024-5-7 18:42
3 Z+ \3 y5 B2 R8 @" ^有晶片基本上切合到須要規定類別就可以寫咩入去都得
2 P, z7 z! c9 k8 M0 \0 _) g
不過我只懂基本的,那些要去到很深入,而且還要測試,很麻煩